Domiselna in premišljena kolekcija: Ptujčan vzeto zlato iz Drave ujame v nakit

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.11.2020 05:00

Oblikovalec unikatnega lesenega nakita Srečko Molk te dni, ko je Slovenijo zajel nov val epidemije in prodaja ne teče tako kot običajno, vso svojo energijo usmerja v izdelavo nove, znova izjemno domiselne in premišljene kolekcije - Dravagold, z zlatom iz reke Drave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolekcija nakita Dravagold
Osebni arhiv

"Kolekcijo izdelujeva s Sašem Šantlom, skupaj nabirava zlato, ali bolj natančno, izpirava zlato. Pri izdelavi nakita sem z večletnimi izkušnjami vodja jaz in je Sašo moj vajenec, pri raziskavah, sledenju zlata in njegovem izpiranju pa je vodja Sašo in sem jaz vajenec," se šali Molk. Seveda, pravi, sta oba polna idej, ki si jih izmenjujeta in jih skupaj nadgrajujeta ali pa včasih tudi opustita. Kolekcijo bo sestavljalo kakih 50 kosov zapestnic, obeskov, uhanov in prstanov, nekaj izdelkov pa sta že naredila tudi po naročilu, na primer prstane.

​Zelo čisto zlato

Zanimivo, pojasnjuje Molk, da je dravsko zlato zelo čisto, vsebuje le kakšnih pet odstotkov drugih elementov, kot je na primer srebro: "Zlato iz primarnih rudnih nahajališč je praviloma veliko manj čisto; na primer zlato v avstrijskih Visokih in Nizkih Turah, od koder izvira dravsko zlato, redko vsebuje manj kot 40 odstotkov srebra. Rečno zlato je čisto predvsem zaradi dolgega potovanja od primarnih nahajališč in zadrževanja v naplavinskih sedimentih, v katerih zaradi kemijskih in elektrokemijskih procesov ter prisotnosti organskih kislin prihaja do čiščenja in dejansko tudi do goščenja zlata." Zlato iz rečnih naplavin reke Drave, tudi Mure, Donave in njenih pritokov, so tako zaradi čistosti zelo cenili že stari Rimljani, saj ga praktično ni bilo treba čistiti z metalurškimi postopki. Zato so za njega plačevali veliko več kot za druge vire zlata.

Srečko Molk z zapestnico, v katero je ujel zlato
Andrej Petelinšek

​Malo zlata, veliko truda

V kolekciji dravsko zlato, pa tudi druge dravske minerale, kot sta granat in magnetit, povezujeta z različnimi vrstami lesa, od eksotičnih, kot je venge, do zanimivih domačih, kot je hrastov les, ki je bil del več kot 50 let starega vinskega soda. "Zlato zaščitiva s prozorno strjevalno smolo, zatem pa oblikujeva končni izdelek, kot je zapestnica, obesek, prstan ali uhani. Nakit zatem postopno zbrusiva in spolirava do visokega sijaja ter les zaščitiva z olji," postopek pojasnjuje umetnik. Védenje, da gre za kombinacijo lesa in zlata, ki je, ročno izprano, iz reke Drave, pa, pravi, še povečuje privlačnost nakita. "Seveda ljudi zanima tudi, kolikšna je količina zlata v teži, saj nekateri zlato vidijo le kot naložbeno sredstvo in po količini zlata tudi vrednotijo nakit. A zlata res ne moreva vključevati v gramih. Na primer v zapestnici ga je okoli 150 miligramov, kar je okoli 1000 luskic zlata. Vendar moramo vedeti, da je to zlato naravno, vzeto neposredno iz narave, in ga lahko imamo še za nedolžno, če se lahko tako izrazim."

V izpiranje zlata ter oblikovanje in izdelavo nakita Dravagold je vloženo veliko truda. Za en gram zlata morata namreč dva izpiralca kar pošteno garati cel dan ali še več. In to na zelo dobri lokaciji, ki je tudi ni enostavno najti. Zaradi tega so, pravi Molk, njuni kupci "predvsem iskalci unikatnih, seveda privlačnih izdelkov, ki imajo povrhu še zanimivo zgodbo in pot ter tudi nekaj zgodovine, misticizma in ne nazadnje človeške izvorne prvobitnosti".

Zlato iz Drave sta s Sašem Šantlom sama izprala za kolekcijo.
Osebni arhiv

​Tudi oživljanje tradicije

Sicer pa nove kolekcije za zdaj, v nasprotju z nekaterimi drugimi izdelki, ne nameravata prodajati po internetu. "Verjetno je tudi ne bova, saj dravskega zlata nimava toliko, pa tudi sproti ga ne bi mogla izpirati, da bi recimo pokrila morebitno veliko povpraševanje," pravi Molk. Se pa, doda, pri prodajah umetnin, nakita in podobnih izdelkov hitro pozna, če je gospodarstvo v upadu.

Znamka Dravagold je sicer povezana tudi z načrtovanjem Zlatokopskega doživetja kot dodatne turistično-izobraževalne ponudbe ob reki Dravi. In s projektom Zlata Drava, ki ga izvajajo v občini Starše in v sklopu katerega želijo ohraniti in ljudem približati tradicijo izpiranja zlata v naših krajih ter ga kot dodatno turistično in izobraževalno ponudbo tudi ohraniti za prihodnje rodove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta