(FOTO) Mudrinski našel zdravilo za urok, Maribor na večnem derbiju pobegnil Olimpiji

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.04.2022 22:16

Prvič po novembru 2017 vijoličasti premagali večne rivale v Ljudskem vrtu, prvi strelec lige izkoristil svojo edino priložnost na tekmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Derbi! Prvič po več kot dveh letih v pravem pomenu besede. Z navijači in brez (covidnih) omejitev. V vzdušju, kot ga od začetka epidemije še nismo doživeli - pa čeprav je bila južna tribuna zaprta zaradi kazni disciplinskega sodnika NZS -, še nismo videli, so nogometaši Maribora prekinili negativen niz proti Olimpiji. Gol Ognjena Mudrinskega je bil dovolj, da so večni rivali padli. Najbrž neulovljivih deset točk prednosti pred zmaji bodo vijoličasti odnesli v zadnjih šest krogov sezone v prvi ligi, vsaj do jutri, ko bo Koper na Bonifiki gostil Celje, pa bodo imeli pred prvimi zasledovalci šest točk v dobrem.

Radovan Karanović ni spreminjal enajsterice, ki je začela zadnjo tekmo v Domžalah, tudi Robert Prosinečki se je odločil za enako postavo kot v prejšnjem krogu, ko je na klopi zmajev debitiral z zmago proti Radomljam. Njegova obramba je bila na preizkusu že v prvi minuti. Maribor je sestavil akcijo, ki jo je z voljem zaključil Đorđe Ivanović, a nekdanji član Olimpije ni povzročil večjih preglavic vratarju Ivanu Baniću.

Andrej Petelinšek

V prvem polčasu so vijoličasti sestavili še dve priložnosti, ko je vsaj malo zadišalo po vodstvu. Obakrat je bil pri strelu Jan Repas, prvič je z razdalje udaril mimo gola, drugič je po bloku žoga končala v kotu. Dolgo je trajalo, da ga je Maribor izvedel. Ko je k žogi stopil Rok Kronaveter, se je vsulo s severne tribune, kjer so bili nastanjeni Green dragonsi, navijači Olimpije. Kozarci, vžigalniki, celo stoli … Vse mogoče je letelo proti Mariborčanu, ki je z Olimpijo osvojil dva naslova prvaka. Ni pomagalo, da je navijače najprej miril Prosinečki, nato še kapetan Timi Max Elšnik. Razgrajanje se je nadaljevalo tudi, ko je s kotom poskusil Martin Milec. Je pa kapetan štajerske zasedbe vrnil na zanimiv način, stol, ki je poletel proti njemu, uporabil za to, za kar je namenjen, se kar na igrišču usedel nanj.  

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Čeprav je bil prvi del podaljšan zaradi navijaških izgredov, ki so se nadaljevali tudi med odmorom – med navijače Maribora na zahodni tribuni je poletela zelena bakla -, golov ni prinesel. Olimpija ni bila brez priložnosti, Almedinu Ziljkiću in Ivanu Prtajinu je po strelih z razdalje za slavje zmanjkalo nekaj centimetrov, Mario Kvesić je žogo, ki mu jo je z leve strani serviral Elšnik, ob Gregorju Sikošku in Antoineju Makoumbouju, sicer spravil mimo vratarja Ažbeta Juga, a tudi mimo gola.

V podobnem stilu se je nadaljevalo na začetku drugega polčasa, priložnosti je bilo malo. Do 67. minute. Takrat je svojo levico preizkusil Elšnik, z granato z razdalje je stresel … vratnico! Koncert žvižgov se je do takrat ravno umiril. Aljoša Matko je vstopil v igro, navijači Mariboru pa so krilnemu napadalcu, ki je sezono začel v vijoličastem, med zimskim premorom pa po kratki avanturi na Švedskem oblekel dres večnega rivala, pripravili vse prej kot topel sprejem. Rezervist je bil v središču pozornosti tudi na drugi strani. Marko Alvir je odslalomiral do kazenskega prostora, se ob treh čuvajih dokopal do strela, a zgrešil cilj.

Andrej Petelinšek

Drugače je bilo v 76. minuti. Malik Sellouki je spravil žogo do Ognjena Mudrinskega, prvi strelec lige pa si priložnosti, svoje prve na tekmi, ni pustil vzeti. Tresnil je z 18 metrov. Močno in natančno. S 15. golom v sezoni je srbski napadalec odpeljal Maribor v vodstvo in poskrbel za eksplozijo navdušenja v Ljudskem vrtu.

Andrej Petelinšek

Deset minut kasneje je zadela tudi Olimpija. Po prostem strelu Maria Kvesića je bil z bližine natančen Đorđe Crnomarković, a branilec se je pred strelom ujel v prepovedani položaj. Gol je sodniška ekipa (upravičeno) razveljavila. Prednost z 1:0 je zdržala. Maribor je prekinil urok, prvič po novembru 2017 je Olimpija padla v Ljudskem vrtu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta