V Mariboru 288 študentov iz 32 držav

Miha Dajčman Miha Dajčman
24.02.2020 17:55

S pričetkom novega študijskega semestra so v Maribor prišli po znanje in izkušnje novi študenti Erasmusa iz tujine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Maribor na leto pride okoli 900 študentov, za odhod v tujino pa se jih letno odloči le 300.
Igor Napast

Nekateri rahlo zmedeni in prestrašeni, drugi že v skupinah in nasmejani so se študenti iz tujine počasi premikali po Prešernovi ulici v Mariboru proti dvorani Union, kjer je Univerza v Mariboru zanje pripravila informativni sestanek.
Pomlad in poletje jih bo v Mariboru preživelo 288 iz 32 držav, skupno bo v tem študijskem letu v mestu ob Dravi tako več kot 900 tujih študentov, več kot polovica jih je na Univerzi v Mariboru študirala od oktobra do februarja, nekateri pa bodo tu celo študijsko leto. Na leto se število tujih študentov v Mariboru poveča za okoli 50. A če v Maribor na leto pride okoli 900 študentov, se jih za odhod v tujino letno odloči le 300.

Ne le potovanje, tudi osebnostna rast

Pred vhodom v dvorano so tuji študenti od slovenskih prejeli goodie bag (vrečko z darili in informativnimi letaki) ter urnik dogajanja v tednih dobrodošlice med 24. februarjem in 5. marcem. Informativni sestanek se je pričel s predstavitvenima videoposnetkoma Slovenije in Univerze v Mariboru, študente sta pozdravila rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič in prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Teja Štukelj. S prvimi uporabnimi informacijami so študente seznanili Erasmusovi koordinatorji in institucionalni koordinator Mladen Kraljić z Univerze v Mariboru, ki je študente nasmejal z besedami, da jih naslednjič ne želi videti med formalnim srečanjem, ampak na neformalnem dogodku. "Slovenija je že dolgo znana po dobri kuhinji, v devetnajstem stoletju se je odlično razvila pridelava vina, pa tudi pivo ni slabo. No, tudi brezalkoholne pijače so dobre," je dejal Kraljić, nasmejal zbrane in razbil resno vzdušje. Namen Erasmusa+ nista samo mobilnost in študij, ampak tudi osebnostna rast, še pravi Kraljić.

Igor Napast

Ravno prav veliko mesto

Mobilnost v okviru programa EU Erasmus+ je priložnost za študente, da ne le pridobijo nova znanja, ampak tudi naredijo korak v odraslost. Za številne je namreč to pomembna izkušnja, da se odcepijo od družine in se postavijo na lastne noge, je še dejal Kraljić. Za zaključek informativnega sestanka so tuji študenti v dvorani Union ponavljali prisego, da bodo na izmenjavi uživali, da bodo spoštovali mesto in meščane, da bodo spoštovali in raziskovali druge kulture, da bodo samostojni in odprtih misli ter širili duh Erasmusa povsod, kamor bodo šli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta