Uspešna startup podjetja: Pečejo in prodajajo kokice, gradijo počitniška naselja

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
21.12.2022 19:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Monika Jankovič (v pogovoru z Urbanom Lapajnetom) je v podjetju Oikos Housing izjemno uspešno unovčila svojo idejo o kkaovostnih modularnih mobilnišh hiškah.
Sašo Bizjak

Več kot 450 promocijskih in strokovnih delavnic, ki se jih je udeležilo več kot 8700 udeležencev so v mariborski Tovarni podjemov organizirali v minulih treh letih pod blagovno znamko Start:up Maribor v sklopu projekta SIO - subjekti inovativnega okolja, ki ga podpirata Spirit Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. V tem času so za podjetnike izvedli tudi več kot 8000 svetovalnih ur za razvoj in podporo posla, hkrati pa so skupaj z uspešnimi podjetniki že zazrti v prihodnost, ko si želijo predvsem nadaljevanje s programi podpore podjetništvu.

Da so delali s 30 podjetniškimi skupinami in 65 podjetij spremljali skozi različne faze rasti, je minuli triletno obdobje podčrtal Urban Lapajne iz Tovarne podjemov, kjer so leto zaključili tudi s predstavitvijo nekaterih izjemno uspešnih podjetniških zgodb, ki so podporo našle v tem mariborskem podjetniškem inkubatorju. Šele na začetku podjetniške poti so po zmagi na nedavnem evropskem Cassini hekatonu člani ekipe Yolanda, ki so s svojo rešitvijo za zaznavanje lubadarja v gozdovih najbolj prepričali mednarodno komisijo. "Čeprav smo bili s sovjo rešitvijo sprva prisotni predvsem v nordijskih centrih, smo po pivotiranju končali z idejo, ki 'pije vodo'," je dejal vodja Yolande Blaž Jakopin iz podjetja Priot. Ekipa je zdaj že vključena v pospeševalniški program evropske vesoljske agencije.

Uroš Požgan iz podjetja Kokica je izjemno ponosen na zadrugo, ki jo je soustanovil skupaj s še nekaterimi drugimi startup podjetniki v prehrambeni industriji, tem pa so ponudili tudi prostore, kjer je mogoča maloserijska proizvodnja. "Ne želimo namreč, da bi zamudili še kakšno vzhajajočo podjetniško zvezdo," je dejal Požgan, ki je z ekipo v središču Maribora odprl tudi trgovino Lokalka. Med uspešnimi mariborskimi podjetji je tudi platforma MojMoster, ki je zdaj po nekaj uspešnih investicijah del skupine Daibau International ter se lahko v letošnjem letu pohvali s stabilno rastjo.

Blaž Jakopin (Priot), Uroš Požgan (Kokica), Primož Zelenšek (Chipolo), Monika Jankovič (Oikos Housing) in Urban Lapanje (Tovarna podjemov) so predstavili uspešne zgodbe startup podjetij.
Sašo Bizjak

Monika Jankovič je izjemno uspešno unovčila svojo pred štirimi leti porojeno idejo o bolj udobnih in modularnih mobilnih hiškah ter je svoje podjetje Oikos Housing z novim konceptom turistične/naložbene ponudbe v izjemno kratkem času popeljala med hitrorastoča podjetja. "Ugotovila sem, da bomo za ustrezen nadzor kakovosti izdelave morali vzpostaviti lastno proizvodnjo, danes zaposlujemo že 40 ljudi in ponosna sem ne ekipo, ki je uspela vzpostaviti tako velik projekt," pravi Jankovičeva, ki po gradnji prvega naselja v Pakoštanah že govori o drugem projektu, o novem naselju pri Novalji na Pagu, kasneje pa tudi o gozdni vasici na Pohorju. V podjetju mobilne hišice sami izdelajo, postavijo in potem tudi oddajajo na trgu. Z optimizacijo proizvodnje jim je uspelo to s štirih hišic povečati na šest hišic na mesec.

Ne več startup, pač pa že scaleup podjetje, pa je trboveljski Chipolo, ki je letos presegel 10 milijonov evrov prodaje, med večjimi dosežki pa direktor Primož Zelenšek izpostavlja tudi vstop v Applove uradne trgovine.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta