Pri angelskem investiranju v startup podjetja sledimo Estoniji in Finski

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
20.03.2023 06:00

Poslovni angeli štirih držav združujejo moči v programu investiranja 4NGELS, izmenjujejo skrivnosti uspešnega čezmejnega investiranja, za slovenske poslovne angele pa to pomeni predvsem učenje od zrelih ekosistemov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski poslovni angeli bodo pridobili izkušnje investitorjev iz zrelih držav in dostop do najboljših startupov iz regije.
Arhiv Poslovnih Angelov Slovenije

Poslovni angeli Slovenije, ki jih izjemno uspešno vodi mednarodno priznana angelska vlagateljica Nina Dremelj, so v programu 4NGELS, ki je financiran s strani Evropske komisije, združili moči z angelskimi organizacijami iz Estonije (EstBAN), Finske (FiBAN) in Poljske (Cobin Angels).

Namen programa je ustvariti platformo za izmenjavo izkušenj, znanja in stikov z investitorji, ustanovitelji in strokovnjaki na področju čezmejnih investicij. Slovenski poslovni angeli bodo pridobili izkušnje investitorjev iz zrelih držav in dostop do najboljših startupov iz regije. Program bo v tem in naslednjem letu sestavljen iz štirih sklopov, vsak polletni trening angelov in startupov pa se bo osredotočil na eno od držav.

Nina Dremelj: "S programom 4NGELS bomo v naslednjih dveh letih imeli enkratno priložnost, da najboljše prakse najboljših v industriji tveganega kapitala prenesemo v Slovenijo."
Osebni Arhiv

"Združili smo naše izkušnje in čezmejni naložbeni potencial, da angelom in startupom ponudimo možnost sodelovanja v mednarodnih poslih," pravi Nina Dremelj in dodaja, da angeli iz omenjenih držav skupaj tvorijo mrežo več kot tisoč poslovnih angelov, ki so vložili več kot 500 milijonov evrov v več kot 7000 startupov. "Preko programa 4NGELS želimo z angeli deliti svoje izkušnje in znanje, da bodo spoznali naložbene priložnosti v Estoniji, na Finskem, v Sloveniji in na Poljskem," dodaja predsednica.

Čezmejno vlaganje postaja vse bolj priljubljeno med angelskimi vlagatelji, pri čemer so nekatere evropske države pri tem bolj aktivne in priljubljene za tuje vlagatelje kot druge. V vrhu sta Estonija in Finska, Slovenija se želi od primerov dobrih praks naučiti kar največ.

Ključno je povezovanje med vlagatelji

Več kot 100 izkušenih vlagateljev iz Estonije, Finske, Poljske in Slovenije je sodelovalo v raziskavi o čezmejnih naložbah, izvedeni v okviru programa 4NGELS. Rezultati raziskave poudarjajo potrebo po povečanem sodelovanju in povezovanju med vlagatelji, da bi spodbudili rast in povečali naložbene priložnosti v EU.

Rezultati raziskave so razkrili tudi, da je kljub visoki stopnji izkušenj izprašanih vlagateljev le polovica vprašanih izvedla čezmejno naložbo, večina pa jih je to storila le en- ali dvakrat. V odgovorih na vprašanje o ključnih dejavnikih za spodbujanje več čezmejnih naložb so anketiranci poudarili pomen zaupanja in tesnih odnosov z vlagatelji in deležniki, pri čemer so kot pomembne dejavnike opredelili poznavanje lokalne zakonodaje in davkov, razumevanje lokalne poslovne kulture in tržne analize.

Zaupanje služi kot odlična varovalka za vlagatelja pri premagovanju zapletenosti znotraj ekosistema, kot so težko razumljiv jezik, davčni sistem, pravni okvir, tok poslov in birokracija. Čeprav je to oviro za vstop mogoče zmanjšati z zagotavljanjem javno dostopnih standardiziranih pravnih predlog (na primer opcijskih, svetovalnih in semenskih pogodb), te same po sebi niso dovolj učinkovite za pomoč pri krmarjenju v novem okolju in odpravijo nepotrebne dvome. Zato angeli svetujejo tudi, kako ustvariti to zaupanje tudi brez obsežnih izkušenj s čezmejnimi naložbami.

Iz intervjujev, opravljenih z izkušenimi angeli, je bilo ugotovljeno, da so priljubljene destinacije vložile veliko truda v spodbujanje medsebojnih odnosov med vlagatelji z edinim namenom gradnje zaupanja. To se pogosto doseže z organizacijo startup dogodkov po vsej državi, usposabljanjem in drugimi družabnimi srečanji. Ti so odlična mesta za spoznavanje podobno mislečih ljudi, ki lahko angelom pomagajo narediti naslednje korake. Dodatna podpora države pri načrtovanju tovrstnih dogodkov prispeva k ustvarjanju prave podobe in okolja.

Pridružiti se velja lokalnim mrežam angelov in investirati preko sindikata

Drug odličen način, da angeli začnejo čezmejno vlagati, je, da se prijavijo v lokalne mreže angelov in vlagajo prek sindikatov, ki jih organizirajo. Angelske mreže pogosto gostijo lastne dogodke in priložnosti za izmenjavo znanja ter zagotavljajo dostop do stalnega in kakovostnega pretoka naložbenih priložnosti. Vlaganje prek sindikata je koristno, saj je minimalna začetna naložba lahko nizka, za administrativne naloge pa poskrbi vodilni vlagatelj.

"S tem programom bomo v naslednjih dveh letih imeli enkratno priložnost, da najboljše prakse najboljših v industriji tveganega kapitala prenesemo v Slovenijo. Dejavnosti programa bodo osredotočene na prepoznavanje in predlaganje praktičnih rešitev za odpravo ovir za čezmejne naložbe angelov, povečanje znanja vlagateljev in informiranje tujih angelov," pravi Nina Dremelj in poudarja, da bodo različne aktivnosti služile investitorjem za izmenjavo izkušenj, medsebojno mreženje in prenos znanja med udeleženci. Vlagatelji bodo imeli priložnost pridobiti dostop do mednarodnih priložnosti in sovlagati z drugimi udeleženci. Po drugi strani pa bo v okviru programa 4NGELS tudi veliko izobraževanj in aktivnosti tudi za startup podjetja, ki jih bodo na tak način pripravljali na mednarodne kroge financiranja s poslovnimi angeli.

Udeležba v programu je brezplačna, za udeležence ne prinaša nobenih obveznosti, le stroške poti za študijske poti in dogodke nosijo udeleženci sami. Program se letošnjo pomlad osredotoča na Estonijo, letošnjo jesen na Finsko, prihodnjo pomlad na Slovenijo in prihodnjo jesen na Poljsko. Več informacij o programu najdete na spletnem naslovu https://poslovniangeli.si/4ngels/

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta