(ANALIZA) Kadrovanje v Ljudskem vrtu: Trenerjeva želja uresničena pet pred dvanajsto

02.09.2021 06:00
Kako se je v poletnem prestopnem roku prevetrila ekipa nogometašev Maribora, kaj so že pokazali novinci in kaj obetajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ognjen Mudrinski of Jagiellonia Bialystok and Michal Nalepa of Lechia Gdansk
Lechia Gdansk v Jagiellonia Bialystok, PKO Ekstraklasa League, Football, Stadion Energa Gdansk, Gdansk, Poland - 12 Aug 2019
Final score: Lechia Gdansk 1:1 Jagiellonia Bialystok,Image: 465032995, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)
Profimedia

Ena prodaja, posoje in lov na igralce brez pogodb. To je povzetek aktivnosti NK Maribor v poletnem prestopnem roku, prvem, v katerem je v vlogi športnega direktorja za kadrovanje skrbel Marko Šuler. Zadnje ure na tržnici niso bile dolgočasne. Skoraj pet pred dvanajsto so v Ljudskem vrtu oznanili, da so v svoje vrste zvabili napadalca. Srb Ognjen Mudrinski se je vijoličastim pridružil kot posojen član poljske Jagiellonie. Dva nogometaša sta se igralne minute odpravila na posojo. Aljaž Antolin se je v manj kot dveh mesecih znašel tako na seznamu tistih, ki so poleti prišli pod Kalvarijo, kot tistih, ki so od tam odšli. Devetnajstletni vezist, ki je v Maribor julija prišel iz Mure, bo sezono preživel pri drugoligašu iz Beltincev. Na posojo v sežanski Tabor pa so vijoličasti poslali Argentinca Ignacia Guerrica.

Da se bo ekipa 15-kratnih slovenskih prvakov korenito spremenila, je bilo jasno, še preden se je prestopni rok začel, ko je osmim igralcem potekla pogodba. S selitvijo Aljoše Matka v švedski Hammarby je Šuler poskrbel za edino prodajo v tem poletju. Vpliv na mariborsko blagajno je imel še posel, ki sta ga zadnji dan prestopnega roka sklenila Koper in Mura. V Prekmurje se je preselil napadalec Nardin Mulahusejnović, ki si je prve izkušnje v slovenski ligi nabral prav v dresu Maribora. Lani se je na Bonifiko preselil brez odškodnine, a sta se kluba dogovorila za odstotke ob naslednji prodaji. V Kopru so potrdili, da so za 23-letnika, ki je bil v prejšnji sezoni z Janom Mlakarjem najboljši strelec lige, od Mure prejeli odškodnino, njene višine pa niso razkrili.

Kdo je nadomestil zdaj že nekdanje nogometaše Maribora? Ob Ninu Žuglju, Žanu Vipotniku, Mirku Mutavčiću in Roku Maherju, ki so se vrnili s posoj, so vijoličasti poleti ujeli še deveterico okrepitev.

Gregor Sikošek

Branilec, dvoletna pogodba

Bil je prvi ulov Marka Šulerja. V Maribor je Brežičan, ki je enkrat oblekel tudi dres članske reprezentance Slovenije, prestopil, ko mu je potekla pogodba z Domžalami. Na levem boku si deli mesto z Vidom Kodermanom, v prvi ligi se je izkazal z dvema asistencama.

Rok Sirk

Napadalec, dvoletna pogodba

Na Poljskem se mu ni izšlo, poleti se je Korošec vrnil v klub, za katerega je že igral v mladinskih selekcijah in B-ekipi. Minutažo iz prve epizode v članski ekipi je že krepko presegel, a strelske forme še ni ulovil. En gol je dosegel na šestih tekmah slovenske lige, v Evropi pa je njegova statistika ostala prazna.

Menno Bergsen

Vratar, dvoletna pogodba

Kot prost igralec je prišel iz slovaškega Trenčina. Na pripravljalnih tekmah je Nizozemec pokazal, da se dobro znajde med vratnicama, na uradnih pa je mesto v prvi enajsterici obdržal Ažbe Jug. 21-letnik na debi v vijoličastem še čaka.

Robert Voloder

Branilec, posoja

Nemec s koreninami v BiH je hitro postal standardni član Rožmanove enajsterice. Ob vratarju Ažbetu Jugu je 20-letnik, ki se solidno znajde tudi pri kreaciji napadalnih akcij, edini, ki na uradnih tekmah v Evropi in prvi ligi ni izpustil niti minute igre. V Ljudski vrt ga je poslal nemški Köln, Maribor pa bo imel po koncu sezone možnost odkupa.

Danijel Šturm

Krilni napadalec, štiriletna pogodba

Prišel je na preizkušnjo, postal pa okrepitev, s katero imajo v Ljudskem vrtu, sodeč po dolžini pogodbe, najbolj dolgoročne načrte. 22-letnik, ki je v prejšnji sezoni igral za Bilje v drugi ligi, pred tem pa izkušnje nabiral v Švici, je ekipi dodal nekaj hitrosti, v napadalno statistiko pa vpisal dva zadetka – po enega v kvalifikacijah za konferenčno ligo in slovenskem prvenstvu.

Marko Alvir

Vezist, posoja

Če ne v zvezni vrsti, pa v konici napada. Simon Rožman zaupa 27-letnemu Hrvatu, s katerim sta sodelovala že v Domžalah. Če si ne bi (hitro) nabral štirih rumenih kartonov, bi bila statistika njegovih nastopov v slovenski ligi najbrž popolna. Prišel je na posojo, Maribor pa ga bo lahko prihodnje poletje odkupil od Viktorie Plzen, kjer se nekdanji član mlade hrvaške reprezentance ni naigral.

Antoine Makoumbou

Vezist, posoja

Enomesečno obdobje prilagajanja, ki ga je Rožman namenil vsakemu novincu, je za njim, na tekmah proti Kopru in Bravu je že začel v prvi enajsterici, učinek na igrišču pa (za zdaj) ni takšen, da bi se v klubskih pisarnah lahko pohvalili z izjemnim ulovom. Se je pa 23-letnik, rojen v Parizu, prebil v reprezentanco. Nocoj bo s Kongom začel drugi del afriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Malik Sellouki

Krilni napadalec, dvoletna pogodba

Kot kreativnega igralca s potezo več ga je predstavil Marko Šuler. Da bi preverili, ali napoved drži, še ni bilo priložnosti. 21-letni Francoz, ki je v prejšnji sezoni za prvo ekipo Nice v ligue 1 na štirih tekmah dosegel en gol, je prejšnji teden še treniral po posebnem programu, ekipni vadbi pa se je pridružil včeraj.

Ognjen Mudrinski

Napadalec, posoja

Zadnji dan prestopnega roka se je izpolnila trenerjeva želja, Maribor je v svoje vrste zvabil klasičnega napadalca. 29-letnik iz Srbobrana, ki je članski nogomet prvič okusil v Vojvodini, v domovini med drugim igral za Crveno zvezdo, izkušnje pa nabiral še v Nemčiji, Švici, na Poljskem in Hrvaškem, naj bi Mariboru prinesel, kar trenutno nujno potrebuje. Tudi njega bodo vijoličasti po enoletni posoji lahko odkupili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta