V novem domu za starejše v občini Hoče - Slivnica imajo že več tednov legionelo. Zakaj tako dolgo traja okužba?

Tatjana Vrbnjak
21.05.2022 04:20

Za okužbo z legionelo so izvedeli 21. aprila, ko je bila pri eni od stanovalk ugotovljena pljučnica, ki naj bi jo bila povzročila ta bakterija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V novem Domu starejših občanov Senecure Hoče - Slivnica, odprt je bil decembra, imajo že nekaj časa legionelo, nam je sporočil bralec in dodal, da starostniki ves ta čas ne morejo izvajati osnovnih higienskih potreb, vodstvo pa ne poskrbi, da bi jim omogočili vsaj enkrat tedensko kopanje oziroma tuširanje na drugi lokaciji. In kako v Senecuri odgovarjajo na te navedbe, kakšni ukrepi so sprejeti in zakaj tako dolgo traja okužba?

S stanovalci so se pogovorili o tveganju

Da redno izvajajo rutinsko vzorčenje vode, je poudarila Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica Senecura za Slovenijo. "Za okužbo z legionelo smo izvedeli 21. aprila, ko smo dobili podatek, da je pri eni od naših stanovalk ugotovljena pljučnica, ki naj bi bila povzročena z legionelo," pojasnjuje direktorica in doda, da so od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano​ (NLZOH) zahtevali takojšnje posredovanje preliminarnih rezultatov, ki so pokazali prisotnost legionele v vodi. Človek se lahko okuži z vdihavanjem aerosolov, v katerih so bakterije, ki povzročajo dve vrsti bolezni pod skupnim imenom legioneloza.

"Še isti dan se je najavila inšpektorica, ki je prišla naslednji dan, to je 22. aprila. Za stanovalce in svojce smo pripravili obvestilo o prisotnosti legionele v vodovodnem omrežju. Najprej smo jih prosili, da se ne tuširajo, ker to ustvarja aerosol in ostaja tveganje za okužbo. Opozorili smo jih tudi na tveganje zaradi vroče vode, ki smo jo potrebovali za izvedbo toplotnih šokov. S stanovalci smo se pogovorili o tveganju, ki ga povzroča prisotnost legionele v vodovodnem sistemu, to je aerosol, in jim večkrat povedali, da jih ne ogroža pitje vode, umivanje in da je mogoče tuširanje brez pršenja. Zato smo morali v tem času iz tušev odstraniti ročke, da se pri tuširanju ni ustvarjal aerosol," je pojasnila direktorica.

Za osebno higieno v celoti poskrbljeno

Slivnica, dom za ostarele, Senecura, slivniški dom -
Igor Napast

Glede navedb o (ne)možnosti izvajanja osnovnih higienskih potreb pa pravi, da je "za osebno higieno stanovalcev v celoti poskrbljeno. Stanovalcem, ki pri izvajanju osebne higiene potrebujejo pomoč, to nudi osebje doma in za njih se ni nič spremenilo, ostali pa za osebno higieno ob navodilih skrbijo sami. Vsem stanovalcem so ves čas na voljo tudi dodatni pripomočki za osebno nego: negovalne pene, negovalni robčki in kozmetični pripomočki za suho pranje glave."

Stanovalce so tudi opozorili na vročo vodo v sistemu (napisi so bili na vratih kopalnic, osebje jih je opozarjalo), saj so morali izvajati toplotne šoke vodovodnega omrežja, izvedli pa so tudi kemično dezinfekcijo omrežja. "Vmes smo tudi opravili vzorčenje vode, ki je v odvzetih vzorcih pokazalo, da legionela ni prisotna. Trenutno še čakamo na izvide vzorčenja vode z 11. maja, saj je postopek odstranitve legionele trajal približno deset dni, potem pa je sledilo vzorčenje vode. Izvid vzorčenja vode dobimo šele po desetih dneh. Zato vodstvo še ni preklicalo previdnosti pri tuširanju."

V tem času so imeli še okužbo s covidom-19. "Zavedamo se, da so bili za stanovalce in osebje zadnji trije tedni zelo zahtevni. Zdaj se zadeve normalizirajo. Začeli smo tudi že pripravljati dogodke, ki bodo stanovalcem popestrili vsakdan," še pravi Sanda M. Gavranovič in dodaja, da so se s stanovalci in svojci o legioneli veliko pogovarjali: "V času izvajanja ukrepov je bilo vodstvo prisotno ves čas, tudi popoldneve, vikende in na praznik, in bilo v stiku tako s svojci kot s stanovalci. Uradno pa okužbe omrežja z legionelo še ne moremo preklicati, ker za to še nimamo podlage od pristojnih služb." Rezultati vzorčenja vode naj bi bili znani v torek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta