Telefoniranje med vožnjo dvakrat dražje. A kako je z uporabo slušalk?

11.08.2021 13:41
Še zmeraj velja, da smete uporabljati le takšno opremo, ki ne zmanjšuje vašega slušnega ali vidnega zaznavanja dogajanja ali obvladovanja vozila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potem ko novi zakon o pravilih cestnega prometa znižuje, v posameznih primerih celo razpolavlja, kazni za prekoračitev hitrosti in več kot podvaja kazni za telefoniranje med vožnjo, smo preverili, kako je z uporabo slušalk za telefoniranje med vožnjo.

Ne le 250 evrov denarne kazni (doslej 120 evrov), pač pa tudi tri kazenske točke vas čakajo v primeru neprostoročnega telefoniranja med vožnjo, če vas bodo pri tem početju zalotili. Precej nedorečena pa še zmeraj ostaja uporaba slušalk, bodisi žičnih bodisi brezžičnih, med vožnjo.

Določbe 35. člena zakona o pravilih cestnega prometa namreč ostajajo nespremenjene in pravijo, da se morata voznik (kar velja tudi za kolesarja) in učitelj vožnje "med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njuno slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila". Voznik med vožnjo prav tako ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu.

Ne glede na te določbe je telefoniranje, kot določa tretji odstavek tega člena, dovoljeno, vendar le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje. Kaj te naprave so, zakon podrobneje ne opredeljuje, vprašanje, ali je torej dovoljeno le telefoniranje z uporabo zvočnikov ali tudi (brez)žičnih slušalk, tako ostaja neodgovorjeno.

Vendar pa na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da gre za kršitev, če je zaradi uporabe slušalk, žičnih ali brezžičnih, ene ali dveh, zmanjšano slušno zaznavanje voznika, tudi kolesarja. Kar si gre razložiti, da nastavljena glasnost v slušalkah ne sme biti prevelika, podobno kot to velja za poslušanje glasbe preko zvočnikov v avtomobilu. Kako bodo policisti med postopkom ugotovili, ali je bilo zaradi uporabe slušalk voznikovo slušno zaznavanje zmanjšano, ni jasno.

Čeprav gledamo, naši možgani tedaj ne vidijo

A problem telefoniranja med vožnjo je pravzaprav veliko večji od zgolj (ne)uporabe naprav za prostoročno telefoniranje. Policija opozarja, da uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in v njeni okolici. Voznik lahko med telefoniranjem spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešca, kolesarja, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Številne študije so namreč že potrdile škodljive posledice telefoniranja med vožnjo, ki pa niso posledica omejene zmožnosti obvladovanja vozila, pač pa predvsem nezbranosti.  Še posebej zdaj, ko se funkcionalnost pametnih mobilnih telefonov s povezljivostjo na splet tako zelo širi. Raziskava Agencije za varnost prometa razkriva, da med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 odstotkov voznikov v Sloveniji.

Vse večji problem, predvsem pri mlajših voznikih, postaja pisanje sporočil med vožnjo.
Shutterstock

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo za tri- do štirikrat povečuje verjetnost povzročitve ali zgolj udeležbe v prometni nesreči, bodisi zgolj z materialno škodo bodisi s hujšimi telesnimi poškodbami. Na Švedskem, kjer je prometna varnost najvišja, uporabi mobilnega telefona med vožnjo pripisujejo 10 do 20 smrtnih žrtev na leto zaradi uporabe mobilnega telefona, v ZDA pa kar 2600 smrtnih žrtev in 330.000 težje poškodovanih.

Se spomnite vožnje v času pogovora, ko odložite slušalko?

Kolikokrat ste se po končanem telefonskem pogovoru, tudi če je ta potekal prostoročno, zavedli, da se pravzaprav ne spomnite vožnje v času telefonskega pogovora. To je zato, ker uporaba telefona med vožnjo povsem odvrne pozornost voznika od vožnje in jo preusmeri na pogovor. In to bolj kot v primeru poslušanja glasbe ali pogovora med potniki.

Znanstveniki potrjujejo, da so med pogovorom odzivni časi voznika za 30 odstotkov počasnejši kot če bi vozili pod vplivom alkohola (0,08 promila) oziroma za kar 50 odstotkov počasnejši v primerjavi s treznim voznikom. Še več nevarnosti pa povzroča sicer vse bolj razširjeno pisanje tekstovnih sporočil med vožnjo, ki je po raziskavah sodeč nevarnejše od telefonskega pogovora, vožnje pod vplivom alkohola ali celo vožnje pod vplivom trave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.