Elizabeta Lorbek iz Benedikta svojih 90 ne kaže

Aleksandra Papež
21.11.2020 05:00

"Človek mora imeti pri vsem pravo mero. Tudi pri delu," pravi o receptu za dolgo življenje Lorbekova, po domače Lizika. Vsak dan prehodi kakšne štiri kilometre, aktivna je tudi pri telovadcih in v društvu upokojencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toliko balonov še nisem videla, je dejala Elizabeta Lorbek.
Rosana Lorbek 

Elizabeta Lorbek je 8. oktobra letos dopolnila 90 let. "Toliko balonov še v življenju nisem videla, kot so mi jih nastavili letos. Povsod so bili," je bila navdušena slavljenka. Lizika, kakor jo kličejo domači in prijatelji, se je rodila leta 1930 v Benediškem Vrhu. Z možem, ki je bil logar iz bližnjih Žerjavcev, sta si v središču današnjega Benedikta ustvarila dom, na istem mestu Lizika biva še danes. "Uporabila sva les iz starega mlina in si naredila hišo, ki pa ni dolgo vzdržala, saj je pričel les propadati. Zgradila sva jo leta 1955, po nekaj letih, ravno, ko se je mož ponesrečil in se hudo poškodoval (kar ni ostalo brez posledic), je bilo treba nujno v celoti obnoviti tudi najin dom. Ob majhnem otroku res ni bilo lahko, a uspelo nam je," razloži Lizika, ki je bila že od nekdaj vajena garati zase in za svoje.

Kmalu nosila hlače

Njena prva zaposlitev je bila v sklopu tedanje Kmetijske delovne zadruge, kjer ji ni bilo odveč nobeno fizično delo. "Nato sem opravila tudi Kmetijsko gospodinjsko šolo Mala Loka v Trebnju." Lizika je kasneje službovala v več pisarnah. "Računovodska dela sem opravljala na podlagi opravljenih tečajev, največ pa sem se naučila skozi leta, z izkušnjami," pojasni. Ob tem se je morala boriti za svojo resnico in se jasno postaviti zase. Še danes iz njenega glasu vejeta moč in pogum. "Babica je bila med prvimi ženskami v Benediktu, ki je vztrajno oblačila hlače. Dedku to sprva ni bilo všeč, nato pa ji je prav on kupil blago zanje," se spominja vnukinja Rosana. Obenem je bila Elizabeta porotnica oziroma odbornica krajevnega urada v Benediktu, ki je spadal pod lenarško občino.

Bila je tudi med ustanovnimi člani Društva upokojencev Benedikt: "Opravljala sem naloge blagajničarke, od ustanovitve društva do leta 2016. Sedaj sem samo še članica društva." Zelo aktivna je še zmeraj v pohodniški sekciji in med telovadkami. "Vsak ponedeljek se nas je v športni dvorani zbralo kar 26 telovadk. Pohodniki pa smo opravili veliko pohodov, običajno v dopoldanskem času, tudi po deset kilometrov smo prehodili. Nazadnje septembra letos," razloži Lizika, ki se tudi sicer vsak dan po kosilu sama odpravi na enourni sprehod. "Po navadi prehodim okoli štiri kilometre."

Veselje med zelišči

Nekaj let nazaj je Lizika skrbela še za pujse, kokoši in zajce. Sedaj ima samo še štiri zajce, precej velik vrt in nekaj grozdnih trsov. "Na vrtu mi zelo pomagajo snaha Cvetka in vnukinji, Rosana in Polonca, posadim, posejem in oplevem pa še z veseljem tudi sama. Iz grozdja si vsako leto naredim svoj sok. Okoli 50 litrov ga je običajno. Samo eno leto do zdaj ga nisem imela, ko je grozdje pomrznilo. Tako imam vse leto svojo pijačo," doda nasmejana 90-letnica, ki v spomladanskih mesecih najde največje veselje med svojimi zelišči na vrtu, pa tudi tistimi v gozdu. "Posušim jih in pijem čaje, vsak dan drugega, saj je vsako zelišče za nekaj dobro."

Elizabeta Lorbek z izjemnim zadovoljstvom zre na hišo v neposredni bližini. "V njej biva moj edinec Boris s svojo družino. Res sem srečna, da so tako blizu. Ponosna sem na njegovo avtomehanično delavnico in bližnji lokal." Ko sta bili vnukinji mlajši in je snaha Cvetka morala v službo, je babica z veseljem priskočila na pomoč, še danes jima z veseljem prisluhne in jima naroča, da se morata zmeraj znati postaviti zase. Liziki oči še dobro služijo, tako je že več let zaporedoma osvojila bralno značko za odrasle v sklopu projekta Knjižnice Lenart, kjer je zaposlena Rosana, ki babico z veseljem zalaga z branjem. "Oči mi dobro služijo, le slišim že nekoliko slabše," pojasni. "Kaj mislim o koroni? Skozi zgodovino so se pojavljale obupne bolezni … Moramo se držati navodil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta