Startup Generator v Velenju: Rešitve, ki lahko spreminjajo svet in so iz leta v leto boljše

Brina Kerič Brina Kerič
11.06.2024 06:00

Strokovno komisijo so najbolj prepričali Ferme Green Tech, DirtSpecific in Pyroproducts.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Startup Generator 2024 
Startup Generator 2024 
Brina Kerič

Startup Generator, ki ga že štiri leta zapored prireja SAŠA inkubator, je šesttedenski pospeševalni program, ki je namenjen podjetnikom z inovativnimi podjetniškimi idejami. Letos so prejeli 28 prijav, dvanajst najbolj perspektivnih ekip pa se je udeležilo delavnic s področja poslovnega modela, ustvarjanja blagovne znamke, prodaje, marketinga, financiranja in "pitchanja" oziroma kako navdušiti svet s svojo zgodbo. 

Letos luč sveta ugledal program Startup Academy

V finale se je uvrstilo šest ekip, ki so občinstvu, podjetnikom, investitorjem in poslovnim partnerjem predstavili svoje ideje, strokovna komisija pa je izbrala tri najboljše, ki so prejeli točke na razpisu Mestne občine Velenje (MOV) za dodelitev nepovratnih sredstev za spodbujanje podjetništva v višini 10.000 evrov. "Ekipe Startup generatorja so iz leta v leto boljše. Leto so nas tako presenetile, da smo poleg 12 ekip, ki smo jih vključili v ta ekskluzivni pospeševalniški program, lansirali vzporeden program z imenom Startup Academy, kamor smo uvrstili še deset ekip, ki se v Startup Generator niso uvrstile," je povedala Ana Anžej, direktorica SAŠA inkubatorja. Podjetniške ideje so razdelili v tri segmente: green tech, torej zelene tehnologije, food tech, rešitve s področja prehrane, in future solution, rešitve za prihodnost. "Letos smo imeli ogromen spekter rešitev, ki pa imajo velik potencial, da dejansko spreminjajo našo prihodnost," je prepričana Anžejeva. Strokovno komisijo so najbolj prepričali Ferme Green Tech (oblačila za nosečnice z inovativno tehnologijo, ki ščiti pred nevarnimi vplivi elektromagnetnega sevanja), DirtSpecific (zaščitne folije in nalepke za učinkovito zaščito koles) in Pyroproducts (izvedba pirolize biomase v bio oglje in lesni kis z uporabo mobilne enote).

Nove izkušnje in znanja

"S programom sem zelo zadovoljna, spoznala sem zelo veliko zanimivih podjetnikov in novih idej, izmenjali smo si izkušnje, kar je za podjetništvo zelo pomembno," pravi Maja Ferme, ki se je na Startup Generatorju predstavljala pod imenom Ferme Green Tech. "Predstavljala sem oblačila za nosečnice z inovativno tehnologijo, ki ščiti pred nevarnimi vplivi elektromagnetnega sevanja, ki je kar desetkrat močnejše pri otrocih kot odraslih. Posledice elektromagnetnega sevanja lahko v našem okolju vidimo vsak dan, otroci so namreč manj odporni na bolezni, imajo težave zaradi hiperaktivnosti, pri učenju, trpijo za depresijo ...," pravi podjetnica. "Proizvajamo zaščite za kolesa višjega ranga, naša baza je v Velenju, prodaja pa je stekla po svetu. V Sloveniji nimamo takšnega proizvajalca. Ker smo iz Velenja in se to tukaj tudi razvija, smo tu zagnali proizvodnjo," je povedal Jaka Seme, ki se je skupaj z Moniko Pogorelc predstavljal pod imenom DirtSpecific. Podjetje deluje približno pol leta, Startup Generator pa jim je prinesel številna nova spoznanja. 10.000 evrov jim bo prišlo prav, saj zbirajo denar za nove naprave in širjenje ekipe, je še dodal Seme. "Na slovenski trg uvajamo mobilno pirolizno enoto, kar pomeni, da se storitev lahko zgodi na lokaciji, stranka pa ne potrebuje lastne pirolizne enote," je povedal Dejan Verhovšek iz podjetja Pyroproducts.

Eden boljših v državi

SAŠA inkubator že leta zagotavlja podporo mladim podjetnikom in zagonskim podjetjem v Šaleški dolini in širše. Leta 2022 je postal strateški partner projekta European Startup Universe, s čimer je bila Slovenija postavljena na zemljevid evropskih startupov. "Zadnjih nekaj let je SAŠA inkubator zrasel, ne ravno iz nič, ampak iz nekaj malega, v enega najboljših inkubatorjev v Sloveniji. Na to smo vsi skupaj zelo ponosni, še posebno takrat, ko me na to, da pri nas delamo zares veliko in zelo dobro, spomnijo razni ministri in drugi pomembni odločevalci v naši državi," pravi Peter Dermol, župan MOV. "Veliko dobrih idej in novih podjetij je zraslo, veliko podpore je čutiti tudi od ključnih deležnikov iz podjetniškega sveta, veliko dobre energije in veliko potenciala. Nobeno veliko podjetje v naših koncih ni neodvisno od teh svežih, mladih idej, ki se ne bojijo sprememb," je prepričan. Da sta program Startup Generator in SAŠA inkubator med najboljšimi v Sloveniji, so prepričani tudi udeleženci. "Veliko je inkubatorjev v Sloveniji in tujini in SAŠA inkubator je, kakršen je, zaradi ljudi, ki so vanj vpeti in ki vanj verjamejo," je prepričana direktorica Anžej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta