(KOMENTAR) Slovenci in smučanje? Cilj ni izpolnjen

Bojan Bauman Bojan Bauman
20.02.2023 18:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še najbližje cilju je bila Ilka Štuhec.
EPA

Slovenski smučarji so pred svetovnim prvenstvom, ki se je pravkar končalo, napovedali medaljo. Vsaj eno. Vrnili so se brez odličja. Brez krone na prvenstvu sezone je tako ostal tudi naš prvi adut Žan Kranjec, ki je sicer osvojil dve šesti mesti, a hkrati skrušeno dodal: "Cilj ni izpolnjen."

To je tudi najboljša ocena slovenskega sodelovanja na svetovnem prvenstvu, ki so ga tokrat pripravili v Meribelu in Courchevelu. Na takih tekmah štejejo le medalje. Slovenija je brez nje ostala že pred dvema letoma v Cortini - in do danes se razmere v reprezentancah niso izboljšale. Prej nasprotno. Tokrat smo imeli dva smučarja, ki sta se bila sposobna boriti za medaljo - Ilko Štuhec in Žana Kranjca. Če bi dobro formo skozi celotno sezono v zadnjih tednih uspela nadgraditi, bi kandidaturo vložila tudi Ana Bucik. A je Primorka začela popuščati že na zadnjih tekmah za svetovni pokal. Prejšnji teden je bila od optimalne pripravljenosti že precej oddaljena.

To velja tako za smukače v prvem tednu prvenstva kakor tudi za naše smučarje v tehničnih disciplinah prejšnji teden. Še najbližje cilju je bila Mariborčanka Ilka Štuhec. Med vsemi Slovenci je bila še najbolje pripravljena in odločena izpolniti zastavljeni cilj. Na tekmi je potem nastopila z neugodno startno številko - njen strokovni štab je bil zaradi poškodbe mame in trenerke prav v Meribelu dodatno okrnjen ... Splet okoliščin tokrat nikakor ni bil na njeni strani.

Kranjec se v veleslalomu ni uspel pripraviti podobno, kot se je lani v finalu olimpijskih iger. Tam je bil po prvem nastopu praktično odpisan in je z izjemno finalno vožnjo prehitel vse, z izjemo Marca Odermatta. V Courchevelu je bil v petek pred finalom povsem v boju, a se potem ni uspel dovolj aktivirati; konkurenca je bila močnejša.

Naslednja podobna priložnost za naše smučarje bo čez dve leti. S sedanje perspektive bomo takrat medaljo že težko napovedali, kaj šele, da bi jo osvojili. Ilka letos že teče "dodatni krog" in Žan bo čez dve leti v Saalbachu star 32 let. Ekipa bo močnejša za Andrejo Slokar, ki to sezono zaradi poškodbe v celoti izpušča. Morda tudi z Boštjanom Klinetom, lani prvim smukačem, ki tudi okreva po poškodbi.

Mladi? Za nastop v smuku si pozitivno oceno zasluži Rok Ažnoh, za ostalo mladino je bil nastop na svetovnem prvenstvu samo nagrada. Pomanjkanje kvalitetnega podmladka je že danes največja grožnja slovenskemu smučanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta