V Domu pod gorco s praznovanjem odženejo skrbi

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.02.2023 20:00

V mariborskem Domu pod gorco so pripravili slovesen program in pogostitev ob 12. rojstnem dnevu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za zabavni program v Domu pod gorco so poskrbeli otroci.
Igor Napast

V Domu pod gorco je bilo na dan zaljubljencev veselo praznovanje 12. rojstnega dne. Bogato je bilo tokrat dogajanje, potem ko so ga kar tri leta bili primorani preskočiti in so lahko le okrnjeno zaznamovali svoj dan. Letos pa so praznovali sproščeno in brez omejitev s številnimi prijatelji in podporniki, ki jim čez leto pomagajo in razveseljujejo stanovalce.

Že tradicionalno je prireditev odprl domski pevski zborček Pod gorco. Med nastopajočimi so bili otroci iz folklorne skupine Vrtca Studenci, plesalci z OŠ Janka Padežnika, operni pevci in harmonikarji iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor in iz Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška. Tudi letos so posebno točko pripravili zaposleni, tokrat Petra Vöröš in Suzana Žnidarič, stanovalki Neža in Marija pa sta na humoren način predstavili vsakdan v domu.

Igor Napast

Najtežje, ko ostaneš sam

Za skoraj 200 stanovalcev v domu in domskih oskrbovanih stanovanjih je Dom pod gorco dom. Ena od njih, vitalna in zelo zgovorna Jožica Filipič, razkrije, da bo marca praznovala že 101. rojstni dan. "Pridejo slabe stvari, pa je nanje treba čim prej pozabiti in zadovoljno živeti naprej," nam pove Mariborčanka. Stanovalec Franc Kerlatec s svojimi tamkajšnjimi prijatelji rad kramlja pred domom: "Pa korake nabiram, da ostanem vitalen. Vsak dan prehodim kilometer do dva, četudi dežuje, saj imamo dežnike." Franc in Darinka Muraus sta obiskala svojega nekdanjega soseda Vukašina Vujinovića, ki je v domu pol leta in prideta k njemu enkrat tedensko: "V starosti je najtežje, ko ostaneš sam. Če smo si bili dobri prej, je malenkost, kar lahko narediš, da prideš na obisk."

Igor Napast

Prebivalci doma so v prazničnem dogajanju uživali, v sobah sta tiste, ki se prireditve niso mogli udeležiti, z vragolijami razveselila cirkuška brata Malek.

Da bi država dala več denarja

Gregor Žigon
Igor Napast

Direktor Gregor Žigon si je ob rojstnem dnevu občinskega doma, ki ga vodi, zaželel, da bi še naprej ostali prijazna in povezana skupnost. "Izkušnje so nam večkrat potrdile, da smo združeni in povezani vsemu kos," ob tem se je zahvalil vsem, ki so v epidemiološkem obdobju uspešno pomagali zajeziti covid, hkrati pa skrbeli za lep vsakdan stanovalcev. Ob vse večji fluktuaciji zaposlenih in kroničnem pomanjkanju kadra je vsak od 106 ljudi, ki delajo v domu, dragocen. Željo naslavlja na državo. "Da bi dala več denarja za starostnike, saj morajo sedaj ti sami in njihovi otroci veliko prispevati za bivanje v domu.

Ob tem se soočajo z ogromno stisko, ker so v breme," pove Žigon. Tudi zato, da vsaj za kratek čas odženejo skrbi, so pomembna ne samo takšna praznovanja, pač pa vsa pestra dogajanja v domu. Z Marjanco Karba, nekdanjo ravnateljico Vrtca Studenci, dom plete vezi tudi sedaj, ko je že upokojena. Kot prostovoljka sodeluje v medgeneracijskem projektu, kjer skupaj s stanovalci izdelujejo lutke, ko bodo dokončane, bodo priredili lutkovno predstavo. V zahvalo za trud, srčnost in prijaznost ima njena fotografija zdaj častno mesto na steni prijetnih, prijaznih in srčnih ljudi.

Igor Napast
Igor Napast

S stanovalci so se ob direktorju Gregorju Žigonu družili tudi predsednica nadzornega sveta Jelka Kolmanič, direktorji različnih javnih zavodov in predstavniki številih partnerjev, s katerimi sodelujejo. "V Mariboru je vaš dom dom, kjer se človek počuti kot doma. Prepoznan je kot del mreže socialnovarstvenih storitev, bistvenih za vsakdanje človeka vredno življenje. S svojo strokovnostjo, zagnanostjo in izkušnjami pomembno prispevate v barvni mozaik bivanja v našem mestu," je v imenu mariborske občine izpostavila vodja sektorja za zdravstvo in socialo Lilijana Zorko.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta