DU Hajdina praznuje 70 let. Z zbornikom obujajo spomine

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.06.2022 03:00

V Dražencih, kjer je potekal 70. zbor članov Društva upokojencev Hajdina, so zbornik, ki jih spominja na prehojeno pot in je obenem navdih za prihajajoče člane društva, pred dnevi tudi uradno predstavili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anica Drevenšek, predsednica DU Hajdina, Stanislav Glažar, župan občine Hajdina, in Silvestra Brodnjak, urednica zbornika.
Dani Turnšek

Člani društva upokojencev Hajdina, ki to leto zaznamujejo 70 let svojega aktivnega delovanja, so jubilej povezali z izdajo zbornika, "Priprave na izdajo zbornika smo začeli že pred desetletjem, a so se takrat zaradi pomanjkanja finančnih sredstev vse aktivnosti ustavile. Pred letom pa so člani društvene komisije za priznanja dali pobudo za pripravo publikacije ob 70-letnici društva. Kaj hitro smo sestavili uredniški odbor in njegovi člani Tatjana Mohorko, Silvestra Brodnjak, Anton Cestnik, Anica Cestnik in Anica Drevenšek so začeli delo in za urednico imenovali našo nadvse aktivno članico Silvestro Brodnjak, ki je pošteno zavihala rokave in vzela delo odgovorne urednice zelo resno," se danes spominja Anica Drevenšek, predsednica DU Hajdina.

Drevenškova dodaja, da so se na pobudo župana Stanislava Glažarja z Občino Hajdina lani oktobra prijavili na razpis LAS za projekt Vitalno v tretje življenjsko obdobje. "Žal še ne vemo, ali bomo iz tega razpisa dobili kaj denarja za vsaj delno pokritje stroškov, a za nas je največ vredno, da je zbornik med nami. Uredniški odbor je opravil veliko delo, pri tem si je urednica pomagala s podatki Zgodovinskega arhiva, pridobila jih je v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj in na ptujski upravni enoti. Veliko fotografij in tudi gradiva iz preteklih let sta posredovala naš najstarejši član, že 102 leti star Maks Kampl in Anton Cestnik. S fotografijami, pa tudi spomini, ki jih je bilo treba zapisati, so pomagali tudi potomci bivših predsednikov in članov našega društva. Da je zbornik pred nami, je bilo porabljenega veliko njenega časa, prevoženih kar nekaj kilometrov, opravljenih razgovorov in napisanih prispevkov, kajti Brodnjakova je skoraj vse delo - razen lektoriranja in oblikovanja - opravila sama," dodaja Anica Drevenšek, ki se zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri ustvarjanju pomembne in dragocene publikacije. DU Hajdina je ob svojem jubileju prejelo priznanje Zveze DU Slovenije in Pokrajinske zveze DU Spodnje Podravje.

Zbornik, ki ga te dni z veseljem prebirajo v domala vseh gospodinjstvih hajdinske občine, ima kar sto strani. Z bogato bero fotografij in zapisi ohranjajo spomine na sedem desetletij delovanja članov Društva upokojencev Hajdina, ki so dejavni tudi v mnogih drugih vaških in občinskih društvih, tako da je njihov zbornik prava zakladnica spominov, ki bralce nagovarjajo k aktivnemu preživljanju prostega časa tako v mlajših kot starejših letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta