(FOTO) 21. Poli maraton: Ob mednarodni polnoletnosti poudarek družbeni odgovornosti

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.06.2023 15:49

Tudi letos je na Poli maratonu kolesarila pisana množica okoli 4 tisoč udeležencev iz kar 25 držav. Perutnina Ptuj bo za vsakega od njih posadila drevo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ceste na Ptuju in v okolici so danes znova zasedli kolesarji.
Andrej Petelinšek

Zagotovo je bila dobra volja tista, ki je bila skupna sicer nepregledni pisani množici kolesarjev vseh starosti, ki so se zbrali na že 21. Poli maratonu Ptuju, eni najbolj priljubljenih rekreativnih kolesarskih prireditev pri nas. Najmlajši so se znova podali na dvokilometrsko traso, družine so največkrat odločile prekolesariti triindvajset kilometrov, tiste najbolje pripravljene pa je čakala dvainpetdeset kilometrska kolesarska trasa po Ptuju in okolici.

Dogodek daje velik poudarek kolesarjenju družin. 
Andrej Petelinšek
Stalnica in popestritev Poli maratona so udeleženci s starodobnimi kolesi.
Andrej Petelinšek
Najmlajši so se znova pomerili na dvokilometrslki trasi. 
Andrej Petelinšek

Posebno doživetje

Med udeleženci vseh generacij je bilo tudi letos mogoče opaziti kak znan obraz, med drugimi se tako že nekaj let trudi Poli maratona redno udeleževati igralec Tadej Toš. Kot običajno se je podal na dobrih dvajset kilometrov dolgo pot, kar, pravi, je povsem dovolj za vožnjo z njegovim starim kolesom, za katerega bolj ali manj resno trdi, da je Rogovo kolo, staro okoli 50 let, s petimi prestavami in prav tako starinskim sedežem, ki menda voznika vzpodbuja k hitri vožnji: "Udeležba mi pomeni predvsem en praznik vztrajnosti, dobre volje, pozitivne energije, druženja. Tudi sicer imam rad kolesarjenje, zadnje čase pa se najraje vozim z električnim kolesom v hribe. To je novo spoznanje."

Da redno in precej kolesari, tako za užitek kot za zdravje, pa nam je zaupal eden od tistih, ki so se danes podali na najdaljšo pot, Franc Smolko, ki pa ob tem najbolj uživa ravno na tovrstnih množičnih dogodkih, za katere pravi, da so prav  posebno kolesarsko doživetje: "Bolj je zanimivo, več je adrenalina. Človeka bolj potegne h kolesarjenju. Do sedaj sem tako odpeljal že 255 maratonov." 

Za igralca Tadeja Toša je Poli maraton praznik vztrajnosti, dobre volje, pozitivne energije, druženja 
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Vedno kaj novega, drugačnega

Naša sogovornika imata očitno veliko somišljenikov, saj se je na Poli maraton do petka prijavilo okoli 3 tisoč udeležencev, po ocenah organizatorjev pa jih kakšnih tisoč prijavo opravi še v soboto, na dan dogodka. David Visenjak, član uprave Perutnine Ptuj: "Udeleženci letos prihajajo iz 25 držav. Okoli 500 prijav smo dobili od tistih, ki se bodo dogodku pridružili s kolesarjenjem v drugih državah." Tudi letos so namreč organizatorji omogočili, da se dogodka udeležijo na dva načina, bodisi v živo bodisi pa ga odpeljejo sami, na katerikoli 21 kilometrski trasi v bližini doma med 2. in 4. junijem, prevoženo pot pa dokažejo s “tracking” aplikacijo. 

"Kolesarski del je osnova, vse ostalo pa bonus, ki smo ga razvijali skozi leta - družabni dogodek, zadovoljstvo ljudi, prehrana. Kljub vsakoletni reprizi je to dogodek, ki se ne ponavlja. Zmeraj je nekaj novega, nekaj drugačnega," pa o dogodku pravi Marjan Kelner, direktor Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj.

Najpomembnejši letošnji poudarek je sicer po Visenjakovih besedah družbena odgovornost 21. Poli maratona, saj so se v Perutnini Ptuj zavezali, da bodo v sodelovanju z organizacijo Treecelet za vsakega udeleženca dogodka posadili drevo. Poleg tega pa so z letošnjim letom obiskovalcem ponudili tudi večji poligon za otroke, več aktivnosti za družine, več podjetij, ki so se bila pripravljena dogajanju pridružiti kot sponzorji, pa tudi več kot 20 podjetij, ki so prijavila svoje ekipe in so dogodek izkoristila za team building.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Znova priložnost za sodelovanje tudi osebam z razvojnimi primanjkljaji

Že drugo leto zapored pa so k sodelovanju na Poli maratonu povabili tudi člane društev Sonček Ptuj Ormož in Namesto pika vejica, da skupaj s svojci in prijatelji kolesarijo, hodijo ali pa jih zgolj peljejo po skrajšani trasi. "Naš namen je, da skupaj prekolesarimo to traso in se družimo. Kot pravi naš moto - Vsi za enega, eden za vse," nam je zaupal eden od njih, Nejc Grobelšek.​ "Osebe, ki imajo razvojne deficite, so v družbi velikokrat potisnjene preveč na rob. Biti udeleženec take prireditve, kot je Poli maraton, bi bilo popolnoma neuresničljivo za skoraj vse, ki so danes tukaj, v naši skupini, saj jim v izjemni gneči, na sicer izjemno prijetnem dogodku, njihove sposobnosti tega na omogočajo. Tako, da je to, da je Perutnina Ptuj znova prisluhnila potrebam tovrstne populacije in organizirala posebej varno kolesarjenje za otroke, za člane društev, je nekaj, kar jim zelo veliko pomeni," je izpostavil Iztok Kremser iz fundacije Neurotrust. Tudi letos se jim je pri kolesarjenju pridružila igralka Urška Vučak Markež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta