Upokojeni učitelj in ravnatelj nekdanje šole na Smolniku: Učitelji v take šole niso želeli

ŠTR
16.10.2022 04:00

Tone Sračnik je popisal življenje in poučevanje na Zgornjem Smolniku, v nekoč živahnem zaselku, kjer so danes hiše prazne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Sračnik in Katja Žolgar med pogovorom
Kud Smolnik

Kulturno društvo Franja Sornika Smolnik je v okviru Hanzekovih večerov pripravilo predstavitev knjige člana društva Toneta Sračnika Z dekretom na Smolnik. V dvorani gasilskega doma PGD Smolnik se je zbralo več kot sto povabljenih gostov, ki so se z avtorjem knjige pogovarjali o življenju in šolanju na Zgornjem Smolniku – v Hlebovem domu, kjer je bila takrat dislocirana enota OŠ Ruše.

Sračnik je delo ravnatelja in učitelja na smolniški šoli prevzel leta 1960, vmes je služil vojaški rok. Ko se je vrnil, je vztrajal do konca šolskega leta 1972/73. To je bila šola enorazrednica, v en razred so hodili in se učili vsi učenci od prvega do osmega razreda. Učitelji niso želeli v službo v take šole, saj je bilo to težaško in naporno delo, šole pa so bile v zakotnih krajih. Šolske razmere so bile posebne in šolska oprema dokaj skromna. V tem času učitelj ni zgolj poučeval, temveč je obiskoval starše na domu in se seznanil z družinskimi razmerami otrok in pogoji, v katerih bivajo. To so bili večinoma gozdarski delavci, med katerimi pa se je Tone Sračnik hitro znašel.

Knjiga Z dekretom na Smolnik 
Kud Smolnik

Njegov doprinos so bili nova šolska oprema, smučarska oprema, izleti na morje in v druge kraje po Sloveniji, pogozdovanje ... Veliko je bilo prigod – dobrih in slabih, a vsi še živeči, omenjeni v knjigi, se teh časov spominjajo s posebnim prijetnim čustvom. In ni naključje, da se nekdanji učenci in prebivalci Smolnika srečujejo še danes. Hlebov dom, nekdanja šolska zgradba, je bila med denacionalizacijo porušena, na zemljišču pa je lastnik postavil počitniško hišico.

Danes je Zgornji Smolnik osamljen – stavbe, v katerih je živelo po več družin in so bile polne življenja, otroškega smeha in veselja, so prazne in zapuščene. Prav zato smo lahko hvaležni avtorju knjige, da je takratno življenje strnil v knjigi in da dogajanja in življenje "holcerjev" ne bo šlo v pozabo. Generalni pokrovitelj izdaje knjige je podjetje Seltron, izdajo so omogočili še Občina Ruše, Nizke in visoke gradnje, Miroslav Strnad, s.p., in KUD Franja Sornika Smolnik. Na predstavitvi knjige je sodelovala Vokalna skupina OŠ Janka Glazerja Ruše, harmonikarja Filip Višič in Žak Gjuro, pogovor z avtorjem knjige je vodila Katja Žolgar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta