(VIDEO) Bi znali pobegniti iz sobe? Zveza prijateljev mladine Maribor ponuja reševanje posebnih nalog za mlade

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
22.10.2023 04:00

Z novo ponudbo za mlade in za družine ozaveščajo tudi o pomenu duševnega zdravja. "To temo smo izbrali zaradi večjega števila tovrstnih klicev na TOM-telefonu," pojasnjuje koordinatorica dejavnosti pri ZPM Maribor Kornelija Kaurin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sobi čakajo različni namigi za reševanje. 
ZPM Maribor

Dom ustvarjalnosti mladih (DUM), v katerem domuje mariborska enota Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), je skladno s svojim imenom bogatejši za še eno dejavnost, pri kateri so se izkazale ustvarjalnost, družbena angažiranost in socialna ozaveščenost mladih. Z mentorji so v okviru programa Mladi, arhitekti svoje in skupne prihodnosti, ki ga sofinancira Urad za kulturo in mladino MOM, letos pred poletnimi počitnicami zasnovali in vzpostavili izobraževalno sobo pobega, imenovano Prepih v labirintu. "Ideja je nastala pred nekaj časa na taboru aktivacije mladih, na katerem so dobili priložnost, da uresničijo svoje zamisli," pravi Kornelija Kaurin, koordinatorica dejavnosti v DUM-u. Poudari, da so mladi tudi sami izdelali vse rekvizite in elemente, potrebne za reševanje nalog, ki obiskovalcem omogočijo izhod iz sobe pobega. In te so vse prej kot lahke.

Kornelija Kaurin
Alen Rojht

Njihova soba pobega deluje enako kot vse druge sobe pobega, z vprašanji in ključavnicami, posebna je le v tem, da je namenjena izobraževanju na temo duševnega zdravja. Obiskovalce sooči z realnostjo mladostnika v današnji družbi, ki je ob prehodu iz osnovne šole v srednjo še posebno stresna. Mladi protagonist sobe pobega, Luka, se spopada z občutki negotovosti in strahu pred neznanim ter se v iskanju svoje identitete sooča z občutki osamljenosti, tesnobe in nemoči, obiskovalci pa mu skušajo pomagati pri iskanju izhoda iz zapletenega labirinta čustev. Pri tem se seveda tudi obiskovalci sami znajdejo v labirintu nalog, iz katerega ni videti izhoda, prav zapletenost in ponujanje izzivov pa je lastnost tovrstnih dejavnosti, zaradi katerih so priljubljene pri vseh generacijah.

"Temo smo izbrali zaradi večjega števila tovrstnih klicev na TOM-telefonu," pojasnjuje Kaurinova. "Že pred korono se je namreč stopnjevalo število klicev z vprašanji o duševnem zdravju, mladi tožijo o strahu, anksioznosti, ne vidijo prihodnosti in se ne znajdejo v življenju. Težave so se med korono stopnjevale, ker je mladim manjkalo druženje z vrstniki v šoli in zunaj nje, zelo aktualne pa so še danes."

Tudi otroški parlament, ki deluje pod okriljem ZPMS, je že dve leti zapored za temo razprav izbral vprašanje, kako krepiti duševno zdravje. "Mladi se sprašujejo, kaj lahko sami storijo za svoje duševno zdravje, kaj lahko naredijo v družbi vrstnikov. Soba pobega ponuja enega od odgovorov na ta vprašanja," dodaja Kornelija Kaurin.

V DUM-u vabijo v sobo pobega starejše od 15 let, ki imajo veselje do reševanja nalog, tudi družine in odrasle. Obiskovalcem želijo skozi igro predstaviti probleme, s katerimi se srečujejo mladostniki. Težavnost sobe je ocenjena s stopnjo osem, obisk je mogoč ​med delavniki po dogovoru, vstopnina je za zdaj pet evrov na osebo, sprejemajo pa skupine od treh do petih udeležencev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta