V mariborski občini pediatru Igorju Dovniku še ena koncesija: "Pacienti gredo tja, kjer verjamejo, da bo storitev boljša kot drugje"

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.01.2022 02:00

Mariborski javni zdravstveni dom ni uspel zagotoviti še enega pediatra, zato je mariborska občina objavila razpis za podelitev koncesije. Pediatrija Borštnikova bo tako imela dva zdravnika koncesionarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ob pediatrih, ki delajo v mariborskem zdravstvenem domu, je v občini še pet podeljenih koncesij za področje pediatrije. Medtem ko večina pediatrov v zdravstvenem domu še sprejema paciente, pa so mariborski pediatri koncesionarji polno zasedeni, saj si prav njih veliko staršev želi za zdravnike otrok. Mariborski starši bi lahko že lani imeli na izbiro dodatnega pediatra, saj so bila v splošnem dogovoru z ZZZS zagotovljena dodatna sredstva za širitev programov dejavnosti dispanzerja za otroke in šolarje. Ta program je bil najprej ponujen Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer pa niso uspeli nagovoriti nobenega pediatra, da bi prišel k njim. Tako je od lani ostal nezaseden plačani program. Zato je mariborska občina v javnem razpisu podelila koncesijo, ki čaka le še na soglasje ministra za zdravje. Na javni razpis za podelitev koncesije je v roku prispela ponudba Pediatrije Borštnikova, ki jo vodi pediater Igor Dovnik. Ta bo tako imel dve koncesiji.

Koncesionarja Dovnika si za pediatra svojih otrok želi veliko staršev. Ob njem zaradi čezmerne obremenjenosti že dve leti dela tudi pediatrinja Alenka Koren. Dovnik pravi, da zaradi prekoračitve opravljenih storitev in posledičnega neplačevanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vseskozi zavračata številne starše, ki bi za svoje otroke želeli njuno pediatrično oskrbo.

Igor Dovnik in Alenka Koren sta izbrana zdravnika 1980 pacientom.

Igor Napast

Pomagala bo druga koncesija

Dovnik in Korenova sta izbrana zdravnika 1980 pacientom. Dodatna koncesija bo omogočila, da bodo lahko preko storitve zdravstvenega zavarovanja pregledovali in zdravili več otrok. Mnogi med njimi čakajo več mesecev in v tem času, ko so na čakalni listi, plačujejo obiske. "Na eno koncesijo imam za okoli 3100 glavarinskih količnikov, to je toliko pacientov, da se oblikujeta dve ambulanti. Tudi glede na to, da je dolgoročni cilj slovenskih zdravnikov 1500 glavarinskih količnikov na ambulanto. Sedaj bomo lahko te, ki so doslej plačevali, da so dobili naše storitve, zajel v to drugo koncesijo. Vem pa, da se bo kmalu ponovno oblikovala čakalna lista, saj vsak dan zavračamo starše, ki bi nas želeli za izbranega zdravnika," pravi. Tudi sicer so pediatri koncesionarji v Mariboru polno zasedeni. "Pacienti gredo tja, kjer verjamejo, da bo storitev boljša kot drugje. Neki razlog imajo, da se mi utapljamo v pacientih. Meni celo plačujejo, da lahko potem hodijo k meni, to je anomalija, ki je za na grmado nekoga, ki tak sistem vzpodbuja in vzdržuje," pojasnjuje Dovnik, ki ob tem še opozori na nezanemarljivo število otrok v severovzhodni Sloveniji, katerih starši delajo v Avstriji, in čeprav imajo otroci slovensko kartico zdravstvenega zavarovanja, niso všteti v glavarinske količnike. "Tako je naše število glavarinskih količnikov, ki je objavljeno v seznamu ZZZS-ja, še višje," doda.

Milica Trstenjak Teohareva je pribljubljena pediatrinja v zdravstvenem domu. 

Sašo Bizjak

V ZD Maribor so pojasnili, da imajo glede na zahtevo ZZZS, da je za polno plačilo programa treba doseči slovensko povprečje glavarinskih količnikov, kar je 1971 glavarinskih količnikov, dovolj programov. "Večina pediatrov tega povprečja ne dosega in zato še sprejemajo nove paciente. Možnost izbire v našem zavodu torej obstaja in dodatna koncesija z vidika, da si v našem zavodu pediatra ne bi mogli izbrati, ni potrebna," odgovarjajo v zdravstvenem domu. Po podatkih ZZZS je v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor 24 pediatrov, med njimi jih 16 še sprejema paciente, ker še ne dosegajo dogovorjenega števila glavarinskih količnikov na tim. Medtem ko imajo vsi koncesionarji v mariborski občini toliko pacientov, da več ne sprejemajo novih.

"To je odločitev vsakega posameznika"

Zakaj si torej starši raje izberejo pediatra drugje kot v zdravstvenem domu? "To je odločitev vsakega posameznika," so odgovorili. Sicer pa pojasnjujejo, da je v ZD Maribor zadostno število pediatrov glede na dogovorjeni program z ZZZS. "Problem polnega plačila ZZZS pa izhaja iz nedoseganja slovenskega povprečja glavarinskih količnikov, torej v prenizkem številu opredeljenih pri posameznem pediatru! Dodatna koncesija bi stanje samo še poslabšala, plačilo bi bilo nižje, ker bi se nam v tem primeru število opredeljenih pacientov na zdravnika še znižalo."

Lani je iz mariborskega zdravstvenega doma odšla pediatrinja Tina Božičnik

Sašo Bizjak

Pediatri iz zdravstvenega doma odhajajo. V zadnjem desetletju so štirje koncesionarji od petih izšli iz zdravstvenega doma v koncesijsko razmerje, odšlo jih je še več, nekateri v koncesijske ambulante v okoliških občinah. "V zasebno dejavnost so praviloma odšli iz zdravstvenega doma zdravniki z visokim številom opredeljenih pacientov," so odgovorili pri ZZZS. Odšlo je torej veliko tistih, ki jih imajo starši in otroki radi in si jih želijo za zdravnika. V zdravstvenem domu pa so iz upokojitve reaktivirali enega pediatra, po podjemni pogodbi občasno dela kot nadomestni zdravnik pet upokojenih pediatrov. Dovnik se je odzval tudi na nedavne besede direktorja mariborskega zdravstvenega doma Jerneja Završnika, da pediatri odhajajo v koncesijo zaradi boljšega plačila. "Zadnjih deset let plače niso glavni razlog, da ljudje odhajajo iz javnih zavodov, pač pa so številni drugi razlogi, od organizacije dela do možnosti izobraževanj, prilagodljivosti razmeram ...," pravi Igor Dovnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta