Dijaki, prikrajšani za prakso, želijo v šole

Slavica Pičerko Peklar
27.12.2020 06:30
Dijaki in dijakinje razumejo sprejete ukrepe za zajezitev epidemije covida-19, a pozivajo k čimprejšnji vrnitvi v šole.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strojna šola ŠC Ptuj je organizatorica prav posebnega tekmovanja ekstramobilov. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Dijakinje in dijaki Strojne šole Šolskega centra (ŠC) Ptuj so s predsednikom dijaške skupnosti Juretom Krambergerjem te dni opozorili na težave, s katerimi se srečujejo v času, ko so šole zaprte, in v svojem apelu po ponovnem izobraževanju v šolah med drugim zapisali: "Covid-19 je spremenil naš vsakdan tako, kot si ga ne bi nikoli predstavljali. Za zajezitev epidemije smo sprejeli ukrepe, ki jih upoštevamo tudi na naši šoli. Žal se ne prisluhne dijakom, ki obiskujemo srednje strokovne izobraževalne programe. Za nas sta socializacija in medsebojno druženje ključnega pomena. Znanje, ki ga ponujajo šole, ni primerljivo s poukom na daljavo, ne glede na ves trud, ki ga v delo na daljavo vložimo vsi - tako dijaki kot profesorji. V času šolanja na daljavo med nami že prihaja do psihičnih tesnob, odvzeto nam je druženje, pristni stik človeka s človekom, ki ga ne more nadomestiti še tako dovršeno razvita tehnika. Odvzeta nam je mladost."

Dijaki Strojne šole ŠC Ptuj pogrešajo prakso. Foto: Arhiv šole
Arhiv šole

​Manjka jim praktično delo

Ptujske dijake srednje strokovne šole skrbi primanjkljaj na področju strokovnih predmetov in praktičnega pouka: "V času šolanja od doma dejansko ne opravimo nobene ure praktičnega pouka v ustreznih specializiranih učilnicah in delavnicah, oteženo je teoretično poučevanje strokovnih predmetov. Generacije pred nami imajo tako z isto izobrazbo več praktičnega in strokovnega znanja, kot ga bomo ob koncu šolanja imeli mi, kar nas postavi v neenakovreden položaj, tako na trgu dela kot pri vpisu na višje stopnje izobraževanja."

Mladi se zavedajo, da šolanje vsekakor ni pomembnejše od javnega zdravja, kljub temu pa odgovorne pozivajo k razmisleku o rešitvah, ki bi upoštevale prihodnost in življenja mladih.

Mladi so tudi del družbe

"Z nazadovanjem izobrazbe nazaduje tudi država. Ker ustavitve širjenja bolezni ne more napovedati nihče, je treba spremembe uvesti čim prej, saj lahko trenutne razmere trajajo še več mesecev, s čimer se naraščanje nepopravljive škode pri izobraževanju mladih še veča. Na naši šoli smo ukrepe upoštevali vsi, odgovorno nosili maske, se zadrževali v svojih mehurčkih in ohranjali med seboj dorečeno varnostno razdaljo, a smo v javnosti pogosto bili očrnjeni kot eni glavnih krivcev širjenja virusa. Dijaki bi se morali čim prej vrniti v šole k praktičnemu pouku in k pouku strokovnih predmetov. Šolanje na daljavo nikakor ne more nadomestiti šolskega pouka v za to ustrezno specializiranih šolskih prostorih. V šoli je nujno potrebno tudi poučevanje dijakov zaključnih letnikov, da se kvalitetno pripravijo na opravljanje poklicne mature oziroma zaključnega izpita. Prav tako je potrebna čimprejšnja vrnitev v šolske klopi dijakov prvih letnikov, saj se prvič srečajo s snovjo strokovnih predmetov in vsi vemo, da so začetki najtežji. Ko pa se razmere vsaj nekoliko izboljšajo, predlagamo popolno odprtje šol in zapiranje šol oziroma oddelkov glede na število okužb v nekem okolju. Mladi smo prav tako del te družbe in želimo, da se prisluhne tudi našim predlogom, ki se navezujejo predvsem na naše izobraževanje," so v svojem razmišljanju zapisali ptujski srednješolci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta