DPD Svoboda ob 90-letnici: "Vlada razdvojenost, pomanjkanje vrednot, a kultura ostaja. Mi ostajamo."

Irena Brdnik
26.12.2022 03:19

Jubilej so zaznamovali s svečano prireditvijo na Ta veseli dan kulture v sodelovanju z učenci Glasbene šole Slovenska Bistrica in odprtjem razstave del svojih članov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metka Pristovnik, predsednica DPD Svoboda Slovenska Bistrica 
Irena Brdnik

Letošnjo jubilejno 90-letnico delovanja so v DPD Slovenska Bistrica proslavili z odprtjem razstave svojih članov likovne in fotografske sekcije ter s svečano prireditvijo prav na Ta veseli dan kulture v soboto, 3. decembra. Predsednica DPD Svoboda Metka Pristovnik je odprtje obeh razstav pospremila z besedami: "Ni naključje, da na današnji dan, na Ta veseli dan kulture, praznujemo 90 let delovanja. Naše sekcije vse dobro delajo. Svoja dela so na ogled postavili fotografi za naslovom Jesen na Farovcu, v nadstropju pa likovniki slikarska dela." Zaigrala sta učenca Glasbene šole Slovenska Bistrica - Jan Golob na harmoniko, Klara Jesenek Pulko pa na violino. Po ogledu razstave je sledila svečana večerna prireditev, ki so jo v kulturnem delu zapolnili s svojimi člani v sodelovanju z Glasbeno šolo Slovenska Bistrica.

V uvodnem nagovoru je Pristovnikova povzela nastanek društva DPD Svoboda in njegovo zgodovino delovanja. Izpostavila je nekatera izstopajoča imena aktivnih Bistričanov v društvu, med drugimi Slavka Kovačiča, Branka Gombača, Janka Čara, Staneta Gradišnika, Štefana Romiha, Danila Utenkarja in Oskarja Štakula, nekdanjega ravnatelja slovenjebistriške Glasbene šole, ki svoje začetke beleži prav pri DPD Svoboda, ter mlajše generacije, ki so se kalile pri Svobodi, med drugimi Jana Jeglič in Simona Smolar ter vse dosedanje predsednike društva in pevce, gledališčnike, lutkarje, likovnike, fotografe, ki ustvarjajo še danes. Predsednica je dodala, da današnja družba postaja podobna tisti pred 90 leti, "ko sta vladali razdvojenost, pomanjkanje vrednot, a mi ostajamo. Kultura je v naših srcih in hvala vsem, ki nas podpirate." V imenu Občine Slovenska Bistrica je spregovoril podžupan Žarko Furman, ki je povedal, da ima društvo zelo pluralen nabor kulturnih dejavnosti, ki jim v Slovenski Bistrici ni para. "Kultura pomeni gojiti, je hrana za dušo. Želim, da bomo del tega tudi v prihodnje." Podžupan je Svobodi čestital ob jubileju in jim zaželel dobro delo še naprej.

Metka Pristovnik z učencema Glasbene šole Slovenska Bistrica Janom Golobom s harmoniko in Klaro Jesenek Pulko z violino

V prisrčnem kulturnem programu so nastopili domači člani kulturnega društva DPD Svoboda - najmlajši so pod vodstvom Rahele Lončarič zapeli Lisička je prav zvita zver, članice Ženskega pevskega zbora DPD Svoboda so zapolnile dobršen del programa z odpetimi pesmimi - Luna sije in drugimi, eno tudi ob spremljavi Olge Tkavc na harmoniki, sicer tudi članice zbora, mladi člani Plesne skupine pod vodstvom Urške Tič so ob glasbi odplesali mladostno plesno točko, člani gledališčne skupine pa posebno točko za zasenčenim platnom. Marjan Kranjc, brez katerega kulturne prireditve skorajda ni, pa je ob kitari zapel song Frana Milčinskega Ježka Narobe svet. Prireditev je s tremi skladbami zaključil Harmonikarski orkester Glasbene šole Slovenska Bistrica pod vodstvom Jožeta Pongračiča. Z lepo gesto je na oder stopil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Slovenska Bistrica Janko Mlakar, ki se je predsednici zahvalil, ker jim je DPD Svoboda 22. oktobra, uro pred tem, ko zaradi dežja niso mogli izvesti gasilske parade, dobrosrčno odstopila dvorano, v kateri so nato pripravili prireditev ob svoji 150-letnici. Predsednici je v znak zahvale podelil zahvalno priznanje, ki je Pristovnikovo presenetilo in ganilo. Po prireditvi je predsednica vse pogostila z zakusko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta