(VIDEO) V Zrkovcih na delu reševalci in šest gasilskih društev: V dveh večstanovanjskih objektih ujetih več ljudi

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.06.2023 18:01

Na kurilni napravi je prišlo do požara, delavca sta ostala ujeta v kurilnici, stanovalec na podstrešju. V drugem objektu je zaradi varjenja kotlovnega rezervoarja zagorela izolacija električnega vodnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

V soboto popoldne so se v dveh stanovanjskih objektih v Zrkovcih izvajala rutinska vzdrževalna dela na kurilnih napravah. Po končanju del na kurilni napravi v severnem objektu sta si dva od stanovalcev z različnimi gorljivimi snovmi in opremo pripravila kurišče, ob neustrezni uporabi vnetljive tekočine pa se je ogenj nekontrolirano razširil na razne druge lesene gorljive snovi. Zaradi ognja in dima sta ostala ujeta v kurilnici objekta. Istočasno je stanovalec ostal poškodovan in ujet na podstrešju, kjer je izvajal čiščenje dimne tuljave. Zaradi velike količine dima so vsi stanovalci objekt zapustili, razen enega, ki je ostal ujet v prvem nadstropju in je bil izpostavljen nevarnostim požara, strupenim, vroči dimnim plinom, toplotnemu sevanju in ognju. Obstajala je tudi nevarnost za širjenje požara po objektu.

V drugem večstanovanjskem objektu pa se je v kletnih prostorih zaradi varjenja kotlovnega rezervoarja pričela taliti izolacija električnega vodnika, ki je napeljan po celotni dolžini kletnega hodnika. Ko se je izolacija vnela in so stanovalci iz prezračevalnih tuljav zaznali vonj in dim, so se umaknili iz svojih stanovanj na prosto, v kletnem prostoru pa sta ostala ujeta dva, ki zaradi gostega dima in strupenih plinov, ki so se razširili po celotnem hodniku, nista našla izhoda. 

Gregor Grosman
Gregor Grosman

Našli in rešili vse poškodovane

Takšen je bil scenarij gasilske vaje ob 110. letnici Prostovoljnega gasilskega društva Zrkovci, ki je potekala na dveh večstanovanjskih objektih v Zrkovcih. Scenarij za zahtevno vajo, katere namen je bil preveriti pripravljenost in usposobljenost enot za posredovanje v primeru požara na dveh večjih objektih in je vključevala pet prostovoljnih gasilskih društev Zrkovci, Brezje, Pobrežje, Malečnik in Dogoše ter Gasilsko brigado Maribor, ki je na prizorišče prišla z gasilsko lestvijo, sta pripravila poveljnik PGD Zrkovci Janez Plavčak in Matjaž Šipek, pomočnik poveljnika za strokovno usposabljanje pri Gasilski zvezi Maribor. 

Gregor Grosman

Poseben poudarek so namenili vodenju večje intervencije ter usklajenosti različnih operativnih gasilskih enot Sektorja II., Gasilske brigade Maribor in enote nujne medicinske pomoči (NMP). Na vaji so tako preverili medsebojno sodelovanje gasilskih enot in reševalcev, namen vaje, ki je potekala na naslovih Zrkovci 71 in Zrkovci 75 pa je bil tudi prikaz gasilskih veščin širši in strokovni javnosti.

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Fotografija je simbolična. 
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta