Kmalu spet v šolske klopi: Uspešno igro v šoli!

Franja Žišt Franja Žišt
25.08.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Nedavno sem imela privilegij prebrati še neobjavljen intervju z danskim oblikovalcem igre (play designer) v novi otroški bolnišnici v Köbenhavnu. Naloga njegove ekipe, ki jo sestavljajo še arhitekti, antropologi in drugi strokovnjaki, je, da naredijo bolnišnico boljšo, da bo igra v njej postala sestavni del oblikovanja, vsakdanjega življenja in procesa zdravljenja. Prebiranje njegovih idej ponekod zveni skoraj futuristično, hkrati pa so njegove kreativne rešitve neizmerno navdihujoče. Ponujajo drugačen pogled na prostor in preživljanje časa v njem, pa tudi na to, kdo in zakaj smo.

Takoj sem pomislila na šole. Te pomagajo pri rojevanju novih talentov, tistih, ki bodo oblikovali in vodili našo prihodnost. So naše šole optimalne za vse izzive? S prenovami in novogradnjami so gotovo bolj sodobne in tudi že precej drugačne, kot smo jih poznali nekdaj. Pa vsebina? Tu bi se dalo in moralo še marsikaj spremeniti, opozarjajo šolski strokovnjaki že lep čas, a se kljub zavedanju, da je spremembe v šolski sistem treba uvajati s tresočo roko, te vendarle odvijajo prepočasi. Zato je veliko odvisno od posameznikov, od učiteljev in njihovega entuziazma. Eni opravijo higienski minimum, drugi se zgledujejo po različnih modelih poučevanja, iščejo nove pristope, dobre prakse iz tujine, nekateri jih kreirajo sami. Prvih je, upajmo, najmanj med vsemi. Vseeno pa ne more vse sloneti na plečih posameznikov, marsikaj bi moral urediti sistem, vključno s stimuliranjem najboljšega, kar v šolah premoremo. Najbrž jih ni malo, ki tudi zato nestrpno pričakujejo rešitve prenove šolskega sistema, ki jih pripravlja doslej še nikoli tako široka skupina strokovnjakov. Spet entuziastov.

Čeprav se v današnjem svetu včasih zdi, da je znanje že prišlo iz mode, je jasno nekaj - nanj se lahko vedno zanesemo. Naj bo usvajanje novega zato čim bolj prijetno, sproščeno, navdihujoče, v izziv. Da bomo dobili nove dobre oblikovalce iger, politik in prihodnosti. Uspešno igranje v novem šolskem letu!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta