Debi Simona Rožmana na klopi Maribora: Karte so odprte, zdaj je čas za rezultate

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
16.04.2021 06:01
V Kidričevem bo padel prvi odgovor, kaj zmorejo vijoličasti pod vodstvom novega trenerja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljoša Matko tokrat ne bo iskal poti mimo Aluminijevega Luke Janžekoviča.
Igor Napast

Kaj zmore Rožmanov Maribor? Prvi odgovor bo padel danes. Če sodimo po zgodovini, se novemu trenerju vijoličastih debija ni treba bati, od njegovih zadnjih petih predhodnikov je brez zmage na uverturi ostal le tisti, ki je bil kasneje najuspešnejši. Darko Milanič je svoj drugi mandat v Ljudskem vrtu začel z remijem na večnem derbiju. No, Simona Rožmana čaka drugačen derbi. Potrdila za prehajanje regijskih mej ne bodo potrebna, Maribor bo v 28. krogu prve lige (ob 16.45) gostoval v Kidričevem.

Dva tedna kasneje, kot je bilo načrtovano, se bodo 15-kratni prvaki udarili z Aluminijem. "Hecno se sliši, da se vse skupaj začne, gremo pa v finiš prvenstva. Imeli smo dovolj časa, da se spoznamo, odkrijemo karte. Prvih 14 dni je bilo odličnih, igralci so predstavljen režim zelo lepo sprejeli. Potem smo od države dobili rdeči karton, umetna pavza ni bila dobrodošla, a smo se prilagodili," o reprezentančnem premoru, ki ga je podaljšalo enajstdnevno zaprtje države, pravi novi komandant štajerske barke. "Nenavadno je, da v enem letu narediš pet priprav," pa ugotavlja vezist Blaž Vrhovec.

Novi trener je na treningih dobil disciplino in osredotočenost. "Kvaliteta je prisotna, bistveno pa je, kako bomo na igrišču delovali kot ekipa. Moja prva želja in ideja je, da na igrišču vidim tim. Ne pričakujem, da bo vse idealno, bomo pa gradili zadevo, ki mora biti podprta z rezultati," se zaveda Rožman. In za rezultate, vsaj tiste dobre, bo moral Maribor krepko popraviti obrambo. Kar 32 golov je prejel na 27 tekmah. "Odprli smo karte, se iskreno pogovorili, pokazali stvari, za katere si ne želimo, da se v prihodnosti ponavljajo. Disciplina v vseh delih igrišča je bila ena od obširnejših tem, s katero smo se soočili v zadnjem mesecu," poudarja 38-letnik, ki se bo danes soočil z rojakom iz Štor, Oskarjem Drobnetom.

Bolj kot o trenerju razmišlja o Aluminiju kot celoti. "Zadnji dve tekmi je odigral z odlično organizacijo v obrambi, s protinapadi, polprotinapadi in po prekinitvah ogrožal nasprotnikova vrata. So defenzivno orientirana ekipa, mi pa moramo izkoristiti širok kader, kvaliteto in biti pozorni na dobre stvari, ki jih premore nasprotnik," se pripravlja Rožman. Bo korenito premešal enajsterico? "Fante usmerjamo na igralna mesta, kjer lahko izrazijo svoj maksimum, ne želimo jih s prestavljanjem po igrišču postaviti v še bolj stresno situacijo. Želimo standardizirati igralna mesta, dodati idejo v igri in se nadgrajevati. Po 18 treningih je težko imeti opcije A, B, C, D in E, je pa opcija A takšna, ki bi nam morala prinesti rezultat in izžeti maksimum iz vsakega igralca," odgovarja. V opcijo A vsaj danes še ne bo vključen Aljoša Matko, ki po sobotni prometni nesreči trenira po posebnem programu. "Vsak igralec, ki je del ekipe, ima polno podporo kluba. Ne bo kandidiral za nastop. Pri meni so pravila jasna, Igralec, ki z ekipo ne naredi tedna v celoti, ne kandidira za tekmo."

Ne le na treningih, novi trener bo nogometaše lahko (končno) preizkusil tudi na tekmi.
Andrej Petelinšek

Rožmanov stil vodenja treningov je precej drugačen, kot so ga bili nogometaši navajeni pri Mauru Camoranesiju. "Bolj energičen je na treningih, to energijo skuša prenesti na nas. Do neke mere mu to dobro uspeva. Smo zagnani, imamo željo, a rezultat bo edino merilo," opisuje Vrhovec. Z zdajšnjim šefom je sodeloval že v Celju. Je Rožman v Mariboru drugačen, kot je bil med grofi? "Osnovna ideja je zelo podobna, filozofija se ni dosti spremenila, se pa zagotovo vidi, da je v teh letih dal veliko skozi. Dosti stvari je dodelanih v detajle, videl sem ogromen napredek v vseh pogledih, ki ga prinesejo izkušnje," odgovarja 29-letnik.

Pari 28. kroga I. SNL - danes ob 16.45: Aluminij - Maribor, ob 19. uri: Mura - Celje; jutri ob 15. uri: Bravo - Domžale, ob 17.15: Gorica - Olimpija, ob 20. uri: Koper - Tabor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta