(FOTO in VIDEO) Gaza tarča povračilnih napadov, boji se nadaljujejo tudi v Izraelu

A.L., STA
07.10.2023 08:26

Po današnji nepričakovani obsežni operaciji palestinske oborožene skupine Hamas v Izraelu je sledil pričakovan in silovit odgovor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na današnji silovit napad palestinske oborožene skupine Hamas sodržavljanom sporočil, da so v vojni, v kateri bodo zmagali.
Reuters
Premier Benjamin Netanjahu bo v kratkem sklical srečanje s predstavniki ministrstva in vojske.
EPA

Izraelska vojska tako že ves dan izvaja napade na enklavo Gaza, hkrati pa se spopada s palestinskimi borci na številnih lokacijah, kjer so ti vdrli na izraelsko ozemlje in ugrabili več vojakov in civilistov.

Vojaška operacija, ki jo je zjutraj sprožil Hamas, je kriva za smrt najmanj 150 prebivalcev Izraela, še 1000 ljudi je ranjenih. Poleg niza raketnih napadov iz Gaze je neznano število pripadnikov Hamasa in še enega oboroženega gibanja v Gazi, Islamskega džihada, po kopnem, morju in iz zraka vdrlo na ozemlje Izraela ter se tam spopadlo z vojsko.

Netanjahu je potrdil predhodne navedbe o vdoru palestinskih borcev na ozemlje Izraela.
Reuters
Po zadnjih podatkih izraelskih sil je Hamas iz Gaze proti Izraelu izstrelil najmanj 2200 raket.
EPA
Premier Benjamin Netanjahu bo v kratkem sklical srečanje s predstavniki ministrstva in vojske.
EPA

Po navedbah izraelskih sil IDF boji z več sto palestinskimi borci še vedno potekajo na 22 lokacijah na jugu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več vojakov in civilistov ter jih odpeljali v Gazo, poroča katarska televizijska hiša Al Jazeera.

Izraelsko vojaško letalstvo medtem krepi napade na Gazo. Tam po lastnih navedbah ciljajo vojaške tarče, četudi znotraj civilnih poslopij. V zadnjih nekaj urah je tako IDF zrušil tri večnadstropne stavbe znotraj gosto poseljene enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske oborožene sile IDF so sporočile, da je "več teroristov" iz palestinske enklave Gaza tudi vdrlo na ozemlje Izraela.
EPA

V skladu z uveljavljeno prakso so izraelska letala nekaj minut pred uničujočim napadom prebivalce teh objektov opozorila z manjšim eksplozivom in jih tako pozvala k evakuaciji.

Enega od teh napadov je bilo mogoče videti v prenosu Al Jazeere. Novinarka, ki se je javljala iz Gaze, je ob tem potrdila, da so občasni raketni napadi iz enklave proti Izraelu prenehali dve uri pred sončnim zahodom. Kmalu za tem je Izrael prekinil dobavo elektrike v Gazo.

Dolgoletni krvavi konflikt se je v zadnjem letu spričo okrepljenih aktivnosti IDF in judovskih priseljencev na zasedenem Zahodnem bregu zaostril.
EPA
Evropska unija je ostro obsodila današnji napad, v katerem je palestinska oborožena skupina Hamas z raketami zjutraj napadla več izraelskih mest.
EPA
Vojaški poveljnik Hamasa Mohamed Deif je kmalu po začetku napadov napovedal začetek "vojaške operacije" proti Izraelu.
EPA
Izraelske oborožene sile IDF so sporočile, da je "več teroristov" iz palestinske enklave Gaza tudi vstopilo na ozemlje Izraela.
EPA

Hamas je v odziv na izraelsko zrušenje 11-nadstropnega objekta v središču enklave proti Tel Avivu sprožil 150 raket, še navaja Al Jazeera.

Po zadnjih podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti je število smrtnih žrtev v Gazi doseglo 232, ranjenih je najmanj 1790 oseb. Stanje se zaostruje tudi na zasedenem Zahodnem bregu, od koder tudi prihajajo poročila o prvih žrtvah.

Izrael se je medtem že odzval z lastnimi raketnimi napadi na Gazo.
EPA
Michel je izrazil solidarnost EU z izraelskim narodom in ogorčenje nad napadi, ki so "povzročili teror in nasilje nad nedolžnimi državljani".
EPA
Napad so med drugim sicer ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji, Ukrajini, Španiji in Indiji, nato pa tudi v ZDA.
Reuters
Današnji napadi predstavljajo nepričakovano eskalacijo.
EPA
Sirene, ki opozarjajo na nevarnost raketnega napada, so se v jutranjih urah oglasile v številnih mestih, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom, je sporočila izraelska vojska.
EPA

MZEZ izdalo opozorilo za slovenske državljane v Izraelu

Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je po današnjih napadih palestinske oborožene skupine Hamas na Izrael izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju. Za nujno konzularno pomoč jih je napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

"Zaradi terorističnega napada iz Gaze na osrednji del Izraela državljanom svetujemo, da so previdni, se zadržujejo doma in v bližini zaklonišč in upoštevajo navodila lokalnih oblasti," so sporočili z zunanjega ministrstva na omrežju X, nekdanjem Twitterju. Dodali so, da jim je na voljo tudi nujna konzularna pomoč.

Na podatke o tem, koliko slovenskih državljanov je na območju Izraela in Gaze, na STA še čakamo.

Ministrstvo je na svoji uradni spletni strani sporočilo, da so bila v raketiranju in nadaljnjih spopadih poleg mejnih območij prizadeta tudi osrednja območja, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom. Poudarili so, da nadaljnjega zaostrovanja ni mogoče izključiti.

"Priporočljivo je, da se izogibate območjem napada ter spremljate novice. Pozanimajte se o ukrepih civilne zaščite, zlasti o zakloniščih. Upoštevajte navodila lokalnih oblasti," so še opozorili slovenske državljane.

Potovanja na palestinska območja je ministrstvo iz varnostnih razlogov odsvetovalo že pred napadom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta