Dr. Peter Venturini: Znanost je vedno imela ključno vlogo pri napredku

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
15.05.2023 05:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Venturini: "Največji izziv je še vedno razvoj okolju prijaznih izdelkov, ki bodo kakovostnejši od obstoječih in hkrati za kupca cenovno sprejemljivi."
Robert Balen

V vznemirljivih časih smo se znašli, številne izzive moramo sprejeti, pri čemer moramo računati na nove prebojne rešitve, nove tehnologije. Kakšna je vloga znanosti pri tem?

"Znanost je vedno imela ključno vlogo pri napredku in jo bo tudi v prihodnosti. Današnji čas terja številna prilagajanja podjetij, tako na področju energetske učinkovitosti, trajnosti proizvodnje in izdelkov kot tudi na prodajnih trgih in številnih drugih področjih. Razvoj in znanost - na vseh področjih, ne samo v naši panogi – ustvarjata dodano vrednost, omogočata uporabo novih, modernih tehnologij, ki učinkovito vplivajo na procese v podjetju, zajemata okoljski vidik in prispevata k družbeni blaginji."

Inovacije so ključne, če želimo doseči želeni, celo potrebni napredek. Kako inovacije obravnavate v podjetju Helios TBLUS? Koliko resursov jim namenjate? Kako se krepi inovacijska kultura v podjetju? Kakšen je vaš odnos do odprtega inoviranja?

"V podjetju Helios TBLUS se močno zavedamo pomembnosti razvoja in zato vanj stalno vlagamo, je temelj našega delovanja. Brez vlaganja v razvoj, v krepitev znanosti in inovativnega razmišljanja med zaposlenimi v podjetju, ne moremo razvijati novih, bolj domiselnih in trajnostnih izdelkov, ki so naša ključna konkurenčna prednost. Zato uporabljamo najmodernejšo tehnologijo in vlagamo v stalno nadgradnjo razvojnega oddelka, posebno ponosni pa smo, da prav pri nas, v Sloveniji, deluje eden največjih in najsodobnejših razvojnih centrov na področju razvoja barv in premazov v Evropi za celotno skupino Kansai Helios."

Predvsem okoljski vidik je v ospredju, ko govorimo o kemični industriji, in veliko vlagate v razvoj, da lahko ponudite okolju in ljudem manj škodljive produkte. V kolikšni meri so ti danes bolj sprejemljivi, kot so bili v preteklosti? Kaj je bilo ključno za ta preboj do večje okoljske sprejemljivosti?

"Danes je v luči podnebnih sprememb odgovornost ljudi do okolja mnogo večja, kot je bilo to še nedolgo tega. Razvoj barv in premazov gre v smer izdelkov s čim manjšo vsebnostjo človeku in okolju škodljivih snovi. Trajnostni vidik seže dlje od same inovacije oziroma izdelka, saj premazi kupcem omogočajo tudi nižjo porabo oziroma nižji strošek porabljene energije – primer so barve in premazi, ki se hitreje sušijo, imajo nižjo težo ali pa večjo pokrivnost z manjšimi nanosi. Povečevanje deleža tovrstnih izdelkov je za naše podjetje eden najpomembnejših trajnostnih ciljev. Ljudje to bolje sprejemajo in povpraševanje po teh izdelkih je bistveno večje. Ključno vlogo do večje okoljske sprejemljivosti igra ravno znanost, ki takšne inovativne in trajnostno naravnane izdelke omogoča. Pomembno pa je tudi to, da kupce tudi ozaveščamo in izobražujemo o trajnostnih lastnostih naših izdelkov."

"Kupci težko sprejemajo dodatna višanja prodajnih cen, zato višji stroški energentov neposredno zmanjšujejo dobiček podjetja," pravi dr. Peter Venturini.
Robert Balen

Kateri je strateško najpomembnejši segment vašega podjetja, kje ustvarite največjo dodano vrednost?

"Segment avtoreparaturnih premazov je eden največjih in strateško najpomembnejših področij podjetja Helios TBLUS, pa tudi skupine Kansai Helios. Lani je njihova proizvodnja zajemala 13 odstotkov celotne proizvodnje podjetja Helios TBLUS. Znotraj tega segmenta razvijamo premaze z visoko dodano vrednostjo, zato je za dolgoročno uspešnost ključnega pomena visok nivo podpore kupcem in uporabnikom. S tem namenom smo v enoti Količevo vzpostavili testne centre, ki potencialnim poslovnim partnerjem, torej na nivoju B2B, omogočajo vpogled v uporabnost in kakovost izdelka z vsemi relevantnimi informacijami na enem mestu."

Kakšne izzive danes za industrijo, v kateri ste prisotni, pomenijo višje cene energentov?

"Splošen dvig cen, tako surovin kot energentov, seveda vpliva na poslovanje. Kupci težko sprejemajo dodatna višanja prodajnih cen, zato višji stroški energentov neposredno zmanjšujejo dobiček podjetja. Sami zato izvajamo ukrepe za zmanjšanje porabe energije, smo pa to smer začrtali že pred vojno v Ukrajini, ki je eden glavnih razlogov za današnje stanje. Glede na zmanjšanje naročil v določenih proizvodnih obratih spreminjamo delovni koledar in z delnimi zaustavitvami zmanjšujemo porabo energije na enoto proizvodnje; uvedli smo sistem, ki nam omogoča nadzor nad porabo vseh energentov do ravni osnovnih porabnikov in s tem možnost izvajanja ukrepov varčevanja. Z dodatnimi investicijami pa povečujemo delež uporabe energije, pridobljene iz lastnih sončnih elektrarn in iz obnovljivih virov."

(FOTO in VIDEO) Testni center barv Helios TBLUS: Trajnost je zapoved, inovativnost usmeritev

Nove izdelke in inovacije menda vedno testirate na realnih primerih, lahko izpostavite kakšne primere dobrih praks, sploh ko gre za sodelovanja z drugimi podjetji, še posebno slovenskimi?

"Drži. V podjetju Helios TBLUS smo vzpostavili testne centre v različnih segmentih; avtoreparature, industrijski premazi, dekorativni premazi. Najbolj inovativen testni center avtoreparaturnih premazov v Količevem je s stališča proizvodnih podjetij edini te vrste v Sloveniji, kjer lahko poslovni partnerji sami preverijo lastnosti izdelkov - na primer čas sušenja premaza, tehnike nanašanja in podobno. Prenos znanja je za nas in naše partnerje izrednega pomena, saj z najboljšimi in najsodobnejšimi tehnologijami prispevamo k razvoju ter napredku panoge. Največ poudarka dajemo uporabniški izkušnji, zato za svoje kupce redno organiziramo tudi šolanja. Kot primer dobre prakse na tem področju lahko izpostavim odlično sodelovanje s slovenskim proizvajalcem luksuznih športnih avtomobilov Tushek supercars."

Kako pomembna so tovrstna partnerstva? Vendarle velja, da je napredek mogoče doseči le s sodelovanjem, z združenimi močmi.

"Zagovarjamo tezo, da je sodelovanje edina pot do uspeha, zato stremimo h gradnji dolgoročnih partnerstev. Svoje partnerje zato redno izobražujemo in tega ne počnemo samo v Sloveniji, temveč tudi na svojih najbolj pomembnih trgih in tako širimo t. i. know-how tudi izven meja Slovenije. Za primer lahko povem, da v prej omenjenem testnem centru snemamo tudi video izobraževanja, s katerimi skušamo prikazati pravilno, torej strokovno, ravnanje z našimi izdelki, ob tem pa izpostavimo njihove glavne prednosti. Testni center v Količevem predstavlja poslovnim partnerjem edinstveno izkušnjo in istočasno omogoča poslovno mreženje, ki se odraža v povečanju poslovanja in sodelovanja."

Kaj bodo osrednji izzivi podjetja Helios v prihodnjih letih, kakšne prebojne inovacije je mogoče pričakovati in kaj bodo te omogočile?

"Pri razvoju izdelkov bomo tudi v bodoče predani načelom trajnostnega razvoja. Največji izziv je še vedno razvoj okolju prijaznih izdelkov, ki bodo kakovostnejši od obstoječih in hkrati za kupca cenovno sprejemljivi. Helios TBLUS že danes svojim kupcem pomaga izboljšati proizvodne procese z vidika podaljšanja obstojnosti premaza oziroma splošne optimizacije procesov, kot je utrjevanje premaza pri nižjih temperaturah. To pomeni dodano vrednost kupcu, saj za končni izdelek porabi manj energije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta