Mrtve mačke

Uroš Esih Uroš Esih
14.07.2020 19:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter

Osrednja točka, po kateri smo si do sedaj zapomnili tretjo vlado Janeza Janše, je interventna, v vojnih razmerah izpeljana nabava zaščitne in medicinske opreme za spopad z epidemijo novega koronavirusa. Nabavo mask in ventilatorjev spremljajo sumi številnih netransparentnosti in negospodarnosti, ki naj bi nekaterim izbranim podjetjem, tudi ob posredovanju najvišjih nosilcev javnih funkciji v državi, omogočile vojno zaslužkarstvo. Vse v zvezi z epidemijo je bilo za vlado vojna, tudi konec epidemije, ki ga je vlada praznovala po vojaško, s preletom ameriških lovcev nad zdravstveno osvobojeno domovino.
A kot obramboslovci v vladi, ki odlično poznajo vojaške doktrine, dobro vedo, da je vojna le nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Sredstev v politiki, dojeti kot vojna, aktualna vlada, sploh pa njen predsednik, v ne preveč utrjeni in ne ravno robustni slovenski demokraciji ne izbira ravno previdno, v duhu demokratičnega ferpleja. Namesto da bi opoziciji gentlemansko prepustila preiskovanje domnevnih nepravilnosti pri vladnih nabavah zaščitne in medicinske opreme, je razglašeno, razbito in dezorientirano opozicijo prehitela s svojo, koalicijsko preiskovalko. Za demokracije dvomljivega slovesa na vzhodnem robu EU, ki mejijo na postsovjetski prostor, so značilni takšni vladni manevri. Tako je nova preiskovalka že v startu prizemljena, ne da spominjamo na to, da preiskovalne komisije v zgodovini slovenskega parlamentarizma do sedaj niso sproducirale omembe vrednih rezultatov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta