Peti največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu razširil poslovanje tudi v Slovenijo

Gregor Grosman Gregor Grosman
13.06.2022 11:00

Od oktobra lani je Vivo prisoten v prvih šestih evropskih državah, ena zadnjih širitev sega v Slovenijo, kjer bodo ponujali tri serije pametnih mobilnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Polojac; "Mi smo pripravljeni."
Gregor Grosman

Slovenija je postala 19. država v Evropi, v kateri je mogoče kupiti mobilne telefone blagovne znamke Vivo, prisotne na več kot šestdesetih trgih po vsem svetu, njihove mobilnike pa uporablja več kot 400 milijonov uporabnikov. Podjetje Vivo ima mrežo centrov za raziskave in razvoj v mestih Šendžen, Dongvan, Nandzing, Peking, Hangdžov, Šanghaj in Šjan, v njih pa poleg razvoja industrijskega oblikovanja razvijajo tudi 5G, umetno inteligenco, slikovne sisteme in druge prihajajoče tehnologije. Njihova letna proizvodnja znaša skoraj 200 milijonov pametnih telefonov, blagovna znamka Vivo pa je nastala leta 2011.

Oktobra 2021 so vstopili na trg prvih šest evropskih držav, v Sloveniji pa bodo ponujali tri serije pametnih mobilnikov: Y, V in X, slednja je namenjena najbolj zahtevnim uporabnikom, serija Y pa bo zanimiva vsem tistim, ki imajo osnovne zahteve po mobilnih telekomunikacijah in za mobilnik niso pripravljeni odšteti veliko denarja. Za modele serije Y bo treba odšteti do 330 evrov, za modele V do 550 evrov, za modele serije X pa nekaj več. Vivo X60 je bil prvi telefon, ki je nastal v sodelovanju z Zeissom, leta 2020 sta družbi podpisali strateški sporazum za sodelovanje pri razvoju leč, čez nekaj dni pa bodo predstavili najnovejšega člana družine in novega paradnega konja.

Z mobilnimi telefoni serij Y, V in X podjetje Vivo vstopa tudi na slovensko tržišče.
Gregor Grosman

Vsem mobilnikom, razen cenovno najbolj ugodnih, so dodali polnilec in slušalke, na zaslonu imajo nameščeno zaščitno folijo, mobilniki vseh serij imajo dve leti garancije. Proizvajalec bo nadgradnje in varnostne popravke zagotavljal do tri leta, pri čemer bo serija X deležna treh posodobitev operacijskega sistema Android (pri razvoju sodelujejo z Googlom), ostali seriji pa dveh. Je pa serija Y7 najbolj prodajana v Evropi, Y76 pa velja za enega najtanjših 5G telefonov na svetu.

Vivo je v pogovorih z vsemi slovenskimi mobilnimi operaterji, saj se velika večina mobilnikov pri nas proda prek mobilnega operaterja, vendar še nimajo dokončne informacije, kdo bo njihove telefone prvi ponudil kupcem. Napovedali so tudi prvo partnerstvo z Big Bangom, kjer bodo potrošniki lahko tudi preizkusili njihove pametne telefone. Za pametne telefone serije Y bo treba odšteti 179 evrov za model Y21, 219 evrov za model Y21s, Y33s bo na voljo za 259 evrov, 329 evrov pa bo stal model Y76 5G.

Ivan Polojac, vodja marketinga pri Vivo Europe.
Gregor Grosman

"Mi smo pripravljeni. Čakamo na naročila," je povedal Ivan Polojac, vodja marketinga pri Vivo Europe. Direktor prodaje v regionalnem predstavništvu družbe Vivo Dušan Kuzmanović pa je ob predstavitvi povedal: "Veseli nas, da lahko uradno predstavimo sebe in svojstven pristop 'vivo'. Od našega prvega pozdrava 'Živjo, Evropa' oktobra 2020 smo se vztrajno širili. Danes smo prisotni na 19 evropskih trgih, pametne telefone Vivo pa so toplo sprejeli tako končni potrošniki kot poslovni partnerji."

Podjetje proizvaja tudi najrazličnejše dodatke, kot so pametne ure in slušalke, v Evropi pa bodo začeli s prodajo telefonov, s katerimi si želijo zgraditi zaupanje med uporabniki. Na domačem kitajskem tržišču je mogoče kupiti tudi prepogljivi vivo X fold, ki stane preračunano okoli 1800 evrov, vendar pri nas (zaenkrat) še ne bo v ponudbi. Podjetje je med vodilnimi na več azijsko-pacifiških trgih, vključno z domačim kitajskim trgom.

Na vprašanje, kakšna so pričakovanja družbe, kolikšni tržni delež pričakujejo, predstavniki Viva odgovarjajo, da bodo šli korak za korakom, v vsakem primeru pa nameravajo tukaj ostati. Računajo na direktno prodajo kot tudi na prodajo prek operaterja, pohvalili pa so se, da so se v Avstriji po enem letu prisotnosti po prodaji mobilnikov uvrstili na 5. mesto, enako uspešni so tudi v Srbiji in Španiji, na Češkem pa naj bi bili četrti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta