Recept nemškega uspeha na Euru do 21 let? Levje srce, oči in glava orlov

Miha Dajčman
07.06.2021 20:17
Z zmago Nemčije nad Portugalsko se je v Stožicah zaključilo evropsko prvenstvo, ki sta ga v dveh delih gostili Slovenija in Madžarska
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Obračun najboljših mladih reprezentanc Evrope si je v nedeljo ogledalo več deset milijonov nogometnih navdušencev, skupno se je gledanost prvenstva, ki je bilo izvedeno v dveh delih, približala 150 milijonom. Na finalni tekmi v Stožicah je bilo na tribunah 4883 gledalcev, kar je manj, kot bi si tekma takšnega kova zaslužila. Evropski prestol so tretjič osvojili Nemci (pred tem leta 2009 in 2017), ki so tretjič zapored igrali v finalu (leta 2019 so izgubili proti Španiji), tretjič pa so v finalu Eura do 21 let izgubili Portugalci.

Po prvih petnajstih minutah visokega tempa Portugalcev so Nemci prevzeli vajeti igre in z disciplino odrezali virtuoze z zahoda celine. Edini gol na tekmi je v 49. minuti dosegel Lukas Nmecha, ki je bil mož odločitve tudi na Euru do 19 let leta 2017, ko je še nosil dres angleške reprezentance. Nemci so v skupinskem delu osvojili pet točk, toliko kot Nizozemska in Romunija, a se uvrstili v izločilne boje, kjer so dvignili nivo svojih predstav. Naprej so proti močni Danski napredovali po streljanju enajstmetrovk, Nizozemce so v polfinalu za razliko od tekme v skupinskem delu nadigrali v prvem polčasu, v finalu pa so bili stereotipno pragmatični in naposled uspešni.

Stefan Kuntz je kot selektor nemške mlade reprezentance drugič osvojil Evropo. Po tekmi je razlagal, da tej generaciji javnost ni pripisovala možnosti za uspeh, a so na koncu turnir osvojili: "Igralcem sem se v slačilnici predstavil bolj kot nekakšen agent in jih izzval, naj pokažejo pravi talent. Naj pokažejo, da je talent to, da osvojiš lovoriko. Če jim daš zaupanje, ti vrnejo z obrestmi. To so fantje, ki niso nujno glavni igralci v svojih klubih, zato je še toliko bolj pomembna povezanost. Dejal sem jim, da potrebujejo levje srce, oči in glavo orlov, za konec pa morajo biti še kot hijene. Teh nihče ne prenese, a na koncu vedno dobijo to, kar si želijo. Moram reči, da me je v zaključku njihova borbenost spominjala prav nanje."

Po zadnjem dejanju slovensko-madžarskega prvenstva so se veselili Nemci.
Reuters

Nmecha je gol dosegel po lepi podaji Ridleja Bakuja, na koncu igralca tekme, in postal prvi strelec prvenstva. "Odličen občutek je zadeti v finalu in moram se zahvaliti za lepo podajo. Še vedno ne morem verjeti, kaj nam je uspelo. V tej ekipi dihamo eden za drugega in trenerja, ki nam je vlil samozavest. Vsem smo želeli dokazati, da zmoremo in da lahko presenetimo javnost, ki ni ravno verjela v nas," je bil navdušen Lukas Nmecha.

Selektor Portugalske Rui Jorge je bil po porazu, razumljivo, razočaran: "Mi smo napravili kakšno napako več od Nemcev in to se je na koncu poznalo. Vseeno smo spremljali zanimiv finale, poznali smo način nemške igre, odločil pa je en zadetek. Po golu Nemcev smo imeli manj nevarnih priložnosti kot v prvem polčasu. Izgubili smo nit igre, organizacija ni bila prava, tako kakovostna ekipa, kot je Nemčija, pa je to znala izkoristiti. Skušali smo se prilagoditi, priti do zadetka, a ni šlo. Na drugi strani se moramo vratarju Diogu Costi zahvaliti, da nismo prejeli še kakšnega gola več."

Fabio Vieira je postal najboljši igralec turnirja, a bi raje kot individualno priznanje osvojil prvo lovoriko za reprezentanco. "Manjkala je učinkovitost v naši igri, imeli smo veliko priložnosti, a jih nismo izkoristili, medtem ko je na drugi strani stala dobra ekipa. V finalu so bili z doseženim zadetkom pač boljši. Moramo se pobrati in še naprej ponosno zastopati portugalske barve," je dejal napadalni vezist.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta