(INTERVJU) Ddr. Rudi Rizman: Čim slabše gre Sloveniji in vladi, tem bolje je za poraženca volitev

Franja Žišt Franja Žišt
27.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudi Rizman: “Resno me skrbi, da Slovenija v tem času transformativnih in tudi eksistencialnih globalnih in regionalnih preizkušenj ne daje prednosti resni refleksiji z namenom, da se dokoplje do uresničljive strategije o tem, kaj hoče in ponuja kot država svojim državljanom.”
 
Rudi Rizman: “Resno me skrbi, da Slovenija v tem času transformativnih in tudi eksistencialnih globalnih in regionalnih preizkušenj ne daje prednosti resni refleksiji z namenom, da se dokoplje do uresničljive strategije o tem, kaj hoče in ponuja kot država svojim državljanom.”  
Robert Balen
Če se pri tem omejuješ, kakšen smisel ima življenje, sploh življenje človeka pri mojih letih. Na kritike in napade, če je treba, se odzivam z argumenti in ne s sovražnim govorom," odgovori sociolog in politolog, sicer pa intelektualec z veliko začetnico, ddr. Rudi Rizman na vprašanje, ali danes kaj bolj previdno izbira besede, ali pa fašizmu še vedno reče fašizem, madžarskemu denarju za financiranje neke naše politične stranke pa denar madžarskega režima, za kar si je prislužil tožbo politične stranke. Rizman je tožbo dobil, vendar pa je prepričan, da je oseba na drugi strani, se pravi Janez Janša, ni povsem izgubila. "Janša je vendarle nekaj dosegel. Zastrahovanje intelektualcev in drugih njegovih kritikov, kaj jih čaka, če bodo do njega kritični. Sam se nisem bal, ni me bilo strah, mojim bližnjim seveda ni bilo vseeno. Poleg tega gre za odvračanje javnega intelektualca od njegovega dela." V času, ko se ti že tako radi zatekajo v slonokoščene stolpe in nabirajo točke in citate za svoja napredovanja, njihova javna odgovornost, izpostavljanje v družbi in vloga javnega intelektualca pa zatajijo, je konec z njihovo kritično družbeno držo.

Nekaj poudarkov iz pogovora:

Politična retorika državljanske vojne se je v zgodovini vedno izkazala kot nevarno igranje z ognjem, ki je na koncu vzela številna življenja, opozarja sociolog in politolog.

Predsednik vlade se je iz prejšnje vloge uspešnega podjetnika znašel v bolj ali manj podobno nezavidljivi vlogi, ki jo bo moral nadgraditi v uspešno vladanje, če že ne v državniško vlogo, v kateri je za zdaj bolj kot doma prepričljiv v Bruslju.

Demokracija je bila v zgodovini nasploh krhek družbeni pojav, danes pa je po mnenju številnih sociologov in politologov bolj ranljiva od koralnih grebenov ali izginja hitreje kot deževni gozdovi.

 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta