(FOTO) "Kar vsi, ki bi se radi videli, smo se odločili, da gremo na ta test." Na Ptuju v dveh dneh pozitivnih 12 odstotkov testov, v Lenartu potrjenih 32 okužb...

S hitrimi testi so v covid točki pred Zdravstvenim domom (ZD) v Lenartu ter z mobilno enoto pred trgovskimi centri testirali doslej testirali 552 prebivalcev, pozitivnih je bilo 32 testov. Na Ptuju so prva dva dni opravili več kot 600 testov, blizu 12 odstotkov testiranih je pozitivnih. V Velenju danes na Titovem trgu v vrsti predvsem zato, da bi šli brezskrbno na božično večerjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj
Slavica Pičerko Peklar

V Lenart tudi iz okoliških občin

Potem ko so v torek dopoldan pri Lenartu najprej pričeli s hitrimi testi za covid pri Zdravstvenem domu, so jih nato opravljali tudi pred trgovskimi centri v različnih delih mesta.

Tako so, kot je povedal direktor ZD Lenart Jožef Kramberger, občanom, ki prihajajo v mesto po nakupih tudi iz okoliških občin Sveta Trojica, Benedikt, Sv, Jurij v Slovenskih goricah, Sv. Ana in Cerkvenjak, zagotovili hitro možnost za testiranje še pred prazničnimi obiski svojcev.

Lenart
Darja Lukman Žunec

Odziv je po direktorjevih besedah odličen, predvsem pa ga veseli tako nizeki delež pozitivnih testov. Od 552 do danes opravljenih testov je le 32 testiranih dobilo obvestilo o pozitivnem rezultatu. Kramberger in njegovi prizadevni sodelavci so zadovoljni, ker so ljudje množično izrabili ponujeno priložnost, da še pred prazničnimi obiski svojcev preverijo svoje zdravstveno stanje.

Mobilno hitro testiranje v Lenartu.
Darja Lukman Žunec

Mobilne točke so vzpostavili v sredo dopoldan pred nekdanjo trgovino Spara in popoldan še pred njegovim novim centrov. Prav tako v sredo pa tudi pred Mercatorjevim centrom ob starem industrijskem območju ter danes dopoldan še na parkirišču v osrednjem delu mesta pred Marcatorjevo blagovnico in pošto.

Ptuj: Kot kaže, bo danes še večji obisk

Kakih 30 ljudi je čakalo sredi današnjega dopoldneva pred Zdravstvenim domom Ptuj, da so bili med prvimi, ki so lahko opravili hitri test. Množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na Ptuju poteka od torka, do srede zvečer pa so opravili 608 testov.

"Zanimanje za testiranje narašča, zato smo že v torek poskrbeli, da testiranje opravljata dve naši strokovni ekipi, ki bosta delali v šotorih pred zdravstvenim domom še danes, v četrtek, vse do 17. ure. V torek smo med 276 testiranimi odkrili 32 pozitivnih, kar je dobrih 11 odstotkov, v sredo je bilo pozitivnih malo več, dobrih 12 odstotkov, opravili pa smo 332 testov, pozitivnih je bilo 40 testiranih. Kot kaže, bo prišlo na testiranje danes še nekaj več ljudi," pravi Karmen Panikvar, pomočnica direktorice ptujskega Zdravstvenega doma, ki občane za katere se izkaže, da so pozitivni, poziva, naj ravnajo v skladu z navodili, ki jih prejmejo.

Čakajoči na Ptuju pravijo, da se želijo prepričati, ali so zdravi.
Slavica Pičerko Peklar

Tisti, ki smo jih srečali v vrsti za testiranje, pa pravijo, da se želijo prepričati, ali so zdravi. "Po tednih, ko se nismo videli s sorodniki, se bomo te dni vsaj pobliže pozdravili, pa da ne bomo širili virusa, je dobro vedeti, kako in kaj," pravi upokojenec Jože iz Ptuja.

Med čakajočimi v vrsti je bilo kar nekaj mladih, ki dodajajo, da so se odločili testirati, preden se po tednih izolacije srečajo s prijatelji. "Kar vsi, ki bi se radi videli, smo se odločili, da gremo najprej na ta test, šele potem sledi težko pričakovano srečanje," se veseli srednješolka Nina.

Velenje: Vrsta za brezplačno testiranje je bila zjutraj krajša kot včeraj, ko so na testiranje čakali tudi po dve uri

Drugi dan testiranja v Velenju (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

Že pred 9. uro, ko so v Velenju uradno začeli drugi dan brezplačnega testiranja, se je po Titovem trgu vila kolona občanov, ki so hoteli praznike pričakati brez skrbi, da bodo zavoljo božične večerje okužili koga od svojcev. "Nocoj pride sin z družino, zato sva se z možem že včeraj poskušala testirati, a je bila vrsta vse do sodišča. Po dve uri so čakali, zato sva se obrnila in vrnila danes. Mislim sicer, da se nisem imela kje okužiti, saj sem vseskozi doma, le do trgovine grem enkrat tedensko, a vseeno bi rada bila prepričana, da bo nocojšnje druženje mirno," opisuje gospa, ki se je mirno postavila v dolgo vrsto. "Saj bo šlo kar hitro. Rečeno je bilo, da v eni uri testirajo 45 oseb. Obenem so danes začeli točno, včeraj pa so imeli 45 minut zamude," doda gospa pred njo, ki se je tudi sama včeraj ob pogledu na vrsto obrnila.

Drugi dan testiranja v Velenju (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

"Testirati se želiva, ker se je včeraj tukaj testiral najin sodelavec in je bil pozitiven, čeprav se je povsem dobro počutil. Zato sva danes prišli s sodelavko," opisuje mlajša občanka. "Vendarle naju danes čaka božično druženje z družino in ne bi radi koga okužili. Je sicer majhna verjetnost, da bi se okužba do danes že poznala, če sva včeraj bili v stiku s sodelavcem, a vsaj nocoj bova sigurni, da ne bova nikogar okužili. Bi bilo pa zelo dobro, da bi takšno testiranje omogočili tudi drugi teden pred silvestrovanjem," je dodala sogovornica.

​V Velenju brezplačno testiranje opravljajo na Titovem trgu. Testirati se je mogoče še danes do 15. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta