(ŽUPAN(JA), PRIČAKUJEM) Je to sploh izbira? Mar si Maribor ne zasluži več?

Jon Knez Jon Knez
04.11.2022 02:00

Župan(ja) pričakujem je rubrika, ki jo objavljamo v času predvolilne kampanje lokalnih volitev. Kaj pravi Marko Brumen, mariborski producent v kulturi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Brumen
Sašo Bizjak

Da pričakovanja ne postanejo grenka razočaranja, je nujno poznati izhodišča in obračunati z zablodami: odkar delam, delam večinoma v kulturi ali nevladnih organizacijah, v Mariboru pa vidim ogromno vedno znova neizkoriščenega potenciala. Ne samo v kulturi.

"Opustite vsako upanje, vi, ki vstopate, " je zapisal Dante nad vhod pekla v Božanski komediji. Tako nekako sem se počutil po soočenju političnih programov kandidatov, list in strank z nevladnimi organizacijami, ki ga je PIP organiziral pred kakšnim tednom. Soočenje samo je bilo presenetljivo gledljivo, saj je bilo zasnovano vsebinsko, organizacije so vprašanja lahko zastavljale neposredno, s pomočjo žreba, ki je negiral morebitne pristranskosti. Spodbudno je bilo tudi, da so vsi kandidati in kandidatke trdili, da se zavedajo pomena in vloge nevladnih organizacij. Še bolj, da so se pripravljeni tudi učiti. Pa vendar; ravno vsebinska zastavljenost soočenja je razkrila vso programsko in idejno izpraznjenost ter izpostavila ponekod obupno nerazgledanost večine kandidatk in kandidatov. Kakšni so torej obeti za prihodnost, koga voliti, kdo ima najboljši program?

Znova bomo morali izbirati med dvema principoma: idejnim vakuumom, ki bo v pomanjkanju razgledanosti in vizije deloval po sistemu, kdo je kdo in s kom si se dogovoril (kar bo nekaterim gotovo pogodu), ali pa med grandiozno ter hkrati zgrešeno in izpraznjeno "vizijo" divjega turbo napredka, ne glede na ceno in škodo, ki jo tako soliranje po kulturnem porcelanu prinaša in v maniri, "ali bo po moje ali pa vi niste za dialog". Je to sploh izbira? Mar si Maribor ne zasluži več?

Žal verjamem v še eno stvar: da se naša odgovornost do demokracije (in mesta!) ne začne in konča na volitvah, ampak je razvoj v mestu odvisen bolj od vsakodnevnega angažiranja in vztrajanja pri osnovnih izhodiščih: vsebina definira nepremičnino, strokovnost in izkušnje definirajo kadrovanje in projekte.

Pojdimo volit. In tudi po volitvah bolj redno, jasno in glasno povejmo, kaj in kako je narobe ter kaj in kako bi morali bolje. Ne glede na rezultat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta