(KOMENTAR) Se še spomnite covida, protestov, zlorab oblasti? Ker pozaba ima pri nas silovito moč

Rok Kajzer Rok Kajzer
02.08.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prav neverjetno je, kako silovito moč ima v politiki in družbi pozaba. Dogodki iz največje zdravstvene krize se zdijo umeščeni skoraj nekje tam v daljno preteklost, čeprav smo si maske sneli in kovidne oddelke zapirali nedolgo nazaj. Kot da bi želeli izbrisati spomin na ta neprijetni, za nekatere žal tudi tragični čas. A če v pozabo - povsem človeško - potiskamo tesnobo, strah in izgube, v arhive pozabe zagotovo ne bi smeli pospraviti dejanj takratne politične elite, ki je v imenu lažnega boja za naše zdravje hudo zatresla temelje pravne države, najedla demokracijo in na široko odprla vrata korupciji pri nabavi zaščitne opreme. Smo na vse to pozabili?

Smo pozabili tudi, da je ista politična garnitura pod vodstvom Janeza Janše grobo zlorabila policijo? Ne prvič, saj je bila ta institucija zlorabljena že prej, v času, ko se je na ulicah in trgih odstavljal s sumi korupcije ovenčan mariborski župan Franc Kangler in ko je Maribor "izvozil" proteste še po celotni državi. Smo pozabili, kako so, v komunistični maniri, uničevali STA in prevze(ma)li RTV Slovenija? Lahko na hitro naštejemo epiloge, ki so takšno početje iz pandemije in še po njej sankcionirali? Pravnomočno. Ne? Svoje so opravile le volitve, ki so odplaknile "junake" teh umazanih zgodb. Pa so zgolj volitve dovolj? Ker, glej ga, zlomka, ti ljudje so še vedno tukaj.

Matija Sušnik

A če v črno vrečo stlačimo vso umazanijo, ki jo je ustvarila ta politika, lahko ugotovimo, da je sistem pravne države, ki smo ga ustvarjali po osamosvojitvi, odpovedal. Tokrat ne gre le za korupcijo, uničevanje medijev, zlorabo policije in druge stranpoti takšne politike. Gre za to, da bi morali biti policija, tožilstvo in vsi ostali pristojni organi že mesece na najvišjih obratih. V delujočih demokracijah bi ta trenutek imeli za seboj visoko intenzivne in absolutno prednostne preiskave, aretacije, odstope ... Če ne drugega, vse to bi morala zahtevati javnost. Lahko torej k pozabi dodamo še otopelost?

Gre seveda za afero vseh afer, ob kateri se vse ostale pandemske afere zdijo (skoraj) nepomembne. Kadri SDS na uradu za preprečevanje pranja denarja - ki ima skoraj neomejen dostop do vsakega vašega evra, s tem pa tudi do celotne analize vašega življenja - so nezakonito, da bi si pridobili material za izsiljevanje in discipliniranje vidnejših posameznikov, ki se jim niso poklonili - prečesavali finance prvega moža Športne loterije Luke Steinerja, medijskega lastnika Dragana Šolaka in celo predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Sajeta. Zloraba, ki ji brez dvoma lahko dodamo pridevnik - udbaška. Včeraj oni, jutri morda celo vi. In če so strankarsko uporabili ta urad, kaj vse se je dogajalo še po ostalih službah, agencijah? Zloraba, kakršne ta država v mladi demokraciji ne pomni.

In kje smo danes? Brez dvoma na obronkih nove pozabe. Čez leto bomo ugotovili, da preiskave niso dale rezultata, da je pravna država močno hendikepirana in da so ljudje, ki so in še uporabljajo najbolj podle metode prejšnjega nedemokratičnega režima, še naprej med nami. Ker v Sloveniji sankcij in odločnih institucij ne poznamo. Na koncu bomo pač morali sprejeti zelo žalostno dejstvo, da funkcije pravne države opravljajo zgolj in samo - volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta