Bistriški gledališčniki v finalu Linhartovega območnega srečanja: "Igra je res moja največja strast."

Natalija Sinkovič
11.06.2023 04:39

Na območnem srečanju odraslih gledaliških skupin s podelitvijo nagrad v Lenartu je selektor Nenad Nešo Tokalič po ogledu vseh 13 predstav za končno predstavitev izbral le dve, obe sta nastali na bistriških gledaliških odrih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Primož Jevšenak v igri Klopca v parku
Natalija Sinkovič

To sta predstavi Klopca v parku KUD-a Štefana Romiha s Črešnjevca in Butalci DPD Svoboda Slovenska Bistrica. Primož Jevšenak je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo v Klopci v parku, predstavi dramske skupine Vsi prisotni KUD-a Štefana Romiha Črešnjevec. Priredila jo je režiserka Zdenka Bizjak po besedilih Vinka Möderndorferja in Francija Tušarja.

"V preprosti scenografiji, kjer imamo občutek, da smo v parku, na oder stopi igralec z neverjetnim občutkom za igro in presega mejo v profesionalnost z veliko nogo. Vsi igralci kakor da bi sledili tej energiji, spretno in navdihujoče preigravajo različne scene in situacije. Primož Jevšenak kar žari od talenta, njegova igra je natančna, ubrana in sleherni gib ali beseda pušča v gledalcu nasmeh in zanimanje," je nagrado argumentiral selektor. Jevšenak pa poudarja, da mu vloga ni bi bila ravno pisana na kožo.

Primož Jevšenak igralec KUD Štefana Romiha Črešnjevec

"Mirko je lik, ki se boji lastne sence, še bolj pa svoje mame, ki ga neprestano spremlja. Neuspešno išče svojo sorodno dušo, ker mama vsak njegov zmenek spremeni v nočno moro. Z bralnimi vajami in kasneje z vajami na odru ter skozi oči naše odlične režiserke Zdenke Bizjak sem lik dovolj dobro spoznal, da sem se zlahka prelevil vanj. Vloženega je bilo veliko truda," je povedal igralec, ki je Linhartovo priznanje dobil že drugič.

Priznanje za najboljšo žensko stransko vlogo je prejela Mojca Veler iz DPD Svoboda, ki je z letošnjo premiero Butalcev po dolgih letih mirovanja ponovno obudila dramsko dejavnost. Komedija Butalci Frana Milčinskega je bila prava izbira, saj je občinstvo nad njo navdušeno. Besedilo je seveda na določenih mestih aktualizirano z dogodki, ki so se v zadnjem času zgodili v Sloveniji. "Butalci je predstava, kjer je potrebna velika mera občutka za skupinsko igro, saj po mojem mnenju le tako lahko poda glavno sporočilo gledalcu," predstavo ocenjuje selektor: "Igra je skupinsko zelo ubrana, a treba je izpostaviti igro Mojce Veler. Igralka s prefinjenim ritmom svoje igre uspe pokazati veliko paleto gledališke tehnike in igre in tako v gledalcu pušča skozi predstavo vtis radosti in predvsem veliko humornega elementa, kar je za komedijo več kot zaželeno. Njena igra je preprosta in lahkotna, a po drugi strani zelo natančna in premišljena. Dosti dinamike in občutka za fraziranje segmentov daje igralki možnost pokazati vse, kar zna, in to naredi do konca v polnem žaru." "Ja, všeč mi je bila vloga, ker dopušča vse. Po sedmih letih sem spet stala na odru in vsakič znova ugotovim, da je to res moja največja strast - oder. In seveda, posledično, mi tudi ta nagrada pomeni ogromno. To je neki moj svet, ko vse odmislim, se prepustim vlogi in je to to," je povedala nagrajenka.

Mojca Veler igralka DPD Svoboda
Arhiv Dpd Svoboda

Posebno nagrado je selektor Nenad Nešo Tokalić podelil 81-letni igralki KUD-a Gaj Zgornja Polskava Greti Dorič za vlogo v komediji Toneta Partljiča Čaj za dve. "Imeti na odru igralko, kot je Greta Dorič, je v vsakem primeru privilegij. Igralka ponuja gledalcu vse, kar gledališče v svoji biti je. Gledališče v osebi sami. Takrat se zgodi čarovnija in publika se lahko z lahkoto prepusti vsem čarom igre kot take. Biti suveren včasih ni dovolj, potrebno je nekaj več, nekaj, kar naredi igro resnično in verjetno. Vlogo gospe Bračko odigra v polnem zamahu od začetka do konca. Njena igra je skoraj filmska, a vendar ostaja v domeni gledališkega miljeja. Močna igralska kondicija pokaže, da je dveurna celovečerna predstava za igralko vse prej kot naporna. Z lahkoto, veliko mero humorja in razumevanja odrske situacije igralka preigrava vse situacije prefinjeno in enostavno. Z odra kar žari. To je nekaj, kar je najlepšega v gledališču – biti in žareti z odra," je nagrado pojasnil selektor. Obe predstavi je spremljal tudi državni selektor Vid Klemenc, a njegove ocene še niso znane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta