(VIDEO) Agnelli se je sprijaznil, da superlige najbrž ne bo, lastnik Liverpoola se opravičuje navijačem in ljudem v klubu

STA, M.D.
21.04.2021 11:55
Klubi zapuščajo nogometno superligo, lastniki pa se kesajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V okolici nogometnih stadionov v Angliji je od ponedeljka veliko sporočil proti ustanovitvi superlige.
Reuters

Eden pobudnikov superlige, predsednik Juventusa Andrea Agnelli, je za Reuters dejal, da ob odstopu angleške šesterice tekmovanje ne more naprej. "Če sem povsem pošten, je očitno, da to ni mogoče," je na vprašanje, ali se projekt po teh odstopih še lahko uresniči, odgovoril Agnelli.

Ta kot eden pobudnikov nove superlige v zadnjih dneh med nogometnimi navijači po svetu žanje vse prej kot simpatije. Sam pa je v torek za italijanske medije dejal, da je nogomet postal velika industrija in potrebuje stabilnost. "Nogomet ni več igra. Danes smo 25-milijardna industrija, ki potrebuje stabilnost," je še pred izstopom šestih angleških klubov iz superlige dejal za La Repubblico in poudarjal, da bo projekt "100-odstotno uspel".

Agnelli je s "superligaško akcijo" razočaral predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, s katerim sta si bila blizu. Italijan je do nedelje še vodil Evropsko združenje klubov (ECA), bil tudi član izvršnega odbora Uefe, a zatem nenadno in potiho zapustil obe funkciji in prestopil med superligaše, kar je zmotilo Čeferina. "Nikoli še nisem videl nekoga, ki bi toliko lagal, tako vztrajno," je bil kritičen Čeferin. Prekinitev odnosa s Čeferinom je Agnelli pospremil le z: "To so podrobnosti zasebnega življenja."

Že sinoči so iz superlige izstopili vsi angleški klubi, danes tudi Inter Samirja Handanovića in Atletico Madrid Jana Oblaka, k temu se nagibajo tudi pri Barceloni, ki je odločitev o udeležbi v superligi vezala na mnenje njenih članov. O izstopu razmišljajo tudi pri Milanu. Pri superligi so zjutraj napovedali, da bodo preoblikovali projekt, saj da se morajo v nogometu stvari spremeniti. "Vedno smo zavezani k temu, da damo navijačem najboljšo nogometno izkušnjo. Inovacije in vključevanje so del naše DNK od nastanka," so pri Interju zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so skupaj z delničarji vedno stremeli k izboljšanju nogometne industrije.

Čeferin je pozdravil odločitev angleških klubov: "Vrnili so se in vem, da lahko veliko ponudijo ne le tekmovanjem, temveč celotni evropski igri. Zdaj je najpomembnejše, da gremo naprej in obnovimo enotnost, ki jo je imel nogomet pred tem."

Zadovoljstva o izstopu ni skrival niti branilec Cityja Aymeric Laporte: "Še vedno menim, da je veliko stvari za popraviti, a to nikakor ni bila prava pot. Ponosen sem, ko vidim odziv navijačev po svetu."

"Navijači so vedno bili in vedno bodo sestavni del nogometnega kluba Liverpool. Z olajšanjem gledam na to, da jih je klub poslušal," je dejala legenda rdečih Kenny Dalglish.

Podobno so se odzvali tudi v drugih angleških klubih ter tudi Gerard Pique, branilec Barcelone, ki je za zdaj še v superligi: "Nogomet pripada navijačem. danes še bolj kot kadarkoli."

Lastnik Liverpoola prosi za odpuščanje

 

Prvi med lastniki Liverpoola, ameriški milijarder John W. Henry je v videoposnetku za klubsko spletno stran in družbena omrežja dejal, da se opravičuje navijačem, trenerju Jürgenu Kloppu, nogometašem in zaposlenim v klubu, prosi jih odpuščanja. "Projekt ni izvedljiv brez podpore navijačev. V minulih 48 urah ste bili zelo jasni. Slišali smo vas. Jaz sem vas slišal. Želim se opravičiti Jürgenu, igralcem in vsem, ki tako trdo delajo, da bi bili naši navijači ponosni. Pustil sem vas na cedilu. Sam sem odgovoren za nepotrebno negativnost v zadnjih dneh. Opravičujem se vsem v klubu, ki trdo delajo, da so naši navijači ponosni, oni niso krivi za nič. Bili pa so vznemirjeni, najbolj. Radi imajo Liverpool. Vem, da imamo v klubu vse, kar je potrebno, da obnovimo zaupanje," se je pokesal Henry. 

Mediji po Evropi o superligi: Poraz pohlepa, zmaga navijačev

 

Britanski časniki so v današnjih izdajah pozdravili "poraz pohlepa" in zmago navijačev, potem ko je vseh šest angleških nogometnih klubov odpovedalo nastop v evropski superligi, kontroverzen milijardni projekt pa obsodilo na propad. Pri superligi sicer še vztrajajo in pravijo, da bodo "preoblikovali" projekt.

"Glede na okoliščine bomo razmislili o preoblikovanju projekta," je tiskovna agencija PA navedla izjavo superlige, ki vztraja pri novem tekmovanju, češ da "obstoječi sistem ne deluje".

Superligo so v nedeljo ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid in Arsenal.

To pa je po Evropi in svetu naletelo na goro kritik navijačev, politikov, organizacij in drugih. Navijači predvsem v Angliji so med drugim tudi protestirali, prav Manchester City pa je bil v torek zvečer prvi, ki je uradno napovedal izstop iz superlige. Pozneje se mu je pridružilo še pet preostalih angleških klubov, tako da jih je v superligi ostalo le še šest.

Na Otoku so danes superligo ironično pohvalili za tri stvari, ki so se vse do zdaj zdele povsem nemogoče: združitev vseh navijačev, politikov in celo članov kraljeve družine, ki so družno obsodili napovedano novo nogometno tekmovanje.

The Sun, eden od največjih otoških tabloidov, je vodil vihar praznovanj nad kolapsom "osovražene superlige", na naslovnici pa zapisal: "Cheerio, Cheerio, Cheerio" (adijo, adijo, adijo) superligi ter pozdravil "zmago za navijače".

Pri Daily Staru so organizatorje superlige označili za "posmeh" in pohvalili navijače, da so s svojim ostrim nasprotovanjem razbili projekt.

Daily Mail je izpostavil "Poraz zaradi pohlepa" in prav tako pohvalil navijače, ki so s pritiskom na umik njihovih ekip dosegli nemogoče, medtem ko je Daily Mirror zapisal, da je ta poteza dala "novo upanje za nogomet".

Na drugi strani kanala je francoski športni dnevnik L'Equipe, ki je že v torek hvalil evropska velikana Bayern in PSG, da se nista pridružila superligi, zapisal, da so angleški navijači "potopili načrte o superligi".

Čeprav so bili prav angleški klubi dolgo v osrčju novega tekmovanja, so še zapisali pri L'Equipu, so se zvesti navijači združili in uničili "spletkarje v ozadju superlige".

"Angleški nogomet bo ponosen na to zgodbo, na ta boj, ki mu je pomagal obuditi spomin na bogato zgodovino in tradicijo, odgovornost do navijačev in skupnosti," so zapisali pri francoskem dnevniku.

Španski športni dnevnik Marca je zapisal, da je "s superligo konec" in pri tem največ zaslug pripisal angleškim navijačem, ki so "projekt spravili na kolena".

Na današnji naslovnici je Marca zapisala, da je superliga postala "super smešna" in dodala, da je zdaj "smrtno ranjena" - kljub torkovi izjavi preostalih šestih klubov, med katerimi so trije španski (Barcelona, Atletico in Real Madrid), da bodo nadaljevali v superligi.

V Italiji, domovini preostalih treh klubov superlige, je športni dnevnik Gazzetta dello Sport zapisal, da je bila skupna pest politike tista, ki je pokopala superligo - ta je v obsodbi novega nogometnega tekmovanja združila vse, od mednarodnih medijev, do Evropske komisije in političnih voditeljev.

Gazzetta je še primerjala projekt superlige z jezom, zgrajenim iz lepenke, ter se norčevala iz superlige, da je trajala tako dolgo, kot "mačka na avtocesti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta