Dom upokojencev Ptuj: Pred gradnjo še ene enote

Slavica Pičerko Peklar
01.01.2021 05:00
V začetku decembra je vodenje Doma upokojencev Ptuj prevzela dosedanja strokovna vodja Vesna Šiplič Horvat. Nekdanja direktorica Jožica Šemnički, ki je dom vodila od leta 2014, bo do sredine marca, ko se bo upokojila, opravljala delo strokovne vodje, v tem času pa bodo v domu izbrali njenega naslednika oziroma naslednico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom upokojencev Ptuj ima več enot na širšem ptujskem območju, na posnetku pa je tista na Ptuju.
Slavica Pičerko Peklar

Več zaposlenih na posameznega stanovalca

Šemničkijeva je ob predaji direktorskih nalog spomnila, da je bilo njeno vodenje doma povezano z odpravo številnih nepravilnosti, ki so se izkazovale po množici inšpekcijskih nadzorov: "Dom je bil kadrovsko podhranjen, predvsem je primanjkovalo strokovnega kadra na področju zdravstvene nege. Zaposlenim smo v zadnjih letih omogočili izobraževanja za bolničarje in zdravstvene tehnike, za kar se je odločilo veliko sodelavcev, ki so tako postali kompetentni izvajalci storitev zdravstvene nege."

Vesna Šiplič Horvat, nova direktorica Doma upokojencev Ptuj Foto: DU Ptuj
DU Ptuj

Konec leta 2014 je bilo v Domu upokojencev Ptuj 298 zaposlenih, ki so skrbeli za 727 stanovalcev, trenutno je zaposlenih 392, ti pa skrbijo za blizu 600 stanovalcev. V preteklih letih so v domu poskrbeli za izboljšanje bivalnih pogojev stanovalcev in delovnih pogojev zaposlenih, v vseh enotah so izvedli investicijsko vzdrževalna dela ter ob tem uredili kuhinjo in paviljon, ki je še zlasti dobrodošel za dementne stanovalce, v enoti Muretinci. Povečali so kapacitete v enoti Juršinci, kjer izvajajo tudi program posebnega varstva, uredili mansardo v enoti Kidričevo, postavili zimski vrt s kavarno v enoti Ptuj in pripravili vse za začetek gradnje nove enote za več kot sto stanovalcev v Žabjaku. Ob vsem tem so v domu razvili številne projekte, ki so namenjeni oskrbovancem, ali so pri njih sodelovali, najsodobnejšo oskrbo lahko nudijo tudi starostnikom z demenco.

Usmerjajo se v pomoč starejšim na njihovih domovih

Nova direktorica Vesna Šiplič Horvat ima 23 let delovnih izkušenj, v tem času je nabrala devet let vodstvenih izkušenj v socialnem varstvu in je članica številnih delovnih skupin na nacionalni ravni, tako na področju socialnega kot zdravstvenega varstva: "Naš dom se intenzivno usmerja tudi v pomoč starejšim, ki bivajo v domačem okolju, saj smo nosilec projekta Sodobna oskrba starejših. Na nas, ki delamo v domu, je, da dobro delamo. Vsak dan prihajam iz Murske Sobote. S svojo predanostjo in lastnim vzgledom želim biti zgled, stavim pa na sodelovanje tako s sodelavci kot stanovalci in njihovimi svojci ter člani organov upravljanja. Stavim tudi na sodelovanje z ostalimi domovi v regiji in širše, drugimi zavodi, društvi in institucijami v širšem lokalnem okolju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta