Vroča klop nogometašev Maribora: Kdaj in kako so trenerji v zadnjih desetih letih zapuščali klop

14.09.2021 07:00
Redka so bila obdobja "evropskega" Maribora, ko je imel strokovni štab dolg mandat. Rekord je postavil Darko Milanič, ki je vijoličaste vodil ob začetku najuspešnejšega obdobja kluba na 244 tekmah ter štirim državnim in trem pokalnim naslovom dodal dve uvrstitvi v evropsko ligo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orehova vas - Letališče Edvarda Rusjana Maribor - Šport - Nogomet - vrnitev nogometašev z gostovanja iz Armenije - trener NK Maribor Simon Rožman - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Za Darkom Milaničem se je v štajerski prestolnici zvrstilo sedem naslednikov, med njimi pa je bil tudi sam. Kot zadnji je marca letos, novi športni direktor Marko Šuler ga je naznanil kot dolgoročno rešitev (s pogodbo do leta 2024), ki bo zgradila novi Maribor, prišel Simon Rožman. Pa bo vzdržal do takrat? Po najslabši statistiki v primerjavi s predhodniki (na 22 tekmah je zbral deset zmag, tri remije in devet porazov ter je izpadel iz evropskega tekmovanja v drugem krogu) ne bi bilo čudno, če ne bi. Prebrskali smo, kdaj so snovalci taktike pod Kalvarijo morali zapustiti trenerski stol 15-kratnih državnih prvakov.

Čačić odletel z vrha: Ko je Milanič Ljudski vrt zamenjal za graški Sturm, je na klop vijoličastih poleti 2013 sedel Ante Čačić, a jo zapustil po vsega 18 tekmah. Uvrstil se je v skupinski del evropske lige, nato pa po dobrem v uvodu v državno prvenstvo v 10. krogu izgubil proti Zavrču, remiziral z Rudarjem in pomahal v slovo po porazu s Koprom, čeprav je Maribor še kar zasedal prvo mesto na lestvici. Iz Mladinske 29 so takrat sporočili, da klub potrebuje novo energijo.

Večni derbi odslovil Šimundžo: Čačića je nasledil Ante Šimundža in vijoličaste vodil na 99 tekmah. Dvakrat je osvojil naslov državnega prvaka in se uvrstil v ligo prvakov. Poleti 2015 pa je Maribor doživljal krizo, po šestih krogih prve lige so osvojili le 10 točk, za nekdanjega napadalca je bil usoden poraz z 0:3 na večnem derbiju v Ljudskem vrtu. Pred tem so vijoličasti v prvem evropskem obračunu proti Astani izpadli iz kvalifikacij za ligo prvakov. Zlatko Zahovič je napovedal, da mora novi trener znova prižgati iskrico v ekipi.

Andrej Petelinsek

Jurčić zanetil iskrico: V Ljudskem vrtu so se odločili, da vlogo glavnega trenerja znova zaupajo hvaškemu strokovnjaku. Toda niti Krunoslav Jurčić v štajerski prestolnici ni vzdržal dolgo, le 16 tekem, čeprav je pri marsikaterem navijaču "prižgal iskrico" z napadalnim slogom igre. Doživel je le dva poraza (z Zavrčem in na zadnji s Celjem) in štirikrat remiziral. Za odslovitev se je Zahovič odločil, ker nogometaši naj ne bi bili sprejeli njegovega načina dela, alarm naj bi se bil prižgal na pripravah v Turčiji.

Bravo po ligi prvakov: V Maribor se je nato znova vrnil Darko Milanič in vijoličaste vodil na 196 tekmah, osvojil je dva državna naslova in se uvrstil v ligo prvakov. Poslovil se je po 25. krogu sezone 2019/2020, ko so Mariborčani po zimskem premoru na petih tekmah zmagali le enkrat, na zadnjih dveh pa izgubili s Celjem in Bravom. Po Milaniču je iz kluba odšel tudi športni direktor Zlatko Zahovič.

Jakirović in irski polamaterji: Novi vodja stroke vijoličastih je med prvim valom epidemije postal Oliver Bogatinov in ob Dravo zvabil Sergeja Jakirovića, ki se je poslovil po le 13 tekmah in debaklu v kvalifikacijah za evropsko ligo, ko so Mariborčane izločili polamaterji iz Severne Irske. Statistika strokovnjaka iz Mostarja ni bila slaba, na dvanajstih tekmah prve lige je osvojil devet zmag in trikrat izgubil.

Saso Bizjak

Po Camoranesiju slovo Bogatinova: Naslednje upanje pisarn Ljudskega vrta in navijačev vijoličastih je bil Mauro Camoranesi. Argentinec z italijanskim potnim listom, ki je z azzurri postal svetovni prvak, kot trener ni imel veliko izkušenj in niti iz mesta ob Dravi ni odšel s polno malho. Maribor je vodil na 21 tekmah, poslovil se je po štirih obračunih brez zmage - trem remijem (Aluminij, Domžale, Bravo) je sledil poraz s Celjem. "Smernice delovanja, ki jih je vodstvo kluba zastavilo ob začetku sodelovanja, niso bile izpolnjene," so odločitev obrazložili v NK Maribor in se razšli tudi z Bogatinovom. Klub je po več kot desetletju v trenerskem štabu prve ekipe zapustil še Saša Gajser.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta