(PORTRET TEDNA) Z žogo in brez nje za boljši svet

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
13.07.2019 08:43

Megan Rapinoe, kapetanka ameriške nogometne reprezentance, je prepoznavna borka proti vsem oblikam diskriminacije, glasna zagovornica pravic istospolnih in kritičarka predsednika Trumpa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Priljubljenost ženskega nogometa v svetu skokovito narašča, a še nikoli za ženske tekme ni vladalo toliko zanimanja kot na prejšnji vikend končanem svetovnem prvenstvu v Franciji. Pa tokrat ni šlo samo za nogomet, ampak tudi - ali še bolj - za enakopravnost. V družbi in na bančnem računu. Nosilka zahtev po enakem plačilu za športnice in za enakopravnost vseh - žensk, pripadnic in pripadnikov LGBTQ+ skupnosti in manjšin - v družbi je bila Megan Rapinoe, 34-letna sokapetanka ameriške reprezentance, ki je ponovno osvojila pokal svetovnih prvakinj, Megan pa je bila najboljša igralka in strelka turnirja. A zadnje tedne še bolj kot njeno mojstrstvo z žogo po vsem svetu odmevajo njena dejanja in spor z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.
{twitter}https://twitter.com/EdwardTHardy/status/1149755307448385536{/twitter}

Biti homoseksualka je zame prekrasno

Nogometu se je na kalifornijskem podeželju rojena Megan zapisala že pri treh letih in hitro napredovala. Enako kot sestri dvojčici Rachael je šport pomagal ubežati pred droga- mi, ki so bile v tistem okolju zelo razširjene in zaradi katerih je njen starejši brat Brian pristal v zaporu.
Študirala je na univerzi v Portlandu. Kariero profesionalne nogometašice je začela v Čikagu, potem je igrala v Philadelphiji, Sydneyu, Seattlu in Lyonu, leta 2013 se je vrnila v Seattle, kjer igra za Seattle Reign FC. Za ameriško reprezentanco do 16 let je zaigrala leta 2002, v članski je debitirala štiri leta kasneje. Na najvišji ravni je z ekipo ZDA postala dvakrat svetovna in v Londonu 2012 olimpijska prvakinja.
Že kot študentka je spoznala, da je homoseksualka. Javno je to razkrila leta 2012, ko je objavila, da je že tri leta v zvezi z avstralsko nogometašico Sarah Walsh. Kmalu potem sta se razšli, Megan se je nato zaročila s kantavtorico Sero Cahoone, a načrtovane poroke ni bilo. Zdaj je že tri leta v zvezi s košarkarsko zvezdnico Sue Bird.
{twitter}https://twitter.com/mPinoe/status/1148604906221330434{/twitter}
Megan Rapinoe je glasna zagovornica pravic LGBGQ+ skupnosti, tudi v športu. "Prvenstva ne moreš osvojiti brez gejev v svoji ekipi. To ni uspelo še nikomur. Nikoli. To je vsa znanost! Motivirajo me ljudje, ki se tako kot jaz borijo za enake reči. Več energije črpam iz tega kot iz dejstva, da bi želela komu dokazati, da nima prav. To te izčrpa. A zame je biti homoseksualka prekrasno, med mesecem ponosa na svetovnem prvenstvu je to lepo," je izjavila v Franciji.
{twitter}https://twitter.com/mPinoe/status/1135609831740469248{/twitter}

Moški v eni uri, ženska v celem letu

Je na čelu boja ameriških nogometašic proti plačni in vsem ostalim oblikam diskriminacije. Na letošnji dan žena so proti ameriški nogometni zvezi vložile celo tožbo zaradi spolne diskriminacije. Navedle so, da imajo dekleta v primerjavi z moškimi kolegi slabše pogoje za trening, zdravniško oskrbo, slabšo trenersko ekipo in seveda slabše plačilo. Letno po poročanju Business Insiderja zaslužijo okoli 99.000 ameriških dolarjev, medtem ko moški reprezentanti prejmejo okoli 263.320 dolarjev letno. Ameriška vratarka Hope Solo je že pred letošnjim prvenstvom dejala, da je v Fifi zakoreninjen "moški šovinizem, te razlike pa so odsev tega". Američankam so se v tem boju pridružile kolegice iz številnih držav. Švedinja Nilla Fischer je pred prvenstvom dejala: "Kar moški zasluži v eni uri, jaz zaslužim v celem letu."

Domoljuben upor

Čeprav je sama pripadnica privilegiranega belega dela Amerike, je odločna podpornica vseh odrinjenih in zatiranih. Leta 2016 je sledila dejanju podajalca v ligi ameriškega nogometa NFL Colina Kaepernicka, ki je v znak protesta proti odnosu do temnopoltih Američanov in policijskemu nasilju med predvajanjem ameriške himne pokleknil. Potem ko je ameriška nogometna zveza vsem igralcem zapovedala, da morajo med himno "spoštljivo stati", je kratkolasa Megan našla nov način za izražanje nestrinjanja z razmerami, ki vladajo v njeni državi. Protestira tako, da himne ne poje in ne položi desne roke na srce, kot je v navadi med Američani.

Reuters

Več poslušati in manj govoriti

Vsi ti zapleti na njeno igro niso vplivali. Vsa drama je "popolnoma nič ne gane", je povedala njena partnerka Sue Bird. "Megan ... tega dekleta preprosto ne moreš iztiriti. Naredila bo to, kar si zastavi, v svojem tempu, času in ritmu, za to pa se ne bo opravičevala nikomur. Otresla se je Neotesanca na twitterju, ob tem pa ji je uspelo igrati, rekla bi, precej dobro."

Reuters
Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta