Liga prvakov: Iličićevi z unikatnim stilom nad rdeče vrage

02.11.2021 10:01
Lahko Josip Iličić z Atalanto dokončno prevrže stolček Oleja Gunnarja Solskjaera?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kranjčan je pred dvema tednoma spoznal, da United zna gristi, ko mu gre za nohte.
EPA

Šala se že ponavlja. Ko se zamaje trenerjev stolček, se nogometaši Manchester Uniteda spremenijo v super ekipo. In Oleju Gunnarju Solskjaeru se stolček pogosto maje. Prevrgel se še ni. Norvežan, ki je na klopi rdečih vragov od marca 2019, je preživel blamažo pred osmimi dnevi, poraz na Old Traffordu z 0:5 proti velikim rivalom iz Liverpoola. Po Liverpoolu pa? Gladka zmaga na gostovanju proti Tottenhamu. Cristiano Ronaldo, Edinson Cavani in Marcus Rasford so v zadnjem krogu angleške lige odpeljali United do slavja s 3:0 v Londonu, trenerju pa zagotovili vsaj še nekaj dni v pisarni. Vsaj svojemu. Nuno Espirito Santo je od včeraj tudi uradno že nekdanji trener Londončanov.

Šef noče menjave

Zmaga proti Tottenhamu, nasprotniku Mure v konferenčni ligi, ki mu v angleškem prvenstvu prav tako ne gre vse po načrtih, in peto mesto na lestvici še nista pomirila navijačev, a za varno službo nekdanjega golgeterja naj bi se skrivali tudi drugačni razlogi. Ed Woodward, poslovodja Manchester Uniteda, ki je po spomladanski blamaži s superligo napovedal, da bo do konca leta izpraznil svojo pisarno na Old Traffordu, po poročanju angleških medijev naj ne bi želel odpustiti Solskjaera. Ne zato, ker neskončno zaupa Norvežanu, zaupnik družine Glazer, večinskih lastnikov Uniteda, ne želi, da bi trenerska rošada zaznamovala njegovo zadnje poglavje med rdečimi vragi.

Morda se vse skupaj spremeni že nocoj. Manchester United bo v četrtem krogu skupinskega dela lige prvakov gostoval pri Atalanti. Da se lahko njihovi nocojšnji tekmeci spremenijo v super ekipo, ko jim gre za nohte, so Italijani spoznali pred dvema tednoma. Atalanta je v Manchestru dobila prvi polčas z 2:0, a Cristiano Ronaldo z druščino je v drugem pripravil preobrat, z zmago s 3:2 odpeljal svojo ekipo na vrh skupine F. "Atalanta ima unikaten stil igre, njeni igralci verjamejo vase. Vedno poskušajo majhne stvari početi drugače, da bi dobili tekmo," se kvalitet nasprotnika, preobrat v prvem medsebojnem dvoboju gor ali dol, zaveda Solskjaer.

Ole Gunnar Solskjaer je še vedno trener Manchester Uniteda.
Reuters

Del unikatnega stila Atalante je tudi Josip Iličić. Po oktobrskih reprezentančnih tekmah proti Malti in Rusiji je Kranjčan tudi v klubu spet zagrabil status prvokategornika, na štirih od petih tekem začel v prvi enajsterici, v italijanski serie A pa zabil tri gole. Iličić bo imel v Bergamu tudi družbo rojakov. Glavni sodnik tekme bo Mariborčan Slavko Vinčić, pomagali pa mu bodo Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič in Matej Jug. Pa na dan, ko bo selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek predstavil seznam vpoklicanih za novembrski cikel (že izgubljenih) kvalifikacij za svetovno prvenstvo, v ligi prvakov ne bo zraven le omenjena peterica.

Verbič proti začasnemu rešitelju Barce

Tudi Benjamin Verbič se bo z Dinamom soočil s klubom, v katerem se v zadnjih dneh veliko govori o trenerju. V Kijevu bo gostovala Barcelona, ki je prejšnji teden odslovila Nizozemca Ronalda Koemana. Medtem ko Katalonci čakajo na Xavija Hernandeza – nekdanji odlični vezist blaugrane in prvi kandidat za mesto glavnega trenerja, ki pa je pogodbeno še vezan s katarskim Al Saddom, je po poročanju španskih medijev predsedniku Joanu Laporti na seznam želja za zimske okrepitve že postavil Paula Pogbaja, Erlinga Haalanda in Danija Olma -, ekipo vodi Sergi Barjuan. V soboto se je začasni trener moral zadovoljiti z remijem proti Alavesu, dodatne skrbi pa mu je povzročil podaljšan seznam poškodovanih. Zaradi bolečin v prsih so napadalca Sergia Agüera odpeljali v bolnišnico, po poročanju nekaterih španskih medijev naj bi imel Argentinec srčno aritmijo. Zaradi težav z mišico bo nocoj poleg drugih odsoten tudi Gerard Pique, strelec gola na tekmi proti Dinamu pred dvema tednoma, sploh edinega, ki ga je Barca dosegla v tej sezoni lige prvakov.

Barcelona je po trenerski menjavi iztržila remi proti Alavesu.
EPA

Že ob 18.45 bo Wolfsburg gostil Salzburg. Avstrijski rdeči biki so po polovici skupinskega dela eno najprijetnejših presenečenj v tej sezoni lige prvakov, s sedmimi točkami so prepričljivo na vrhu skupine G. Jim pa tudi nocoj ne bo mogel pomagati Benjamin Šeško. Radečan je zaradi natrgane mišice zadnja dva tedna preživel na bolniški. Vsaj še en teden naj bi trajalo okrevanje 18-letnega napadalca. Ne le Salzburgov trener Matthias Jaissle, tudi selektor Kek ne bi imel nič proti, če se zdravniška napoved uresniči. Slovenijo namreč gostovanje na Slovaškem čaka 11. novembra, tri dni kasneje, kot je napovedana Šeškova vrnitev na igrišča. No, Jaissle zamenjavo za nadarjenega najstnika najde najbrž lažje kot Kek. Tudi brez Šeška se Salzburgov niz neporaženosti ni prekinil ne v avstrijski bundesligi ne v ligi prvakov.

Pari 4. kroga lige prvakovnocoj, skupina E, ob 21. uri: Dinamo Kijev – Barcelona, Bayern – Benfica; F, ob 21. uri: Villarreal – Young Boys, Atalanta – Manchester United; G, ob 18.45: Wolfsburg – Salzburg, ob 21. uri: Sevilla – Lille; H, ob 18.45: Malmö – Chelsea, ob 21. uri: Juventus – Zenit; jutri, skupina A, ob 21. uri: Manchester City – Brugge, Leipzig – PSG; B, ob 18.45: Milan – Porto, ob 21. uri: Liverpool – Atletico; C, ob 21. uri: Sporting – Bešiktaš, Borussia Dortmund – Ajax; D, ob 18.45: Real Madrid – Šahtar, ob 21. uri: Šerif – Inter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta