Brezplačen študij poleg plačljivega na Visoki šoli Ptuj

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.02.2022 06:15

Bioniko v tehniki bo od pridobitve državne koncesije mogoč študirati tudi redno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Visoki strokovni šoli je doslej diplomiralo 16 študentov bionike.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Med dvanajstimi visokošolskimi zavodi, ki so pridobili državno koncesijo za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje, je tudi Visoka šola Ptuj. Ta od leta 2013 izvaja študijski program bionika v tehniki. Do zdaj je bilo na ptujski visoki šoli mogoče vpisati le izredni študij, v prihodnje pa bodo lahko izvajali tudi brezplačen redni študij bionike.

Tehnika in naravoslovje

Mag. Darja Harb, vršilka dolžnosti direktorja Visoke šole Ptuj: "Smo edina šola v državi, kjer je mogoče vpisati študij bionika v tehniki. Program temelji na povezovanju tehnike in naravoslovja ter obsega znanja s področja mehatronike, strojništva, računalništva, energetike, kemije, biologije, biotehnologije in drugih disciplin. V bistvu gre za nadgradnjo mehatronike. Prvo generacijo študentov smo vpisali v študijskem letu 2013/2014. S sodobnim študijskim programom in inovativnim pedagoškim pristopom študente usmerjamo k razmišljanju, kako na podlagi poznavanja naravnih zakonitosti reševati zahtevne tehnološke probleme v industriji ali izdelati proizvode in materiale na podlagi odkrivanja naravnih procesov in lastnosti snovi. Na naši šoli je doslej diplomiralo 16 študentov. Trenutno imamo 13 študentov, večina jih prihaja iz podravske regije. Bioniko v tehniki je bilo do letos mogoče študirati le izredno. Zadnje koncesije so bile razpisane v marcu 2013 in tako vse do danes ni bilo mogoče pridobiti koncesije za izvedbo rednega študija. Z letošnjim letom se je to spremenilo, saj smo v mesecu decembru na podlagi razpisanih koncesij podali vlogo za pridobitev. Vlada je v začetku februarja podelila koncesije, med drugim tudi za redni študij na naši visoki šoli. To pomeni, da bomo že v naslednjem študijskem letu lahko pričeli z izvajanjem rednega študija in bo izobraževanje za redne študente brezplačno. V prvi letnik rednega študija bomo vpisali 20 študentov."

Kot pojasnjuje Harbova, se v prvi letnik visokošolskega strokovnega študijskega programa bionika v tehniki lahko vpiše, kdor je opravil zaključni izpit v kateremkoli štiriletnem srednješolskem programu, poklicno ali splošno maturo: "Če bo sprejet sklep o omejitvi vpisa, bodo kandidati izbrani glede na splošni uspeh pri zaključnem izpitu, poklicni maturi oziroma splošni maturi, kar jim bo prineslo 60 odstotkov točk, splošni uspeh v tretjem in četrtem letniku bo dodal 40 odstotkov zahtevanih točk. Študij traja tri leta in obsega 180 kreditnih točk po ECTS, študent pridobi naziv diplomirani inženir bionike." Poleg 20 vpisnih mest za redni študij se bo mogoče odločiti tudi za izredni študij, kjer ima šola 45 prostih vpisnih mest.

Diplomanti se hitro zaposlijo

Na vprašanje, kako je z zaposljivostjo njihovih diplomantov, Harbova odgovarja: "Bionika je nedvomno eden najperspektivnejših poklicev, saj združuje znanja in kompetence s področja tehnike, naravoslovja, logistike in organizacije dela, kar diplomantom omogoča zaposlitev na različnih področjih. Večja zaposljivost diplomantov je povezana z razvojem novih tehnologij in proizvodov z visoko dodano vrednostjo, kar je cilj številnih slovenskih podjetij, ki odkrivajo nove proizvodne priložnosti. Visoko usposobljeni kadri z veščinami in znanji s področij elektrotehnike in strojništva, biologije in kemije so potrebni v avtomatiziranih proizvodnih in drugih procesih, kot so sodobne čistilne naprave na vseh stopnjah zahtevnosti, od operaterjev do skrbnikov procesnih naprav in kot procesni tehnologi. Bioniki se lahko zaposlijo tudi v vseh proizvodnih procesih, kjer so mehanske strojne naprave krmiljene z elektronskimi krmilnimi napravami."

Darja Harb
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kot pravi Darja Harb, pa podelitev koncesije še ne pomeni, da bo šola zmogla brez finančne pomoči lokalne skupnosti in gospodarstva: "Za zdaj od države še nismo dobili pogodbe o financiranju, zato ne vemo, koliko denarja nam bo namenila. Je pa dejstvo, da nam Mestna občina Ptuj za to leto namenja dobrih 39 tisoč evrov - kar je 15 tisoč evrov manj kot lani. Dejstvo je, da bomo kljub pridobitvi koncesije še vedno potrebovali podporo lokalne skupnosti in gospodarstva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta