(KOMENTAR) Obračali so glavo proč, sedaj je izbruhnilo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.10.2023 18:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dim in ogenj med napadi Izraelcev
REUTERS

ZDA in zahodne države so seveda želele ostro obsodbo Hamasa. Rusija jih je zavrnila, češ, da je treba pogledati "širši fokus". Tako kot pri ruski agresiji na Ukrajino, kajneda? Hamasovi islamistični borci so v soboto popolnoma presenetili Izrael in v nekaj urah obsežnega napada zagrešili pokol več sto civilistov ter jih tudi okoli sto in še nekaj vojakov ugrabili za živi ščit. Toliko civilnih žrtev - kot jih je v tem svojem "enajstem septembru v kombinaciji s Pearl Harborjem" - Izrael še ni doživel. Kako neki njegove obveščevalne službe, kot je Mossad, niso zaznale, da se pripravlja tako masovni napad? Kot da so dopustili eskalacijo, ker morebiti zna koristiti sedanji desničarski vladi Benjamina Netanjahuja, ki se sooča s protesti, saj si želi podrediti vse vzvode oblasti, tudi sodno, da ga ne bi lovila zavoljo korupcije. In da mu priskrbi povod, zaradi katerega bi Palestince lahko tako rekoč zbrisal z obličja Zemlje.

No, hamasovci so do ponedeljka popoldne ubili že okoli 700 civilistov, pa še 73 izraelskih vojakov. Še posebno grozljiv je bil pokol mladih rejverjev na neki zabavi do jutra v puščavi blizu meje z Gazo. Zgroženi reševalci so tam našli 260 trupel. Odgovor Izraela je bil brutalen. Desetine borbenih letal je poletelo nad Gazo in do popoldan zbombardiralo že okli 8000 tarč, menda Hamasovih. Toda bombe so nekontrolirano padale tudi na civilna stanovanjska poslopja in pod ruševinami so obležala trupla celotnih palestinskih družin, in te so velike. Zadele so tudi tri šole in vsaj eno mošejo. Iz Gaze so do ponedeljka popoldne poročali že o okoli 500 mrtvih, med njimi je več deset otrok. In še huje bo. Izraelski obrambni minister Joav Galant je zinil, da se borijo proti "človeškim živalim".

Eno in drugo so vojni zločini. Toda, če pogledamo ta širši fokus, je jasno, da se v tej vojni nihče nima namena ustaviti pred takimi zavržnimi in grozljivimi dejanji. Zakaj že? Ker vojni zločini niso kaznovani! Izrael je desetletja kršil mednarodno pravo, izvajal vojne zločine nad Palestinci, recimo v povračilnih akcijah za teroristične napade, nezakonito je na okupirana ozemlja naseljeval priseljence, kradel zemljo, Gazo z 2,4 milijona zatiranimi prebivalci pa po umiku svoje vojske leta 2005 hermetično zaprl in muhasto odločal, kdaj bo jim dovolil preskrbo z elektriko, zdravili in celo z vodo. Seveda Izrael, preračunljivo, ni član Mednarodnega sodišča ICC, tako kot ni članica Rusija, pa ne ZDA. Palestina se je sicer formalno pridružila ICC, toda v bistvu le njen Zahodni breg, ne pa tudi Gaza, ki je pod oblastjo Hamasa. Tega je Zahod razglasil za teroristično organizacijo.

Pred vsem tem je svet obračal glavo proč. Zahodnjaki zavoljo slabe vesti spričo holokavsta in nesprejemanjem judovskih beguncev iz rajha, zaradi česar je sploh nastala država Izrael. Drugi zato, ker jih ni zanimalo, za Arabce pa je bil vselej pomembnejši naftni biznis. Vse to se bo sedaj drastično spremenilo. Ker so zadeve izbruhnile presilovito, glavni akterji pa se niso pripravljeni ustaviti do končnega poraza ali vsaj ponižanja sovražnika. In da, tudi v to vojno so vpletene države, ki verjetno imajo atomsko orožje. Izrael zagotovo, Savdska Arabija morda, Iran kmalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta