Folkloristi s Smolnika plešejo dvajset let. Noše so bogastvo

Špela Pokeržnik
03.04.2021 05:00
Kulturno-umetniško društvo Franjo Sornik Smolnik neguje tradicijo in kulturno dediščino tudi skozi folkloro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastop pred cerkvijo svetega Areha Foto: Arhiv skupine
Arhiv Skupine

Društvo nosi ime po priznanem in zelo priljubljenem amaterskem gledališčniku Franju Sorniku, ki je na tem območju pod Pohorjem živel in deloval v kulturi v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Znotraj društva sicer delujejo folklorna, literarna, dramska skupina in sekcija ročnih del," povzema predsednica društva KUD Franjo Sornik Smolnik Biserka Apšner.

Področje ljubiteljskega udejstvovanja v društvu je povezano tudi z ohranjanjem in poustvarjanjem plesnega izročila. "Dve leti po nastanku društva je pričela vaditi tudi folklorna sekcija, ki tako letos praznuje dvajsetletni jubilej. V dveh desetletjih smo s svojimi prireditvami razveseljevali lokalno, regijsko in tudi čezmejno občinstvo," pogovor pričenja Vlasta Bačun, vodja folklorne skupine, in se spominja, da so se prvih plesnih korakov pričeli učiti v gasilskem domu na Smolniku. "Trimesečnim vajam je sledil že naš prvi nastop. Svojih noš, ki so seveda pomemben del tega ljudskega izročila, takrat še nismo imeli, zato smo si jih izposodili pri KUD Svoboda, Bistrica ob Dravi, in hkrati pričeli zbirati denar za svoje noše," nadaljuje Bačunova.

Folkloristi KUD Franjo Sornik Smolnik so popestrili že nekaj Hanzekovih dnevov. Foto: Kud FS
Kud Fs

Njihova sedanja noša ima tudi več pomenov, prikazuje delavski, gorički in pražnji oblačilni videz. "Naše bogastvo so noše, za katere z velikim spoštovanjem skrbi vsak plesalec sam," ponosno pove in še doda, da je najdragocenejše oblačilo skupine noša Dravske doline med Muto in Kaplo.

"Po prvih nastopih so se ti pričeli vrstiti doma in v tujini. Največ smo plesali v domačem kraju in okolici, veseli pa smo bili tudi povabila v Avstrijo, Italijo na Hrvaško in Češko. Nič nam ni bilo težko, imeli smo veliko dobre volje, zagnanosti in entuziazma. To nas je vleklo naprej in nas še vedno," z veliko mero zanosa razlaga vodja folklorne sekcije. V zasedbi je bilo v teh letih delovanja nekaj sprememb, a večina prvotnih plesalcev je še vedno dejavna.

Folklorna dejavnost pa je nasploh tesno povezana z ljudsko pesmijo ter ostalimi šegami in navadami naših prednikov. "Dejavnost smo združili z igro v dramski sekciji, kjer danes sodeluje večina članov folklorne sekcije. Posebno ponosni izpostavljamo sodelovanje na Hanzekovih večerih, na tradicionalni prireditvi v spomin na Ivana Bučaka, še enega amaterskega gledališčnika s Smolnika in Fale. Vsako leto pa smo sodelovali tudi na območni reviji starejših folklornih skupin v organizaciji JSKD," še pove Bačunova.

Na prireditvi v Europarku. 
Janko Rath

Delovanje folklornega društva KUD Franjo Sornik Smolnik ob ohranjanju ljudskega izročila in učenju plesnih korakov ter predajanju tega na mlajše generacije hkrati predstavlja razvedrilo in sprostitev. "Postali smo velika družina, spletli globoka prijateljstva in v teh čudnih časih, ko mineva že leto od poslednjih plesnih vaj, si najbolj želimo, da bi se ponovno zbrali, pričeli delati in znova razveseljevali naše občinstvo, ki ga že močno pogrešamo," dodaja Vlasta Bačun in nadaljuje, da želijo še naprej ohranjati skrb in interes za ljudsko izročilo, še posebno za narodno nošo in etnološko gradivo, s katerim skupina razpolaga.

"Želja nam ne manjka. Veseli bi bili novih, mladih članov, novih spletov stikov in nastopov tako doma kot zunaj občinskih in tudi državnih meja. Želimo si, da bi se kmalu zbudili v jutro, ko bomo svobodni za ustvarjanje, za delo, za vaje, za vse, kar nas je že sedaj navduševalo in nas ohranjalo enotne," še zaključi Bačunova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta