(FOTO in VIDEO) Brez elektrike, brez hrane, brez goriva: Izraelski minister ukazal popolno blokado Gaze

M.R., Va
09.10.2023 07:10

Več kot 900 Izraelcev naj bi bilo umrlo v napadu Hamasa na Izrael, ki se je začel v soboto zjutraj, veliko ranjenih naj bi bilo v kritičnem stanju. Izrael odgovarja z raketeranjem Gaze, kjer je umrlo že več kot 500 Palestincev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice izraelskega napada na Gazo.
Reuters

Število žrtev na obeh straneh narašča. Izraelska stran poroča o 900 žrtvah palestinskega napada na Izrael, ki se je začel v soboto v jutranjih urah. V povračilnih napadih izraelske vojske na območje Gaze naj bi bilo ubitih več kot 500 Palestincev.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes odredil popolno blokado Gaze: "Brez elektrike, brez hrane, brez goriva," je dejal. Ob tem je potrebno poudariti, da ima nadzor nad zračnim prostorom Gaze prav Izrael, prav tako nadzira obalo Gaze. S tem ima tudi nadzor nad tem, kdo in katere dobrine lahko pridejo na območje. Podobno vlogo in moč ima tudi Egipt nadzor na meji z Gazo.

Posledice izraelskega zračnega napada na območju begunskega centra v Gazi.
REUTERS

Potem ko je v soboto palestinsko gibanje Hamas napadlo Izrael z raketami, borci pa so vdrli prek ograjene meje in streljali ter zajemali talce, so na območju festivala elektronske glasbe v bližini meje med z Gazo, našli 260 trupel. 

Oboroženi pripadniki Hamasa so streljali na udeležence festivala, ki je sovpadal z judovskim praznikom. Ob 6.30 so se oglasile sirene, slišati je bilo tudi rakete, je dejala ena izmed udeleženk festivala Tal Gibly. Pol ure pozneje so oboroženi militanti streljali na njih, zato so začeli bežati. "Nikamor se nismo mogli skriti, saj je bil festival na odprtem prostoru. Vsi so bili zelo panični," je opisala. Nekaj udeležencev so pripadniki Hamasa vzeli za talce. 

Predstavnik izraelske vojske Džonatan Konrikus je danes dejal, da je skoraj 48 ur po napadu položaj v Izraelu še vedno slab. Povedal je, da na jugu Izraela, kjer naj bi izraleska vojska namestila okoli 100.000 vojakov, še vedno potekajo boji. Po njegovih besedah izraelska vojska ocenjuje, da je na izraelsko ozemlje prišlo več kot tisoč militantov Hamasa. Ubitih naj bi bilo 700 Izraelcev, tako civilistov kot pripadnikov vojske, več kot 2100 pa je ranjenih. Med ranjenimi naj bi jih bilo "veliko" v smrtni nevarnosti. 

Izraelska protiraketna obramba nad Aškelonom.
REUTERS

"To je daleč najhujši dan v zgodovini Izraela. Nikoli prej ni bilo v enem dnevu ubitih toliko Izraelcev," je povedal Konrikus. Dodal je, da so militanti veliko število Izraelcev vzeli za talce in jih odpeljali na območje Gaze. Konkretnega števila ni navedel. "Ob koncu te vojne Hamas ne bo imel več nobenih vojaških kapacitete za grožnje izraelskimi civilistom. Hamas ne bo več upravljal z območjem Gaze," je dodal. 

Izraelska protiraketna obramba
REUTERS

Skoraj 500 žrtev v Gazi

Po poročanju britanske medijske hiše BBC je izraelska vojska danes območje Gaze napadla za raketami. "Odjeknile so silovite eksplozije, nad mestom pa se dvigajo plameni in dim," so sporočili. V povračilnih napadih Izraela na Gazo je bilo ubitih več kot 500 Palestincev.

Izraelska vojska naj bi bombardirala mošejo v begunskem naselju naselju Al Šati. Združeni narodi (ZN) so tudi potrdili, da je bila na območju Gaze v izraelskem napadu zadeta šola, ki je delovala prav pod okriljem te mednarodne organizacije. V šoli je živelo na stotine civilistov, tudi otrok in starejših. V napadu naj ne bi bil ubit nihče, so še sporočili predstavniki ZN.

Po navedbah palestinskega zunanjega ministrstva sta bili tarči izraelskih zračnih napadov na območju Gaze tudi dve od skupno osmih begunskih taborišč. Ministrstvo je po poročanju BBC sporočilo, da je bilo v napadih na begunski taborišči al Šati in Džabalija več ranjenih in mrtvih.

Prihaja ameriška letalonosilka

Ameriška vojska je proti vzhodnemu Sredozemskemu morju napotila veliko letalonosilko USS Gerald R. Ford, ki deluje na jedrski pogon, je povedal ameriški minister za obrambo Lloyd Austin. Ladja bo na območje prispela v spremstvu drugih bojnih ladij, kot so rušilci in druge ladje, ki lahko izstreljujejo manevrirne rakete. 

Ameriška letalonosilka na jedrski pogon Gerald R. Ford je bila v septembru v Tržaškem zalivu.
Damjan Balbi/Primorski dnevnik

USS Gerald R. Ford je najdražja vojaška ladja. Na njej je lahko do 75 letal in 4600 ljudi. V teoriji lahko z ladje vsakih 6 minut vzleti eno letalo, kar pomeni, da lahko izvede do 220 zračnih napadov na dan. Dolga je več kot 330 metrov, visoka pa je 76 metrov.

Iran zanika vpletenost

V ponedeljek popoldan je izraelska vojska sporočila, da njene zračne sile napadajo tarče na ozemlju  Libanona.

Že včeraj se je odzval Iran, ki je sporočil, da ni vpleten v napad, ki so ga izvedli pripadniki palestinskega gibanja Hamas. "Odločno in brezpogojno podpiramo Palestino, a v njen odgovor nismo vključeni, saj ga je izvedla sama Palestina," so zapisali v sporočilu iranske misije pri Združenih narodih. 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi
REUTERS

Hamas je sicer pred tem sporočil, da je napad na Izrael izvedel s pomočjo Irana. Iran namreč že več let podpira Hamas in njegovim borcem nudi orožje in urjenje, Včeraj je sicer za televizijo CNN ameriški zunanji minister Antony Blinken dejal, da ameriške oblasti za zdaj še nimajo dokazov, da bi Iran usmerjal napad.

Nocoj je Hamas zagrozil, da bo ubil izraelske talce, če bo izraelska vojska brez predhodnega opozorila izvedla zračne napade na prebivalce Gaze. "Vsakič, ko bodo naši ljudje tarča brez opozorila, bo to povzročilo usmrtitev enega od civilnih talcev," je sporočilo oboroženo krilo Hamasa, brigada Ezedin al Kasam: "Sovražnik ne razume jezika človečnosti in etike, zato ga bomo nagovorili v jeziku, ki ga oni razumejo." 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes izjavil, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta