(FOTO) Občutna podražitev bencina in dizla: Nekateri krivijo volitve, drugi sprijaznjeni, da se bo draginja le še nadaljevala

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.05.2022 09:55

Za liter bencina je treba na Petrolovih servisih zdaj odšteti 1,617 evra, ob avtocestah pa 1,682 evra, za liter dizla 1,817 in na avtocestah kar 1,876 evra. V Mariboru so po navalu kupcev dan prej v nedeljo zjutraj čakali nove pošiljke dizelskega goriva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nove cene.
Igor Napast

Potem ko se je v petek in soboto zaradi pričakovane občutnejše podražitve goriv na bencinskih servisih po Mariboru pojavljala gneča in so beležili večje povpraševanje po gorivih, je v nedeljo zjutraj večina črpalk v mestu in okolici samevala. "Po včerajšnjem navalu, ko so nam v popoldanskih urah pošle zaloge dizelskega goriva, ne pričakujemo velikega prometa. Pa ne zaradi praznika dela, temveč, seveda, predvsem zaradi višjih cen goriv," nam je zatrdil zaposleni na eni od Petrolovih bencinskih črpalk v mestu.

Če je bilo še v soboto za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,503 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,541, so bile danes cene goriva na Petrolovih bencinskih črpalkah višje: za liter bencina je treba na Petrolovih bencinskih servisih zunaj avtocest odšteti 1,617 evra, ob avtocestah pa 1,682 evra, za liter dizla pa 1,817 oz. na avtocestah kar 1,876 evra. Na to, da dizla v jutranjih urah ni bilo mogoče dobiti, so na Petrolovi bencinski črpalki na Poljanah opominjali napisi na pištolah dizelskih goriv. Kot nam je zatrdil prodajalec, je bila cisterna z gorivom na poti. Gorivo bi bilo sicer moralo prispeti že včeraj, a so cisterno preusmerili na avtocesto, kjer je bil dan pred praznikom precejšen promet, predvsem tovornih vozil.

Cene bodo šle še samo navzgor

"Podražitev goriva po volitvah je bila pričakovana," nad dvigom cen ni bil niti malo presenečen Matej Valentič, ki se je na OMV-jev bencinski servis na Studencih pripeljal s kolesom, da bi napolnil pnevmatiko. Tudi na OMV-jevih črpalkah je bila včeraj velika gneča, ljudje pa nestrpni, ali bodo prišli do goriva ali pa ga bo zmanjkalo. Nova pošiljka dizelskega goriva je na servis prispela danes nekaj minut po osmi uri. Liter dizla na OMV-ju zdaj stane 1,824 evra, liter 95-oktanskega bencina pa 1,619 evra.

Zjutraj na Petrolovem bencinskem servisu na Poljanah ni bilo mogoče točiti dizelskega goriva. 
Sanja Verovnik

Da nas čaka vsesplošna draginja, saj bodo cene v prihodnjih mesecih šle samo navzgor, je napovedal Mariborčan, ki se je na servisu ustavil, da bi, kot vsako jutro, spil kavo v tamkajšnjem lokalu. "Morda bomo odslej vsaj nekateri bolj pazili na to, ali se bomo za vsako malenkost vozili z avtomobili ali pa bomo pogosteje uporabljali javni promet," pa je na glas razmišljala Manuela Kirbiš. Tudi ona se na bencinskem servisu ni ustavila, da bi kupila gorivo, ampak je prišla po sveže rogljičke.

Na OMW-jevem bencinskem servisu na Studencih je zgodaj zjutraj že stala nova cisterna. 
Sanja Verovnik

Ena kava manj na dan

Smo pa po nekaj minutah čakanja na Petrolovi črpalki na Taboru vendarle prestregli pot tudi nekomu, ki je gorivo za svojega jeklenega konjička kupil po novih cenah. Čeravno se mladenič ni želel predstaviti, nam je zaupal, da za podražitev goriva ni vedel, saj ne spremlja novic. Na vprašanje, ali se mu nove cene zdijo pretirane, pa je samo zamahnil z roko in dejal: "Bom pač spil eno kavo manj na dan in tako prihranil nekaj centov za gorivo." Da bi se zaradi podražitve manj vozil, pa mu še na misel ne pride, saj se z avtomobilom na delo vsak delovnik vozi v eno smer 60 kilometrov daleč v sosednjo Avstrijo, kjer so cene goriva z današnjim dnem enake slovenskim, potem ko so bile kar nekaj časa pri nas veliko nižje, kar je na obmejne bencinske servise privabilo tudi številne Avstrijce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta