V nedeljski nevihti na mariborskem letališču spet zamakalo. Višina škode na objektu ostaja neznanka

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.07.2024 18:16

Na ministrstvu za infrastrukturo odgovarjajo, da je obseg celotne škode na tako zahtevnem objektu, kot je letališki potniški terminal, precej kompleksno ugotavljati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Po nedeljskem močnem dežju je voda spet zatekala v potniški terminal mariborskega letališča, tako da jo je bilo potrebno odstraniti iz objekta, so nam odgovorili na ministrstvu za infrastrukturo (MZI), ko smo preverili, kako jo je včeraj odnesel terminal Letališča Edvarda Rusjana Maribor. V njega zaradi v neurju pred skoraj dvema mesecema poškodovane strehe, ob vsakem deževju redno zamaka.

(VIDEOKOLUMNA) Bo imel Maribor namesto letališča kopališče?

Na omenjenem letališču je trenutno zaposlenih 32 oseb, ki v času, ko letališče obratuje pod omejenimi pogoji, redno pomagajo pri čiščenju terminala in odstranjevanju vode. Mariborsko letališče trenutno omogoča sprejem in odpravo zrakoplovov splošnega letalstva, službe helikopterske nujne medicinske pomoči, ambulantnih letov in zrakoplovov, ki sodijo do VI. ali VII. reševalno-gasilske kategorije, pod pogojem, da na krovu nimajo potnikov. Potekajo tudi šolanja pilotov tujih letalskih družb, vzletati sme obramba pred točo, ki je včeraj v času popoldanske nevihte bila v zraku s cessno 206.

Posipavali točonosni oblak frontalnega izvora

Med 13. in 15. uro je potekala akcija, v okviru katere so celico začeli posipavati na območju Cmurka. Kot so zapisali v opisu akcije, se je celica začela pomikati jugovzhodno proti Murski Soboti, kjer so jo obdelovali vse do Murske Sobote, naknadno pa so obdelali še celico na območju Maribora, ki pa ni pokazala potencialnega nastanka toče. 

Nad Mariborom se včeraj toča ni razvila, cessna 206, ki jo je pilotiral Van Dečko, ob njem pa je bil kopilot Valentin Mikek in na tleh radarist Matjaž Žganec, pa je letela nad Šentiljem, Cmurekom, Lenartom, Mursko Soboto in Mariborom.

Škoda na terminalu ostaja neznanka

Glede na to, da je zavarovalnica pred kakšnim tednom dni dala soglasje za izvedbo popravila poškodovane strehe letališkega terminala in so na infrastrukturnem ministrstvu v fazi iskanja ponudb, smo želeli izvedeti, kolikšna je ocenjena škoda na objektu? Vendar na MZI odgovarjajo, da je obseg celotne škode na tako zahtevnem objektu, kot je letališki potniški terminal, predvsem zaradi vseh elektronskih sistemov in inštalacij precej kompleksno ugotavljati in terja sodelovanje zunanjih strokovnjakov, ki so za take sisteme specializirani.

"Zavarovalnica je skladno z določbami zavarovalne police podala soglasje za začasni ukrep zaščite strehe potniškega terminala, s katero se bo preprečila nadaljnja škoda na terminalu," so navedli in pojasnili, da je zaradi premočenosti stropov in zidov potrebno tak pregled izvajati postopoma in ob tem, da preverjanje enega sistema ne ogrozi drugega sistema. "Zato je potrebno k temu sistematično in premišljeno pristopiti. Načrt ugotavljanja škode je okvirno določen in na tem področju z zavarovalnico aktivno sodelujemo, seveda pa je še preuranjeno govoriti o skupnem obsegu škode, saj se ta še ugotavlja." Prizadevali si bomo, da bo v času sanacije letališče čim bolj nemoteno opravljalo svoje dejavnost, so zaključili na MZI.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta