Nova energijska nalepka poslej tudi za svetila. Na kaj bo treba biti pozoren?

30.08.2021 06:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za vsa "stara" svetila, ki so v fizičnih in spletnih trgovinah že na voljo, bo veljalo 18-mesečno prehodno obdobje.
Profimedia

Gospodinjskim aparatom, med katere sodijo hladilniki in zamrzovalniki (vključno z vinskimi vitrinami), pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, in zasloni, ter izdelkom, ki so od marca letos že opremljeni z novo energijsko nalepko, se bodo 1. septembra pridružila še svetila.

Proizvajalci svetil so sicer morali z novo energijsko nalepko že opremiti vsa nova svetila, ki so na trg prišla po 1. maju letos, vendar na prodajnih mestih potrošnikom nova nalepka še ni ogled, poroča Zveza potrošnikov Slovenije. Bo pa morala biti nova nalepka vidna po 1. septembru 2021, torej od srede dalje.

Na novi nalepki (desno) za svetila sta le dve spremembi: poenostavljena lestvica od A do G in koda QR v spodnjem desnem kotu.

Z novo nalepko bodo morala biti od takrat naprej na vseh prodajnih mestih opremljena tudi svetila, ki bodo na trg prišla 1. septembra 2021 ali pozneje. Na novi nalepki za svetila sta le dve spremembi: poenostavljena lestvica od A do G in koda QR v spodnjem desnem kotu, ki potrošniku omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, in sicer tako, da jo poskenira s pametnim telefonom.

Za vsa "stara" svetila, ki so v fizičnih in spletnih trgovinah na voljo že od prej, pa bo veljalo 18-mesečno prehodno obdobje, ko se bodo lahko še vedno prodajala s staro nalepko. Prehodno obdobje se bo zaključilo 28. februarja 2023. 

Energijska nalepka je že vse od leta 1992 pomembno orodje, ki potrošnikom omogoča bolje razumeti in primerjati energijsko učinkovitost gospodinjskih aparatov. Hkrati jim zagotavlja bolj informirane, trajnostne in stroškovno učinkovite nakupne odločitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta