Edinstveno doživetje v oplotniški graščini

Natalija Sinkovič
23.07.2023 07:00

Grajska dama predstavi zgodovino kraja in graščine v Oplotnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grajska dama popelje v preteklost kraja pri graščini Oplotnica

V turističnoinformacijskem centru v Oplotnici so oblikovali nov turistični produkt, imenovan Grajska dama, ki ga bodo promovirali v okviru turistične destinacije Rogla Pohorje. Produkt vključuje obisk in spoznavanje oplotniške graščine, ki stoji sredi Oplotnice na desni strani Oplotniščice, znotraj obzidja.

Kapela v graščini Oplotnica

Imenujejo jo tudi Žički dvorec

Oplotniško graščino, imenovano tudi Žički dvorec, so na začetku 17. stoletja zgradili kartuzijani iz Žičke kartuzije. Leta 2010 je Občina Oplotnica objekt celovito prenovila s pomočjo evropskih sredstev. V notranjosti je ohranjena štukaturno okrašena kapela, ki sodi med najkvalitetnejša dela te vrste na Štajerskem, postavljena je za kovano pregrado, ki je lep primer kovaštva iz 17. stoletja. Notranjost graščine je ohranila lesene stropove s tramovi, kamnite portale in baročne lesene vratnice.

Grajska Dama popelje tudi k potoku, kjer so včasih prale na star način, Oplotnica

Danes je oplotniška graščina pomembno protokolarno središče kraja, kjer imajo svoje prostore razna društva. Poleg tega se v njej odvijajo številne prireditve, razstave in druge dejavnosti, ki privabljajo obiskovalce. Z obiskom graščine se lahko obiskovalci podajo na popotovanje skozi čas in se seznanijo z bogato zgodovino tega območja. Grajska dama je nov turistični produkt, ki obiskovalcem omogoča vpogled v življenje na graščini ter razumevanje kulturne dediščine in zgodovine Oplotnice. Turističnoinformacijski center Oplotnica posreduje več informacij o tem produktu ter organizira vodene oglede graščine in drugih znamenitosti v okolici. Licencirana vodnica turistične destinacije Rogla Pohorje Marija Perklič je prevzela vlogo oplotniške grajske dame.

Kapela v graščini Oplotnica

V parku ogled perišča

"Obiskovalce pričaka v grajski opravi in jih skozi svoj lik popelje v čas oplotniške gospode ter jim na ta način skozi oči nekdanjih lastnikov oplotniške graščine, rodbine Windischgrätz, približa zgodovino Oplotnice," pojasnjuje Arina Pušnik iz TIC Oplotnica. "Njene zgodbe nikogar ne bodo pustile ravnodušnega, saj je doživetje edinstveno. Vodenje se začne v parku Oplotnica, kjer obiskovalce sprejme grajska dama ter jih popelje skozi zgodovino parka. Na nekdanjem zemljišču graščaka Windischgrätza park ponuja ogled pravcatega perišča, ko so ga v sedemdesetih letih zamenjali pralni stroji." Perišče v parku je bilo pomembno vaško zbirališče, na zanimiv in hudomušen način pa članice Turistično-ribiškega društva Oplotnica prikažejo tudi danes, kako je staro opravilo nekoč potekalo.

"V družbi grajske dame se sprehodimo skozi grajski kompleks, katere biser je graščina, ki velja za spomenik podeželskega razkošja z enim najlepših primerkov štukatur daleč naokrog. Notranjost ponuja ogled začasnih razstav in stalne razstave, Štiblca, kjer bodo obiskovalci lahko videli zgodovino kraja v pravem pomenu besede," dodaja Pušnikova. Julija in avgusta, vsako soboto ob 10. uri, organizirajo brezplačna vodena doživetja, med njimi vodeno doživetje Grajska dama. Ogled je namenjen individualnim gostom, na ogled pa se je treba prijaviti 24 ur pred vodenjem. Vstopnina za graščino se poravna po veljavnem ceniku občine, vodenje pa je brezplačno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta