Ivu Štandekerju posmrtno naziv častni občan v občini Pesnica

ŠTR
03.07.2022 03:00

V občini Pesnica so podelili občinska priznanja. Za častnega občana so razglasili novinarja Mladine Iva Štandekerja, ki je umrl Sarajevu leta 1992.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Venec v spomin in poklon Ivu Štandekerju v Sarajevu
Občina Pesnica

V počastitev občinskega praznika so prejšnjo sredo pripravili svečano akademijo s kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj. Posmrtno razglašen častni občan občine Pesnice je tragično umrl med poročanjem iz vojne v BiH v Sarajevu leta 1992. Ob tem so izpostavili njegov izjemni prispevek s področja novinarstva za objektivno poročanje v času vojne za neodvisnost Slovenije leta 1991. Ivo Štandeker je poročal tudi o vojaških spopadih na Hrvaškem in nato v BiH.

Kot novinar in fotograf Mladine je bil hudo ranjen v eksploziji granate med poročanjem iz obleganega Sarajeva. Umrl je v improvizirani bolnici na Palah nekaj ur po eksploziji. Njegove posmrtne ostanke so pripeljali v Slovenijo in ga najprej pokopali na pokopališču v Spodnji Kungoti, kasneje pa na mariborskem mestnem pokopališču na Pobrežju. Ob 30. obletnici njegove smrti je Sarajevo obiskal pesniški župan Gregor Žmak s sodelavci. S slovenskim veleposlanikom v Sarajevu Damijanom Sedarjem, predstavniki slovenskih kulturnih društev, občine Novi Grad Sarajevo in krajevne skupnosti Dobrinja se je poklonil njegovemu spominu in ob spominski plošči položil venec Občine Pesnica. Ob tej priložnosti je pesniški župan poudaril, da se je pokojni Ivo Štandeker "zavedal, da so informacije in deljenje informacij ključnega pomena. In ni zaman misel, da je veliko ljudi vojno v obleganem Sarajevu preživelo tudi zaradi pogumnih ljudi, kot je Ivo Štandeker, ki so novice o vojni v BIH pošiljali v svet, čeprav so s tem tvegali svoje življenje."

Prejemnika zlatih grbov Anita Kirbiš in Bojan Protner ob županu Gregorju Žmaku (desno)
Matjaž Wigele

Na svečani akademiji ob prazniku pesniške občine sta zlati grb Občine Pesnica prejela ljubiteljska fotografinja in publicistka Anita Kirbiš za pomemben prispevek k ugledu in prepoznavnosti občine. Dodajmo, da o dogodkih v občini Pesnica, zlasti pa o svojem rodnem Jakobskem Dolu, izčrpno poroča tudi v Večerovem Štajercu. Zlati grb je dobil tudi vinar iz Dragučove Bojan Protner za dolgoletno aktivno delo v organih Krajevne skupnosti Pernica ter delo v društvih. Priznanje Občine Pesnica so dobili Veronika Frajzman za uspešno predsedovanje Krajevni organizaciji Rdečega križa Pesnica in nesebično pomoč pri blaženju socialnih stisk občanov, Mirko Kurnik za dolgoletno uspešno delo v Krajevni organizaciji Rdečega križa Jarenina in aktivno delo v kraju, Jože Frajzman za prispevek k razvoju turizma in prepoznavnosti Občine Pesnica ter aktivno delo v kraju in Moto klub Perniški asi za aktivno delovanje v kraju in ozaveščanje mladih o varni vožnji. Grbe in priznanje je nagrajencem izročil pesniški župan Gregor Žmak. Podelili so še županova priznanja in priznanja Krajevne skupnosti Pesnica pri Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta