Korošca izdelala bivalni kombi, kot ga v Evropi še ni

Nejc Strojnik
31.12.2021 06:20

Na evropskem trgu se letno proda okoli 130 tisoč avtodomov in bivalnih kombijev, od tega okoli 350 v Sloveniji. Maja Mešl in Aleš Šteharnik sta zdaj uresničila svoje sanje in izdelala luksuzen bivalni kombi s štirikolesnim pogonom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bivalni kombi je točno tak kot so si ga vedno želeli.

Simon Prosenc

Korošci Maja Mešl, Aleš Šteharnik, otroka Teo in Luka ter kuža Kastor niso povprečna družina. Že od nekdaj obožujejo outdoor aktivnosti, dogodivščine, raziskovanje. "Imamo ogromno hobijev, radi imamo naravo, jo odkrivamo na tisti pristen način. Veliko nam pomeni svoboda, zato na oddih najraje odidemo z bivalnim kombijem," pove Maja, ki je s partnerjem Alešem iskala popolno vozilo za družinske dogodivščine. Našla sta ga v Ameriki, medtem ko v Evropi takšnih bivalnih kombijev ni bilo.

Notranjost avtodoma 4bart4 

Simon Prosenc

Ideja, da takšno luksuzno vozilo, ki bo ustrezalo vsem družinskim potrebam, ustvari sam, se je sicer v Aleševi glavi kuhala že dolgo, novembra lani pa je o njej začel govoriti še posebej na glas. Maja je prikimala, december 2020 sta izkoristila za izdelavo poslovnega in finančnega načrta, januarja pa ustanovila podjetje 4bart4, d.o.o., kar v koroškem narečju pomani 4krat4. Velik korak je sledil aprila, ko je Aleš pustil staro službo in se zaposlil v svojem novoustanovljenem podjetju.

Kolesa, smuči, surf, sup ...

Osnova za predelavo je Mercedes Benz sprinter s štirikolesnim pogonom, ki omogoča dostop do neokrnjene narave in sicer težje dostopnih lokacij. Hkrati je bistveno krajši od običajnih avtodomov, kar omogoča tudi potovanje po mestu. Vse sile sta tako usmerila v predelavo v bivalni kombi, ki bo ustrezal družinskim željam in potrebam po raziskovanju skritih kotičkov narave, iskanju popolnega mesta za surfanje ali destinacije za turno smučanje.

Prototip avtodoma 4bart4 

Simon Prosenc

Med načrtovanjem je mislil tudi na dejstvo, da bo v vozilu dovolj prostora za štiri kolesa, smuči, surf, sup in ostalo športno opremo. Prototip je zdaj že praktično dokončan, velik test je opravil poleti, ko so se z njim podali na tritedensko potovanje. Bivalni kombi, ki je namenjen štirim osebam in ni bistveno daljši od običajnega karavana, vseeno pa je dovolj visok, da se v njem lahko povsem normalno stoji, bo v kratkem na voljo tudi za izposojo, Maja in Aleš pa bosta ob tem vesela vsake kritike, tako dobre kot slabe.

Pri predelavi prototipa so sodelovali strokovnjaki iz različnih področij. Vsi, ki so pomagali pri oblazinjenju, izdelavi lahkih kovinskih konstrukcij, mizarskih delih, elektroistalacijah, barvanju, grafičnem dizajnu, vedioprodukciji, financah in računovodstvu prihajajo iz koroške regije. V bivalni kombi so tako vgrajeni le najboljši materiali, oprema pa se bo v sodelovanju z naročnikom še prilagajala.

Prototip avtodoma 4bart4 

Simon Prosenc

Kombi je tudi samooskrben in omogoča večdnevno bivanje izven urejenih kampov. Nekaj potencialnih kupcev je že pokazalo interes ter se najavilo na ogled. V garaži pa na predelavo čaka še en povsem nov mercedes, ki bo namenjen za prodajo. Vanj bosta vložila vse svoje znanje in izkušnje, imel bo vso dodatno opremo, vse sisteme, ki sta jih razvila. V letu 2022 sicer načrtujeta izdelavo dveh bivalnih kombijev, nato pa največ tri na leto. V veliko pomoč jima je bilo tudi koroško podjetje Robeta, ki se ukvarja z izdelavo luksuznih avtodomov. "Res so nama veliko pomagali, preko njih sva prišla do veliko opreme, na katero bi sicer zaradi dolgih dobavnih rokov čakala precej dlje. Robeta je na Koroškem naredila kar nekakšen poligon in združila obrtnike v regiji, ki jim izdelava zahtevnejših produktov ni tuja," povesta.

Hvaležna za pomoč

Podjetništva, pravita, se nista lotila zaradi denarja, ampak predvsem zaradi lastne želje, da v prvi vrsti ustvarita nekaj zase, v drugi pa tudi nekaj za druge, ki imajo podoben življenjski slog. Za ljudi, družine, ki bi z bivalnim kombijem vozili tudi tam, kamor običajno vozilo brez pogona na vsa štiri kolesa ne zmore. Pri uresničitvi sanj in ustanovitvi podjetja jima je veliko pomagal Mrežni podjetniški inkubator Koroška, ki jima je pred kratkim podelil nagrado za najboljšo podjetniško idejo v leto 2021. "V prvi vrsti sva dobila podporo Podjetniškega centra, Hinko Kašnik iz podjetja Pristar nama je veliko pomagal, neprecenljivo je bilo mentoriranje pri Juretu Knezu, pridobila sva prepoznavnost, privarčevala marsikateri evro, omogočili so nama usposabljanja in podobno. Vsakemu, ki se poda na takšno pot, svetujeva, da izkoristi to brezplačno možnost. Obenem sva spoznala veliko ljudi, se mrežila ..." razlaga.

Prototip avtodoma 4bart4 

Simon Prosenc

Izkušnja je Aleša, Majo in otroka združila tudi kot družino, Teo in Luka rada pomagata očetu Alešu pri "šravfanju", mama Maja je bolj domača v marketingu. Pripravljeno imata tudi spletno stran, ki jo bosta zagnala kmalu. Ne želita prehitevati, ampak v prvi vrsti prototip dodelati do potankosti. Da se kupec prvega bivalnega kombija 4bart4, ki bo narejen za trg, ne bo mogel nad ničemer pritožiti. "Ni nam žal, da smo se podali v to. Kje pa! Za družino je nekaj najlepšega, ko si uresniči sanje. Se pa seveda vsakodnevno srečujemo z izzivi. Ampak če imaš jasno vizijo, je kaj tudi treba vzeti v zakup. In pri nama ta vizija ni denar, temveč narediti izdelek, ki bi si ga tudi drugi želeli tako, kot si ga želiva midva," povesta in dodata, da nočeta prodajati le vozila, ampak občutek neskončnih doživetij, ki jih ta nudi. "Običajni kamperji niso naš slog, niti zunanjost niti notranjost nam ne ugaja. Tale kombi pa je narejen za doživetja. In še lep je," se nasmehneta in dodata, da je tudi letošnja novoletna zaobljuba povezana z biznisom. Niti Maji niti Alešu ne dišijo papirji, zato sta se zaobljubila, da bosta v letu 2022 na tem področju bolj disciplinirana. "Ta del podjetništva nama je najmanj všeč, ampak brez tega ne gre."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta