Simon Rožman: Ne VAR, za razvoj slovenskega nogometa potrebujemo boljšo infrastrukturo in ustrezne termine

Marko Kovačevič
15.05.2021 06:01
Ker imajo nogometaši Maribora dovolj vprašanj, jim želi trener postreči z odgovori
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odkar je v Ljudskem vrtu, Simon Rožman še ni vodil tekme pod reflektorji.
Sašo Bizjak

Teden dni so imeli nogometaši Maribora po večnem derbiju v Stožicah, da se pripravijo na zadnje tri tekme v sezoni. "Obešamo se na pozitivne stvari, obramba je bila v Ljubljani na zavidljivi ravni. So pa velike rezerve pri naših odločitvah v zadnji tretjini terena. Na tem smo v tem tednu največ delali," je povedal trener vijoličastih Simon Rožman.

Popoln izkupiček na tekmah proti Gorici, Kopru in Muri bi po njegovem izračunu moral biti dovolj za naslov državnega prvaka, čeprav ima vodilna Olimpija pred 34. krogom dve točki več. Za zmage pa so potrebni goli. Na zadnjih tekmah jih druščina iz Ljudskega vrta ni dosegla prav veliko. "Pri sebi imajo dovolj vprašanj, zato jim mi ponujamo odgovore. Proti Olimpiji smo prišli v 13 situacij v zadnji tretjini, kjer je manjkala zadnja podaja. Pomembne so odločitve v zadnjem momentu, da prideš do čiste situacije," je poudaril Rožman. Izpostavil je tudi prednost Maribora v troboju z Olimpijo in Muro: "Institucija! Ko so vsi izenačeni, po navadi institucija potegne voz. Je pa res, da so igralci na prvi fronti. Želim, da gredo v zadnje tekme brez zavor, blokad in brez kančka negativne energije."

Profesionalci do 31. maja

Brez poškodovanega Felipeja Santosa in zaradi rumenih kartonov kaznovanega Aleksa Pihlerja se bodo vijoličasti danes ob 16.45 udarili z Gorico. Proti ekipi, ki jo najbrž čaka selitev v drugo ligo, si trener ne bo privoščil rotacij. "Samo Gorica! Ne razmišljamo niti korak naprej. Ne maram rotacij, ki so namenjene počitku, ampak želim za vsako tekmo izbrati enajst fajterjev, ki bodo za klub dali vse," pravi 38-letni strokovnjak iz Štor. Fajterje vidi tudi v bodočih nekdanjih članih kluba, igralcih, ki jim čez dva tedna potečejo pogodbe. No, vsaj v tistih, ki jih s športnim direktorjem Markom Šulerjem nista kar sama postavila na hladno, kot sta storila z Amirjem Derviševićem in Špirom Peričićem. "Vsi so člani NK Maribor in imajo pogodbe do 31. maja. Od njih se pričakuje, da stvar oddelajo, saj so za njo tudi plačani. Želim, da funkcioniramo do zadnjega dneva, potem pa se bo potegnila črta in bomo videli, kaj in kako. Igralci so imeli prvi dan opcijo vzemi ali pusti. Od vseh, ki so se odločili za vzemi, pričakujem profesionalnost do 31. maja."

Še o eni temi se je razgovoril Rožman. V prihodnji sezoni bo Nogometna zveza Slovenije v prvi ligi preizkušala videoasistenco sodnikom, sistem VAR. "Želim si, da bi bila testna faza čim krajša, saj za regularnost ni dobro, ko na enem igrišču z VAR-om vladajo ena pravila, na drugem brez njega pa druga. Slovenska liga mora z VAR-om slediti Evropi, a mislim, da sodniki niso odločujoč faktor razvoja slovenskega nogometa. Če imamo štiri skupine mednarodnih sodnikov, so zagotovo na evropski ravni, morda so celo boljši, kot je liga. Ko se pogovarjamo o razvoju, bi si prej želel dveh stvari. Doreči je treba pravila o infrastrukturi, merah igrišča, višini trave, zalivanju. Druga stvar pa so termini tekem. Razumem, da televizija delegira termine, malo v šali se bojim, da bodo v prihodnji sezoni tekme ob 9.15 in ob 10.45 dopoldne, ker bodo vsi popoldanski termini rezervirani za špansko, angleško in podobne lige. Večjo prioriteto bi dal temu kot investiciji v VAR," je jasen Simon Rožman.

Sopara ne prinese vrhunskosti

Kateri termini ga motijo? "Televizija delegira termine glede na lasten program, liga sama ni nikakršna prioriteta. Termini v poletnem času ob treh ali štirih popoldne zagotovo niso primerni za vrhunsko igranje tekem. Par let nazaj je bila umetna razsvetljava pogoj, odkar sem v Mariboru, pa niti ena tekma ni bila odigrana pod reflektorji," je opozoril šef vijoličaste slačilnice. No, v tej sezoni debija pod žarometi ne bo dočakal. Ob 16.45 (Gorica), ob 17.15 (sredino gostovanje v Kopru) in ob 16. uri (prihodnjo soboto proti Muri v Ljudskem vrtu) bo igral Maribor.

Pari 34. kroga I. SNL - danes ob 15. uri: Bravo - Tabor, ob 16.45: Maribor - Gorica, ob 20. uri: Aluminij - Mura; jutri ob 17.15: Celje - Olimpija, ob 20. uri: Domžale - Koper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta