Univerza v Mariboru: Rektor Kačič zanika kršenje avtorskih pravic in napoveduje ponovno kandidaturo

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
23.06.2021 16:15
Igor Đukanović z EPF je zahteval odvzem naziva mariborskemu rektorju zaradi domnevne akademske nepoštenosti; senatorji se za naročilo neodvisnega mnenja niso odločili, vse obtožbe so zavrnili kot neutemeljene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Kačič: "Nekateri posamezniki so se očitno ponovno odločili za neakademsko, umazano kampanjo."
Andrej Petelinšek

Predavatelj na Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) Igor Đukanović je na senat Univerze v Mariboru (UM) naslovil zahtevo za odvzem naziva rednega profesorja rektorju Zdravku Kačiču. Prepričan je namreč, da sta rektorjeva učbenika iz leta 1994 in 1995 plagiata. "Več deset strani je dobesedno prevedenih iz angleščine, pri tem so uporabljene tudi slike in skice, pri čemer ni nikjer označil, da prepisuje iz angleškega učbenika. Besedila ni ustrezno citiral ali na začetku poglavja navedel, da gre za prevod, ali pa se avtorjem besedila, kot je to običajno, zahvalil v zahvali," je pojasnil Đukanović, ki Kačiču očita kršenje avtorskih pravic in akademsko nepoštenost.

Dobesedni prepisi

Gre za Kačičevi knjigi Digitalno procesiranje signalov (1994 in 1997) in Komunikacija človek-stroj (1995). V obeh rektor tekom besedila ni navajal ne virov ne avtorjev, od katerih naj bi prepisoval. Đukanović trdi, da je zato besedilo knjig neupravičeno prikazal kot lastno avtorsko delo. Inženir elektrotehnike je sicer vire, iz katerih je črpal, navedel v seznamu literature na koncu učbenikov, a je to po mnenju Đukanovića premalo, ker da s tem ni razmejil, kaj je prepis in kaj njegov avtorski prispevek.

Igor Đukanović: "Komisija, ki je na podlagi tega učbenika Kačiča izvolila za docenta, je bila zavedena."
Arhiv

Še posebej sporno se Đukanoviću zdi drugo poglavje dela Komunikacija človek-stroj na 37 straneh. In res so tam nekateri odstavki do besede enaki originalnemu angleškemu besedilu, prav tako uporabljene skice brez navedbe vira. "Komisija, ki je na podlagi tega učbenika Kačiča izvolila za docenta, je bila zavedena. V teh učbenikih izgleda, kot da je veliko dela vložil sam in si na osnovi tega zasluži biti predavatelj, na tej osnovi je dobil tudi izvolitev v izrednega in rednega profesorja," Đukanović utemeljuje, zakaj bi bilo treba rektorju odvzeti naziv.

Kačič: Obtožbe so neutemeljene in zlonamerne

Zahtevo je že obravnaval senat in sklenil, da za uvedbo postopkov glede vprašanja kršitve avtorskih pravic in akademske nepoštenosti ni podlage. Kakšni so bili njihovi argumenti, uradno ni znano. Kljub naši izrecni prošnji in dejstvu, da gre za javno institucijo in javni interes, nam namreč prisotnosti na seji, ki je potekala na daljavo, niso dovolili, češ da bo njena javnost zagotovljena z medijskim sporočilom. V njem so nato zapisali le, da se je rektor iz zadeve popolnoma izločil in na seji ni prisostvoval, senatorji pa so do odločitve prišli na podlagi opravljene razprave in poročila strokovnjakov s področja avtorskih pravic. Za zunanje nepristransko strokovno mnenje, ki bi nedvoumno razčistilo s težkimi očitki, pa očitno ni bilo potrebe oziroma interesa.

Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek

Zdravko Kačič odločno zanika kršenje avtorskih pravic. "Očitane vsebine v uvodnih poglavjih mojih učbenikov so obče vedenje o človeku, ki ni avtorsko pravno varovano, prav tako gre za podajanje poznanih teorij s posameznih področij, ki jih obravnavata učbenika. Vsi uporabljeni viri pri pripravi učbenikov so navedeni korektno in skladno s takrat veljavno prakso na področju tehnike," je poudaril rektor in obtožbe označil kot neutemeljene in zlonamerne.

Univerza: Gre za blatenje in maščevanje

Obtožbe o plagiatorstvu prvega moža druge največje univerze sicer niso nove, saj so se anonimne obtožbe pojavile že na začetku leta 2020. ​Na rektoratu ves čas pravijo, da gre za namerno škodovanje, blatenje in maščevanje rektorju, temu so po naših informacijah pritegnili tudi senatorji. Rektor Kačič ob tem izpostavlja, da bodo prihodnje leto na mariborski univerzi rektorske volitve. "Z obžalovanjem ugotavljam, da so se nekateri posamezniki očitno ponovno odločili za neakademsko, umazano kampanjo, za katero na univerzi ne bi smelo biti prostora," je poudaril Kačič in trenutek izkoristil tudi za napoved, da bo prihodnje leto kandidiral za drugi rektorski mandat.

Zdravko Kačič
Igor Napast

Medtem Đukanović priznava, da ima z rektoratom konfliktne odnose ter da bo zaradi internih trenj in neizpolnjevanja pogojev za habilitacijo ob službo na EPF, a da ne gre za maščevanje, pač pa za opozarjanje, saj sam nima več kaj izgubiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta