V Slovensko Bistrico na kruh, potico in druge kuharske ter zeliščarske mojstrovine

V petek in soboto bo v Slovenski Bistrici prireditev Podobe bistriških domačij, v nedeljo srečanje zeliščarjev. Pokusiti bo mogoče domači kruh in potico, mojstrovine iz kotličkov, palačinke ... Tudi pelo in plesalo se bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V bistriškem gradu bo konec tedna veliko dogodkov.
Igor Napast

Konec tedna, v petek in soboto dopoldan, bo v prostorih gradu v Slovenski Bistrici in okolici potekala velika, vselej dobro obiskana prireditev Podobe bistriških domačih. Letos že petindvajsete podobe povezujejo podeželje z mestom in so namenjene vsem, ki želijo spoznati dediščino podeželja in pleplet tradicije s sedanjostjo. Predstavila se bodo različna društva, stare obrti in običaji. Mojstri peke in kuhalnice bodo razstavljali kruhe, potice in ponujali lokalne dobrote iz kotlička. Podelili bodo priznanja za najboljše kruhe in (ognjiščne) potice. Tudi pokušina vina bo. Čebelarji bodo tekmovali v kuhanju medenega kotlička. Nastopili bodo folkloristi, godci in pevci. Med dogodki prireditve, ki jo organizira Občina Slovenska Bistrica s partnerji, bodo tudi strokovni posvet o mladih kmetih in ukrepih zanje, ogled starodobnikov in gradu, razstava likovnikov in še kaj.

Dan kasneje, v nedeljo, društvo zeliščarjev Hermelika Slovenska Bistrica v bistriškem gradu prireja vseslovensko srečanje zeliščarjev. Obiskovalci se bodo seznanili z zeliščnimi rastlinami, izdelki iz zelišč, prisluhnili bodo lahko zanimivim nasvetom. "V društvu Hermelika si želimo, da se ljubitelji zelišč in zdravega načina življenja končno družimo, združimo, povežemo, stkemo nova prijateljstva, morda tudi kakšno poslovno idejo. Srčna želja je, da obiskovalce seznanimo z zelišči in pomenom, ki ga zeliščarstvo ima v slovenskem prostoru," pravi predsednik društva Hermelika Aleš Bandur. "Prireditev ni namenjena le druženju, ampak tudi izmenjavi dobrih praks na področju gojenja in uporabe zelišč, promociji tovrstnih izdelkov in storitev. Na 26 stojnicah bomo predstavili uporabo zelišč za domačo ali poslovno rabo, v gospodinjstvu ali kozmetiki, za nego telesa in duha. Obiskovalce bi radi seznanili s tem, kako si lahko z uporabo zelišč pomagajo, ko bodo na pohodu prehladi, virusi in druge, s hladnim vremenom prihajajoče težave. Za kratkočasje bodo poskrbeli s številnimi predavanji in tematskimi delavnicami. Za osrednje, kar dvourno predavanje, bo poskrbel priznani zeliščar Borut Cerkvenič," še doda Bandur in vabi na spoznavanje bogate zgodovinske in kulturne dediščine gradu.

Srečanje se bo začelo ob 10. uri, nato bodo do 18. ure predavanja strokovnjakov, od 12. do 16. ure bodo na grajskem dvorišču pekli ajdove in pirine palačinke, namazane z domačo marmelado. Pokušina pripravkov iz zelišč bo brezplačna, prav tako brezplačna bodo tudi predavanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta